Genellikle herkes tarafından kullanılan akıllı telefon şarj cihazlarının prizde takılı kalmasının ne kadar elektrik harcayıp harcamadığı düşündürmüştür. ABD ‘de yapılan bir araştırmada akıllı telefon şarj cihazının bir yılda ne kadar elektrik harcadığı maliyeti ile birlikte hesaplanmıştır.
Günümüzde akıllı telefonlar hayatın her anında farklı alanlarda kullanıldığından, açık kalma süreleri klasik cep telefonlarına nazaran daha kısadır. Akıllı telefonunuzu şarj ettikten sonra telefonumuzu alırız fakat şarj aletini prizde takılı bırakırız ki her an bizi hazırda orada beklesin. Prizde takılı bırakılan şarj cihazının elektrik harcadığı herkes tarafından bilinse de ne kadar elektrik harcadığı hakkında bilgi sahibi değilizdir.
Şarj cihazını kullanmadığınızda prizde takılı bırakmanın ne kadar elektrik harcadığını bir haber yazarı test etti. Test sonucunda şarj sonrası şarj cihazın prizden elektrik harcayıp harcamadığı ve prizden çıkarmaya gerek olup olmadığı konusunda kesin bir sonuca varıldı.
Öncelikle elektrik hakkında biraz bilgi verelim. Tüketilen elektrik miktarının kilowatt saat (kWh) ölçü birimi ile hesaplamak yapılır. 500 W ibaresi bulunan bir cihaz saatte 0.5 kWh elektrik harcar. 1000 W ibareli bir cihaz ise saatte 1 kWh elektrik harcar. Ülkemize 1 kWh elektrik enerjisinin ortamalama 0.70 kuruş’a denk geldiğini varsayarsak işleme başlayacağız.
ABD KOŞULLARINDA ÇIKAN SONUÇ SAKIZ ÜCRETİ BİLE DEĞİL
Teste iPhone 11 in 5 volt ibareli şarj cihazı kullanılmıştır. Birkaç gün boyunca prizde telefona bağlanmamış şekilde bırakılan şarj cihazı WhatsApp Pro güç ölçer kullanarak ölçümler yapılmıştır. Sonuç yok denecek kadar azdır.
Apple iPhone şarj cihazları ayda 135 watt güç harca da tespit edilmiştir. Bu da yaklaşık olarak yılda 1.5 kilowatt’a eşdeğer diyebiliriz. ABD’de bu rakamlar üzerinden hesaplandığında 1 yıl süresince iPhone şarj cihazını prize takılı olarak bıraktığınızda 30 sente bile mal olmadığı anlaşılıyor. Tasarruf sağlamak için o bölgede şarj cihazını prizden çıkarmak gereksiz gibi duruyor.
Ülkemizde şarj cihazını prizde bırakmak ne kadara mal oluyor?
Ülkemizde ise aynı şarj aleti ile deney gerçekleştirildiğinde bir yılda harcanan elektrik ortalama 1 lira 20 kuruşa denk geliyor. Çıkan bu sonucun tasarrufa değmediği kişiden kişiye değişebilir ama ülke geneli bakımından düşünüldüğünde önemli bir miktar karşımıza çıkıyor.
Şarj cihazlarını dolum sonrası prize takılı tutmak elektrik harcaması yönünden fazla miktarda bir zarar vermese de cihazlara zarar verip vermediği hakkında düşündürüyor.