Telefonunuzu kendi özel alanınız olarak görüyorsanız, oldukça yanılıyor olabilirsiniz. Şimdiye kadar hacklenemeyecek hiçbir cihaz yapılamadı.
Bilge Cafe, bu potansiyel riski düşürmek için 3 şey belirledi: telefonunuzun hacklenme yolları, bunları nasıl fark edeceğiniz ve ve telefonunuzu kötü niyetlilerden nasıl koruyacağınız.
Telefonunuz nasıl hacklenebilir?
- Bunun en kolay yolu, telefonunuzun birkaç dakikalığına ele geçirilmesi ve telefonunuza Spy Phone App, Spyzie, Spyera gibi casus yazılımlar yüklemek.
- Bir kafe veya havalimanındaki güvenli olmayan bir Wi-Fi ağı aracılığıyla. Evet, bu çok kolay! Aslında ortak ve açık Wi-Fi araçları ile tüm internet trafiğinizi etrafınızla bulunanlarla paylaşmış olursunuz.
- Telefonunuzu bilinmeyen bir USB ile şarj ederken (uçakta veya arabada bile), telefonunuzdaki tüm verilerin açığa çıkarılma ve transfer edilme riski bulunmakta.
- SMS ile dolandırıcılık. Bu, örneğin banka ekstreniz, para havalesi veya fotoğraflarınız olduğunu belirten bir bağlantı içeren bir mesaj aldığınızda gerçekleşir. Bağlantıya tıkladığınızda, dosyayı indirir ve tüm telefon içeriğinizi bilgisayar korsanlarına açmış olursunuz.
- Dünyanın her yerindeki telefon santrallerinin çoğunluğu tarafından kullanılan SS7 Sinyalizasyon Sistemi’nin yardımıyla, bilgisayar korsanları metin mesajlarınızı okuyabilir, telefon çağrılarınızı dinleyebilir ve cep telefonu konumlarınızı izleyebilirler. Ama eğer ünlü biri değilseniz, endişelenecek bir şey yok.
Telefonunuzun hacklendiğini nasıl anlarsınız?
- Telefonunuz aniden çok hızlı bir şekilde bataryasındaki şarjı tüketmeye başlar. Bu, telefonunuzun içinde çalışan bilinmeyen bir uygulama olduğunda gerçekleşebilir.
- Telefonunuzla arama veya yapmadığınızda herhangi bir şey bile telefonunuz ısınır. Bu, bilinmeyen bir uygulamanın çalıştığı başka bir işarettir.
- Telefonunuz kendini yeniden başlatır, kapatır, numara çevirir veya uygulamaları başlatır. Eğer bu bir sistem arızası değilse, hacklenmiş olma ihtimaliniz var.
- “Son aramalarınız”da bilinmeyen numaralar bulunur.
- Cihazınızı kapatamazsınız. Bunun yerine, telefonunuz farklı uygulamaları açmaya, ekranın aydınlatmasını artırmaya vb. işlemler yapmaya başlar.
- Daha önce aynı lokasyonda telefonunuzu kullandığınızda yaşamadığınız durumlar yaşarsınız. Telefon görüşmeleriniz sırasında sesler veya sesinizin yankılandığını duyarsınız.
Telefonunuzu nasıl korursunuz?
- Eğer içerisinde link olunan bir mesaj veya tam URL’yi göremediğiniz bir mesaj alırsanız, bu bağlantıları asla açmayın.
- Telefonunuzu sizin olmayan bir bilgisayardan şarj ederseniz, bağlandığında “Sadece şarj etme” yi seçin.
- “Parolamı hatırla” fonksiyonunu kullanmayın.
- Ortak Wi-Fi ağlarına otomatik bağlanmayı kapatın. Bunun yerine, manuel olarak seçin.
- Wi-Fi ağları hakkında bir şey daha. FreeInternet veya wifiFree gibi şüpheli isimleri olan ağlardan kaçının. Özellikle kafe gibi yerlerdeyken, bir şifre ile korunanları seçin.
- Genel Wi-Fi ağlarında online alışveriş veya para transferi yapmayın.
- Android kullanıyorsanız, güvenilir bir anti-virüs programı yükleyin.
- Ve tabii ki, telefonunuza bir şifre koyun.