Yaşımız ilerledikçe, vücudumuzda meydana gelen ağrıların sayısında yükselme olur. Bu tip ağrılar genellikle bir dakika içerisinde gelip geçer ve ağrının kaynağını tespit edemeyiz. Bir de 1-2 saat süren ancak ertesi gün tamamen yok olan ve bir kaç gün sonra tekrar ortaya çıkan ağrılar vardır. Bu ağrıların da ortaya çıkma sebebini bulmak oldukça zordur.
Bu can sıkıcı ağrılar rastgele ortaya çıkıyor gibi gözükse de aslında rastgele değillerdir. Vücutta ortaya çıkan her ağrının-küçücük bir sivilcenin bile- mutlaka bir sebebi vardır. Bu tür ağrıları tedavi etmek için yapılması gereken ilk şey, ağrıların hangi sebepten ötürü meydana geldiğini tespit etmektir.
Bilge Cafe olarak vücudumuzda ortaya çıkan bu ağrıların ortaya çıkış sebeplerini sizler için hazırladık.
Ayak Tabanında Meydana Gelen Ağrılar
Ayak tabanında oluşan ağrıların en yaygın sebepleri, zedelenme, aşırı yürüme ve kemik,tendon ve dokularda meydana gelen enfeksiyonlardır. Eğer düzenli olarak yürüyüş veya koşu yapan biri iseniz ayaklarınızın altında oluşan ağrıları görmezden gelmeyin çünkü ilerleyen aşamalarda bu ağrılar daha ciddi problemlere yol açabilir. Yürüyüş ve koşu sporları ile uğraşıyorsanız ayak bakımına özen gösterin ve mutlaka ayaklarınızı belirli aralıklarla dinlendirin.
Diz Burkulmaları
Genç yaşta meydana gelen ani diz burkulmaları genellikle çok mühim ağrılar değildir. Büyük ihtimalle yapılan ters bir hareket sonucunda veya spor yaparken ortaya çıkmıştır. Ancak yaş ilerledikçe dizlerimiz de zayıflamaya başlar ve ağrıların şiddeti artar. Yani yaşlılıkta ortaya çıkan diz burkulmaları, ciddi sağlık sorunlarının belirtileri olabilir. Yaşlılıkta ortaya çıkan diz burkulmaların ana sebebi ise menisküs yırtılmaları ve ön çapraz bağlarının yırtılmasıdır. Diğer bir yaygın sebeb ise eklem yangısı (artrit) dır. Ayaklarınızda ortaya çıkan çeşitli enfeksiyonlar da dizlerinizi etkileyebilir.
Kulak Arkasında Ağrılar
Baş ağrısına sebep olan şeyin ne olduğunu bulmak genellikle çok zordur. Ancak kulağınızın arkasında kalıcı bir ağrı varsa, bunun sebepleri sınırlıdır. Kulak arkası ağrılarının sebeplerinden bir tanesi; boynunuzdaki sinirlere zarar vermiş olabilirsiniz. Eğer uzun boynunuzu uzun süre aynı açı ile tutarsanız boynunuzdaki sinirler hasar görür. Kulağınızın arkasındaki ağrıların diğer bir sebebi de diş problemleri olabilir. Diş apsesi ve diğer diş problemleri kulağınızın arka kısmında da ağrılara yol açabilir.
Şiddetli Baş Ağrıları
Eğer bir kaç aydır sürekli bir baş ağrısı çekiyorsanız, bunun sebebi büyük ihtimalle oksipital nevraljidir. Oksipital nevralji, omurilikten kafa derisine doğru giden sinir hücrelerinin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar ve en büyük belirtisi şiddetli baş ağrılarıdır. Bu rahatsızlık sonucu ortaya çıkan baş ağrılarının kendini en çok hissettirdiği bölge ise başınızın arkası ve kafatasıdır.
Kas Tutulmaları
Kas tutulmalarının bir kaç sebebi vardır. Bunlardan ilki, yetersiz kan tedarikidir. Yani kan damarlarınız daralır ve özellikle egzersiz yaparken bacaklarınızda ve ayaklarınızda kramplar hissederseniz. Diğer bir sebep ise sinir sıkışmasıdır. Eğer omurganızdaki sinirler sıkışırsa bacaklarınızda ve sırtınızda kramplar hissedebilirsiniz.
Şiddetli Karın Ağrıları
Karın ağrılarının bir çok sebebi olabilir. Eğer karın ağrılarını arada bir hissediyorsanız, bunun sebebi reflüdür. Eğer günde bir kaç kez karın ağrısı çekiyorsanız durum biraz daha ciddidir ve bunun sebebi mide ülseri veya peptik ülser olabilir.
Bacak Ağrıları
Bacaklarınızdaki damarlar hasar görebilir ve aynı kalp damarlarında olduğu gibi daralabilir. Eğer vücudunuzda böyle bir durum ortaya çıkarsa, yürüyüş yaparken, merdiven çıkarken, bir yere tırmanırken ve koşarken bacaklarınızda hafif ağrılar hissedebilirsiniz. Bu durum periferik damar hastalığı olarak bilinir. Bu belirtileri hissetmeye başlarsanız, yüzde yüz bu hastalığa sahipsiniz demek doğru olmaz ancak her ihtimale karşı bir doktora görünüp düzgün bir şekilde tanı koymanızda fayda vardır.
Ani Sırt Ağrıları
Ani sırt ağrılarının ilk sebebi ters bir hareket sonucunda oluşmuş herhangi bir sakatlık veya zedelenmedir. Eğer sırt egzersizleri yaparken aşırı efor sarf ederseniz, sırt kaslarında çekme veya germe meydana gelebilir. Sırt ağrılarının diğer sebepleri ise; yoğun stres ve kötü bir duruştur. Omurganıza yapılan baskılar da kalıcı sırt ağrılarına yol açabilir.