Eğer her sabah ilk iş kahve içen biri iseniz, dünyadaki milyonlarca kahve tutkunundan birisiniz. Dünyada her gün 2.25 milyar fincan kahve tüketiliyor ve bu sayı kahvenin ne kadar popüler bir içecek olduğunu kanıtlıyor. Peki çok sevdiğiniz bu kafeinli içecek hakkında her şeyi biliyor musunuz?
Bugün sizlerle kahve hakkında çok ilginç bilgiler paylaşacağız. Yazının sonunda ise çok kahve içmenin yol açtığı bir problemi görebilirsiniz.
1. Güçlü kahve diye bir şey yoktur.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda güçlü kahve diye bir şeyin olmadığı ortaya çıkmıştır. Kahvenin gücünü ölçmek mümkün değildir. Kahve bir çok farklı parametre ile ölçülür.
2. Kahve için doğru zaman
Eğer kendinizi dinlendirmek ve rahatlamak için kahve içmek istiyorsanız, kahveyi doğru zamanda içmeniz gerekmektedir. Bu zamanı ise vücudun kortizol seviyesini göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz. Çoğu insanın kortizol seviyesi sabah saat 8 ve 9 arasında yüksek olur. Diğer bir saat ise 12-1 arasıdır. Gün içinde kortizol seviyesinin yüksek olduğu son saatler ise akşamüzeri 5.30-6.30 arasıdır. Kısaca belirtilen bu saatler arasında kahve içmek vücudu dinlendirir ve sizi rahatlatır.
3. İlaçlarla etkileşim
Alman bilim insanları kahve ve ağrı kesici ilacın birlikte içilmesi durumunda ilacın etkisinin yükseldiğini gözlemlemişlerdir.
4. Kahvenin etkisinin süresi
Eğer sabah saat 9’da bir fincan kahve içerseniz, etkisi öğleden sonra saat 1’e kadar sürecektir. Ancak öğleden sonra 3’de içtiğiniz kahve etkisini geceye kadar sürdürecektir.
5. Öğütülmüş kahve 15 dakika boyunca taze kalır
Eğer taze kahve çekirdeklerini öğütüp içmeyi düşünüyorsanız, öğüttükten sonra 15 dakika içinde tüketmeye dikkat edin. 15 dakikadan sonra kahve, aromasını kaybetmeye başlar, tadı değişir ve bu yüzden farklı özellikleri olan kahvelerin ayrımını yapamazsınız.
6. Kahve nasıl üretilir
1 kilo kahve üretmek için, 2 adet kahve ağacını hasat etmeniz gerekmektedir. Bir kahve ağacının hasattan önceki büyüme süresi ise 3 yıldır.
7. Spordan önce kahve içmenin etkisi
Kafein, vücuttaki adrenalin seviyesini yükseltir ve yağ dokusunda bulunan yağlı asitleri serbest bırakarak vücuda fazladan enerji verir. Eğer herhangi bir antrenmandan yada spordan önce kahve içilirse daha iyi sonuca ulaşılır.
8. Kahve eskiden yiyecekti
Kahve, aslında bir meyve olduğundan, eskiden insanlar kahveyi içmek yerine topladıkları gibi yerlermiş. Özellikle Afrikalılar, kahve meyvesi ile hayvansal ürünleri karıştırarak bir çeşit yemek yaparlarmış ve bu yemeği genelde enerji versin diye tercih ederlermiş.
9. Kahve yapmak
Çoğu insan daha yoğun aroma ve koyu renge sahip kahvenin daha fazla kafein içerdiğini düşünür. Ancak aromayı arttırmak veya kahveyi ekstra kavurmak kafein miktarını etkilememektedir.
Bonus: Çok kahve içmek kilo almaya yol açar.
Kahve kortizol hormonunu harekete geçirerek vücudun şekere ve tatlıya duyduğu isteği arttırır. Ayrıca, kafein uyku düzenini bozabilir ve uyku düzenin bozulması da kilo almaya yol açan en önemli etkenlerden bir tanesidir.