Birçok insan böcekler tarafından ısırılmaktan kaçamaz. Hele ki yaz aylarında böcekler tam bir baş belası olarak karşımıza çıkıyor. Bazen hangi böcek tarafından ısırıldığımızı bile anlayamıyoruz. Isırık canımızı yakar, kaşınır ve bazen şişebilir. Birçok farklı böcek türü, bir o kadar da taşıdıkları hastalık olduğunu göz önünde bulundurursak bizi neyin ısırdığını bilmek oldukça faydalı olacaktır.
Paniğe kapılmayın! Bilge Cafe sizi ısıran böceğin hangisi olduğunu ısırığından tanıyabilmeniz için bir rehber hazırladı!
Eşek Arısı
Eğer bir eşek arısı tarafından sokulduysanız, sokulan bölge ciddi anlamda kırmızılaşır ve şişer. Genellikle sokulan bölge su toplar. Bir yaban arısının sokmasına kıyasla bile kurban ciddi acılar çeker. Boyutu daha büyük olduğundan, vücudunuza bıraktığı zehir daha fazladır. Eşek arısının zehir histamin ve asetilkolin içerir.
Eğer kurban el ve ayaklarında uyuşma, kulaklarında mavileşme fark ederse veya nefes darlığı başlarsa mutlaka bir acil servise gitmelidir ve kendisini hangi böceğin soktuğu konusunda bilgilendirmelidir.
Bal Arısı
Hala sokulan bölgede mevcutsa eğer, iğneyi çıkarmanız gerekebilir. Sokulan yer şişecek ve kırmızı renk alacaktır. Biraz zaman geçtikten sonra bölge yanacak, keskin bir acı duyulacak ve ciddi şekilde kaşınmaya başlayacaktır. Eğer alerjik değilseniz tüm sorunlarınız bu kadar olacaktır. Ancak arı sokmasına karşı alerjikseniz, solunum darlığı yaşayabilirsiniz ve acilen tıbbi müdahale almanız gerekir.
Yaban Arısı
Bal arısının sokmasıyla aynı belirtilere sebep olur. Sokulan bölge kırmızılaşır, şişer. Kurban acı ve yanma hisseder ve sonrasında da bölge ciddi şekilde kaşınır. Bal arısı sokmasından farklı olarak bazı durumlarda sokulan bölgeye kan oturabilir. Yaban arıları birkaç kez sokabilir bu sebeple eğer ki arılara alerjiniz varsa mutlaka yanınızda adrenalin iğnesi taşımalısınız.
Sivrisinek
Sivrisinek ısırığı küçük kırmızı hafif şişlikler oluşturur. Vücudunuzun açık kısımlarında yaz aylarında oldukça fazla miktarda bulabilirsiniz. Sivrisinekler, derinizin en ince olduğu yerlerden beslenirler. Isırdıklarında, salyaları sizin vücudunuza geçer ve kaşıntıya sebep olur. Kanın pıhtılaşmasını önleyici içerikler barındıran bu salya kanınızı inceltir ve ısırılan yerin bombe, kırmızı ve kaşıntılı olmasına sebep olur.
Kene
Vücudun kene ısırığına tepkisi kırmızı bir noktadır. Kene ev sahibi organizmada çok uzun zaman boyunca barınabilir. Beslendikçe büyür, daha çok zehirler. Keneler en çok ensafelit(beyin iltihabı) ve laym hastalığına sebep olurlar. Eğer keneyi vücudunuzdan çıkartırsanız, belirtiler ortadan kalkacak ve kırmızı nokta yok olacaktır. Eğer vücudunuzda sebepsiz bir kırmızı nokta var ve gereksiz şekilde büyüyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Pire
Pire ısırıkları kolaylıkla alerjiyle ve sivrisinek ısırıklarıyla karıştırılabilir. Ancak, sivrisinek ısırıklarına kıyasla, pire ısırıkları acı verir ve kaşıntı ciddi derecede fazladır.
Pireler genellikle bacaklarınızdan beslenmeyi severler. Daha çok uykunuzda size gelirler çünkü birkaç kere ısırıp tamamen beslenmeden ayrılmazlar. Ayrıca bacaklarınızda 1 – 2 santim aralıklarla birkaç tane kırmızı nokta bulduysanız pire ısırığından şüphelenebilirsiniz. Eğer kırsal alanda yaşıyorsanız ve yaşadığınız bölgede pire ısırıklarından hastalık vakası görülmüşse mutlaka bir doktora görünün çünkü pireler oldukça çeşitli hastalıklar taşıyabilir.
Karınca
Çoğu karınca insan görünce kaçmayı tercih eder. Ancak söz konusu kırmızı ateş karıncaları olduğu zaman olay çok farklı bir boyut kazanıyor. Isırılan bölgelerde çıban çıkar ve daha sonraları açık yaralara dönüşürler. Karıncanın zehri toksinler içerir ve bu sebeple kurbanına anaflaktik şok yaşatabilir. Normal siyah karınca ısırığı ise bildiğiniz üzere zararsızdır. Isırık anında hissettiğiniz acı ve sonrasındaki kaşıntı sivrisinek ısırığıyla benzer belirtiler gösterir.
At Sineği
Çok büyük bir karasinek gibi görünse de at sinekleri ısırığı oldukça acı vericidir ve bu sinekler kan emer. Eğer ısırıldıysanız, ilk başlarda 1 mm çapında bir kırmızı nokta ile karşılaşacaksınız. Ardından şişmeye ve kaşınmaya başlayacak. At sinekleri tularemi ve şarbon gibi hastalıklar bulaştırabilirler ancak korkmanıza gerek yok çünkü genellikle insanlardan çok büyükbaş hayvanlardan beslenirler.
Bit
Vücudunuzun kıl çıkan herhangi bir yerinde sivrisinek ısırıklarına benzer kırmızı noktalar görürseniz bir bit tarafından ısırılmışsınızdır. Kafanızda, boynunuzda, kulaklarınızın arkasında noktalar varsa bit ve sirkeler sizi yavaş yavaş istila etmeye başlamış demektir. Tifo ve siper humması gibi ciddi hastalıklar taşıyabilen bitlere karşı oldukça dikkatli olmalısınız.
Eczanelerden temin ettiğiniz şampuanlar ile onlardan kolayca kurtulabilirsiniz ancak yine de bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
Tahta Kurusu
İlk görüşte, tahta kurusu ısırıkları bit, sivrisinek ısırıkları ya da alerji ile karıştırılır. Isırılan yer kırmızılaşır, şişer ve kaşınmaya başlar. Sizi ısıranın tahta kurusu olup olmadığını anlamanın oldukça kolay bir yolu var. Isırıklar birbirine oldukça yakındır ve cildiniz üzerinde adeta bir yol çalışması yapılmış gibi görünür. Tahta kurusu ısırıkları, sivrisineklere kıyasla daha çok can yakar. Eğer ki sabah güne cildinizde yeni oluşmuş yollar fark ederseniz, tahta kurularının iş başında olduğunu söyleyebilirsiniz.
Sizi hangi tür böcekler ısırdı? Nasıl farkettiniz? Yorumlarda bizimle paylaşın!
YAAAA BENDE KENENİN ISIRIĞINA BENZEYEN BİR ŞEY VAR AMA BİLMİYORUM YAA KORKUYORUM İĞRENÇ KENE IYY