Yulaf samanı çayını sıklıkla uzmanlardan televizyon ve sosyal medya aracılığıyla duyuyoruz. Bu çayı daha yakından inceleyerek ne olduğunu nelere iyi geldiğini, hangi hastalıklara faydalı olduğunu öğrenelim. Yulaf samanı nedir, Tarihi nedir? Yulaf samanı çayının faydaları nelerdir? Bunlar hakkında yazımızda birçok bilgi bulacaksınız.
Yulaf samanı yeşil yulaftan elde ediliyor. Hindistan’da uygulanan geleneksel tedavi yöntemi olan Ayurveda’da bile kullanılmaktadır. Bitkilerin ve otların gücü en az ilaçlar kadar etki gösteriyor. Yulafın bir parçası olan yulaf samanının faydaları ise inanılmaz.
Bu bilgiler sadece geleneksel olarak kullanımdan biliniyor. Bilim dünyasının yulaf samanı hakkında araştırmaları henüz bulunamadı. Bu yüzden çalışma mekanizması hakkında pek bir bilgi yok. Ancak, geleneksel yöntemlerde olan faydalarını sizin için inceledik.
Yulaf samanı çayının faydaları sinir sistemi, kalp sağlığı, cinsel sağlık ve sakinleştirici etkidedir. Bunlar hakkında yulaf samanı çayı faydaları yazımızda ayrıntıları bulabileceksiniz. Sağlığa olan faydalarından önce biraz yulaf samanını tanıyalım.
Bu yazımızda sizleri ne bekliyor şöyle bir bakalım:
- Yulaf Samanı Nedir?
- Yulafın Tarihi
- Yulaf Samanının Besin Değerleri
- Sinir Sistemini Güçlendirir
- Sinirleri Yatıştırır, Rahatlatır
- Cinsel Sağlığı Güçlendirir
- Uykusuzluğu (İnsomnia) Düzeltir
- Osteoporoz Riskini Azaltır
- İdrar Söktürücüdür
- Ödemin Atılmasına Yardımcı Olur
- Egzamayı, Siğili İyileştirir
- Tırnakları Güçlendirir
- Yulaf Samanı Çayı Nasıl Kullanılmalıdır?
- Yulaf Samanı Çayı Tarifi
- Yulaf Samanı Çayı Yan Etkileri
Yulaf Samanı Nedir?
Botanik ismi Avena sativa’dır. Avena besleyici anlama gelirken, sativa yetiştirilen anlamına gelmektedir. Bu anlamların doğruluğunu yazının ilerisinde sizde anlayacaksınız. Yulaf samanı adından da anlaşılacağı gibi yulaftan elde edilir. Yulaf genellikle Kuzey Avrupa’da yetiştirilir. Bu bitkinin gövdesi, tohumu gibi birçok bölgesi kullanılır. Kuru topraklarda, güneşe gerek duymadan büyüyebilir. Bu yüzden kuraklığa iyi dayanabilir.
Yulafın meyvesi, samanı ve tohumu Ağustos ayında toplanır. Büyüyen tohumları toplanıp kurutulduktan sonra yıllarca bozulmadan saklanabilir. Una benzeyen bir yapısı vardır. Yulaf samanı denilen aslında yulafın gövdesinin kurutulmuş halidir. Yulaf, 3.000 yıl önce Dicle ve Fırat nehirleri arasında yetiştirildiğine inanılmıştır. Daha sonra Avrupa’nın nemli ve soğuk iklimine yayılmış ve popüler bir tahıl ürünü haline gelmiştir.
Yulafın Tarihi
Yulaf yıllardır insanlara ve hayvanlara besleyici bir kaynak olmuştur. Besleyici olmasının yanı sıra hastalıkların tedavisinde de kullanılmıştır. Son yıllarda ülkemizde de popülerliği süren yulaf aslında Avrupa’da uzun yıllardır tüketilmektedir. Kahvaltıda yulaf lapası tüketmeyi ilk olarak İskoçyalı’lar başlatmıştır.
Yulafın kendine ait birçok faydası vardır. Bu faydaları yulaf samanında veya yulafın sütünde de bulmak mümkündür. Avrupa’da mental, akıl sağlığının artması ve güçsüzlüğe, zayıflığa iyi gelmesi, sinir sistemi sağlığı amacıyla yıllardır yeşil yulaf otu ve yulaf samanı kullanılmıştır.
Yulaf Samanının Besin Değerleri
Yulaf samanı, protein, B1 vitamini, B2 vitamini, D vitamini, E vitamin, karoten, nişasta, yağ gibi bileşikler içermektedir.
Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir gibi mineralleri de içerir. Et ürünleri ve süt gibi besinlerden alabildiğimiz birçok besin değerini bu minik bitkiden yaptığımız çay ile alabiliyoruz.
Yulaf Samanı Çayının Faydaları
Sinir Sistemini Güçlendirir
Her ne kadar çalışma mekanizması bilinmese de beyindeki alfa-2 dalgalarını arttırarak sinir sistemini güçlendirdiği düşünülmektedir (1). En popüler faydası sinir sistemine olan etkisidir. Yulaf samanı çayı hiperaktivite gibi sinir sistemi rahatsızlıklarında tedavi amacıyla kullanılmıştır. 1 kupa yulaf samanı çayı sinir sistemini güçlendirebilir, beyin fonksiyonlarını arttırır.
Sinirleri Yatıştırır, Rahatlatır
Yulaf sıradan bir bitki gibi görünmesine rağmen yatıştırıcı, sakinleştirici olarak bile kullanılabilir. Yulaf samanını tüketen bireyler kısa sürede rahatlama ve sakinleşme etkisini görecektir (2). Fiziksel gerginliği ve gergin bir sinir sistemini rahatlatmak için en güzel yöntemlerden biri yulaf samanı çayı tüketmek olacaktır.
Daha sakin, yumuşak bir duygusal ruh haline kavuşmak istiyorsanız yulaf samanı çayınıza biraz bal katın ve sıcacık çayınızı yudumlayın. Eskiden depresyonda olan kadınların tedavisinde yulaf samanı çayı kullanılmıştır. Ancak dikkat etmeniz gerekir çok fazla tüketilmesi önerilmez. Kullanmadan önce aşağıdaki yan etkileri kısmını okumalısınız.
Cinsel Sağlığı Güçlendirir
Yulaf samanıyla yapılan az birkaç çalışmadan biride cinsel sağlığa, libidoya olan etkisidir. Yulaf samanı çayı tüketimi erkek ve kadınlarda cinsel sağlığı arttırır. Avrupa’da bitkisel tedavi uygulayan Almanya gibi ülkelerde bu etki oldukça bilinir. Meşhur cinsel sağlığı arttıran ilaçların yerine kullanılır. Hatta İsviçre’de yulaf samanı, cinsel sağlığı arttıran ilaçlar yerine satılmaktadır.
Uykusuzluğu (İnsomnia) Düzeltir
Geceleri bir türlü uyuyamıyor ve uzun süredir bu problemi yaşıyorsanız dikkate almalısınız. Uykusuzluk, aslında insomnia adında literatürde yer almış bir hastalıktır.Yulaf samanının yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi vardır.
Bu etki uykusuzluk probleminizi yenmenize yardımcı olabilir. Papatya çayı her zaman gerginliği azaltmada ve sakinleştirmede önerildiği gibi bilinmeyen bir diğer çay ise yulaf samanı çaydır. Yulaf samanı çayından bir kupa içerek bu etkiyi deneyebilirsiniz. Ancak öncelikle aşağıda yer alan yan etkileri okumalısınız.
Osteoporoz Riskini Azaltır
Osteoporoz hastalığı kemiklerin güçsüz, kırılgan hale gelmesidir. Kırılgan kemiklerin oluşmaması için aklımıza ilk olarak kalsiyum gelir. Ancak önemli olan bir diğer nokta da hormonlardır.
Kadınlarda östrojenin menopozla birlikte azalmasıyla kemik kırılganlığı artar. Bu yüzden kadınlarda osteoporoz erkeklerden çok daha fazla görülür. Yulaf samanı çayı östrojenin artmasını sağlar. Ayrıca yulaf samanı çayı kalsiyum, magnezyum ve fosforda içermektedir.
İdrar Söktürücüdür
Bitkilerin birçoğunda diüretik denilen idrara çıkarma özelliği vardır. Ancak yulaf samanı bu bitkiler arasında baş sırada yer alır. İdrarın akışını arttırarak böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonları, retansiyon gibi rahatsızlıklarda yardımcı olmaktadır.
Ancak uzmanlar bu bitkinin kullanılmasıyla oluşan etkinin böbrekleri zorladığını söylemektedir. Kullanımı eğer güvenli bir şekilde sağlanırsa faydalı olmaktadır. Kullanırken muhakkak bol su tüketmelisiniz. Diüretik ilaçlar kullanmak yerine yulaf samanı çayını tercih edecekseniz öncelikle doktorunuzla konuşmalısınız.
Ödem Atılmasına Yardımcı Olur
Yulaf samanı çayının idrar söktürücü olması vücutta ödemin atılmasına yardımcı olur. Özellikle bayanların regl dönemlerinde en büyük derdi olan şişkinlik ve ödem çaylar yardımıyla atılabilir. Bunun için yulaf samanı çayı inanılmaz etkilidir. 1 yemek kaşığı yulaf samanını demleyerek günde 2 kupa içebilirsiniz. Özel bir durumunuz varsa ve ilaç kullanıyorsanız tüketmeden önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
Egzamayı, Siğili İyileştirir
Demlenmiş yulaf samanı çayı direk olarak cilde uygulanabilir. Denemeden önce ilk olarak bileğinize küçük bir miktarda sürüp kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar gösterip göstermediğini kontrol etmelisiniz. Egzemanın oluştuğu veya siğilinizin olduğu bölgeye bir miktar yulaf samanı çayı uygulayabilirsiniz. Günde bir kere yapmanız yeterlidir.
Tırnakları Güçlendirir
Yulaf samanı silika denilen bir bileşen içerir. Bu bileşen ayak ve el tırnakların güçlü ve sağlam olmasına yardımcı olur. Ayrıca az bir miktar yulaf samanı çayı birçok besinde bulunan kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi tırnak, saç ve kemik sağlığına iyi gelebilecek mineralleri içerir. Böylelikle tırnakların kolayca kırılmasını engeller.
Bitkisel tedavi yöntemlerini kullanan doktorların saç ve tırnak kürlerinde muhakkak bu bitki bulunur. Yulaf samanı çayı tüketebilir veya tırnaklarınızı yulaf samanı çayı içerisinde bekleterek güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Yulaf Samanı Çayı Nasıl Kullanılmalıdır?
Yulaf samanı, çay poşeti şeklinde hazırlanıp demlenebilir. Bunun dışında yaklaşık 1 bardak dolusu yulaf samanını bir kavanozda demleyerek saklanır ve içileceği zaman kavanozdan bir kahve fincanı kadar alınır. Ancak bu oldukça geleneksel olarak kullanılan bir yöntemdir. Böyle yapılmasının tek sebebi daha fazla yulaf samanı kullanarak daha fazla besleyici etkiyi sağlamaktır.
Yulaf Samanı Çayı Tarifi
Malzemeler:
- Kavanoz
- 1 bardak yulaf samanı
- Kaynamış su
Yapılışı:
- Yulaf samanını kavanozun içerisine dökün.
- Kavanozun içerisine kaynamış suyu ekleyin.
- Kavonozun kapağını sıkıca kapatın.
- 4-6 saat boyunca bekleyin.
- Suyun yüzeyine çıkan yulaf samanları yavaşça dibe çökecek ve rengini verecektir.
- Beklettikten sonra yulaf samanlarını süzgeçle süzün.
Çay şeklinde bir türk kahvesi fincanında tüketebilirsiniz (3). Buz kalıplarına döküp soğuk içecek olarak limonatanıza katabilirsiniz. Ancak çocukların ve hamilelerin tüketmemesine dikkat etmelisiniz.
Yulaf Samanı Çayı Yan Etkileri
Bitkilerin etkilerinin ilaçlar kadar etkili olduğu unutulmamalıdır. Glutene alerjiniz varsa, çölyak hastasıysanız kesinlikle yulaf samanı çayından uzak durmalısınız. Düşük bir ihtimalde olsa çapraz kontaminasyon denilen etkiyle tarlada veya işleme sırasında buğdayla etkileşime geçmiş olabilir.
Günde maksimum 2 kupa kadar veya kavanozda yapıyorsanız 2 kahve fincanı kadar tüketilmelidir. Ayrıca, yan etkileri kesin olarak bilinmemektedir. Sağlıklı bireylerde kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
Yulaf samanı çayı hakkında araştırdığımız bütün bilgileri sizinle paylaştık. Umarım beğenmişsinizdir ve faydalı olmuştur. Merak ettikleriniz ve sorularınız için yorum bırakabilirsiniz!
Tansiyona iyi gelirmi