Temiz suya erişimi olan insanların çoğu haftada en az 5 kez duş alırlar. Ancak duş almayı bıraktığınızda neler olabileceğini biliyor musunuz? Kötü vücut kokusu salgılamak gibi kesin bir sonuçla karşılaşacağınız çok açık ancak belli bir zaman sonra kokuya karşı bağışıklık geliştirirsiniz. Peki ya size bu günlük hijyen alışkanlığını terk etmenizle birlikte peşinizden gelen çok daha kötü yan etkiler olduğunu söylesek?
Bizler sizin için eğer duş almayı bırakırsanız sizin ve vücudunuzun ne gibi tatsız 10 şeyle karşılaşabileceğini derledik. Bazıları sağlığınızı bile tehlike altına sokuyor.
10. Cilt Problemleri
Duş almayı bıraktığınızda halihazırda yaşadığınız cilt problemleri zamanla daha berbat bir hal alır. Bakterilerin ve kirin kaşınma hissi yaşamanıza sebep olabilecek şekilde birlikte çalışmaya başlamasından dolayı cildinizi kaşımaya başlarsınız.
Kaşımak ve tırnaklamak cildinizi enfeksiyona açık bir hale getirir. Daha öncede bahsettiğimiz üzere, daha önceden dermatolojik sorunlar yaşayan kişilerin duş almayı bırakması birçok probleme yol açabilir.
9. Enfeksiyonlar
Telefonlara, kapı kollarına ve klozet kapaklarına her dokunduğumuzda vücudumuza giren bakteri ve mikropların sayısını bir hayal edin! Eğer vücudunuzu yıkamazsanız, bu mikroplar ve bakteriler elleriniz, burnunuz veya ağzınız aracılığıyla sisteminize girerek soğuk algınlığına, hatta hepatit A’ya yakalanmanıza sebep olabilir. Daha küçükken ellerinizi yıkamanın ne kadar önemli olduğu öğretildiği gibi aynısı tüm vücut için geçerlidir. Duş almamak gerçekten tehlikeli olabilir.
8. Mantar
Enfeksiyon hastalıklarının başında gelen mantar ve benzer diğer cilt enfeksiyonları baş göstererek birçok soruna yol açar. Mantar cildinizde, ağzınızın içinde ve genital bölgenizde oluşabilir. Çocuklarda, hamile kadınlarda ve kilolu insanlarda mantar enfeksiyonu daha çok görülmektedir. Ancak, mantarın oluşmasındaki en büyük etmen hijyen olmamaktır. Bu bölgeleri güzel bir şekilde temizlemek tekrardan sağlığınıza kavuşmak için atılacak en önemli adımdır.
7. Ölü Deride Artış
Duş aldığınızda ve cildinizi ovaladığınızda tüm ölü cilt hücreleri yenilerinin çıkması için yok olur. Eğer duş almayı bırakırsanız tüm vücudunuzda 4 kg ölü cilt hücresi birikir. Güzel gözükmek isteyenlerin aradığı görüntünün bu olduğunu sanmıyoruz…
6. Kötü Vücut Kokusu
Terin kendine ait bir kokusu yokken içinde bulunan bakteri ve mikropların kesinlikle vardır. Eğer bir insanın vücudu kötü kokuyorsa vücut buna bir bağışıklık geliştirir. Bu durum, uzun bir süre maruz kaldıktan sonra kendi vücudunuzdan gelen kötü kokuyu fark edememek olarak açıklanabilen “koku tembelliğidir”. Etrafınızdakilerin çokta şanslı olduğunu söyleyemeyeceğiz…
5. Hijyenik Olmayan Genital Bölge
Konu duş almamaya geldiğinde vücudun en çok etkilenen bölgesi muhtemelen kasıklardır. Bu bölge yalnızca kötü kokmakla kalmayıp maya mantarına yakalanma ihtimalini arttırarak gitgide kötüleşir. Orada biriken tüm kir ve bakteriden kaynaklanan kaşınma hissi oluşur ve inanılmaz derecede rahatsızlık verir.
4. Akne
Yüzünüzden kalçanıza kadar akneler ve sivilceler baş göstermeye başlar. Fazla bakteri foliküllerinizin iltihaplanmasına yol açarak, cildinizde üretilen aşırı sebumun sivilcelerin her yerde görünür olmasını sağlar.
3. Kahverengi Cilt Lekeleri
Cildinizde kahverengi lekelerle kaplı bölgeler görünmeye başlıyorsa bu dermatiti neglecta olarak adlandırılır. Aşırı kir, ter, bakteri ve sebum bu hastalığa sebep olur. Kısacası duş almak zürafa gibi gözükmemek için en iyi yoldur.
2. Aşırı Kaşınma
Kaşıntı yukarıda da bahsedildiği üzere düzenli bir şekilde duş almamanın ana sorunlarından biridir. Bakterilerin, mikropların, kirlerin ve terin hep birlikte karışmasıyla cilt aşırı derecede kaşınmaya başlar.
1. Kötü Saç Günü
Duş almayı bırakırsanız saçlarınızda problem haline gelecektir çünkü düzenli duş kafa derisindeki ölü cilt hücrelerini ve yağı temizlemeye yardım eder. Saçlarınız yağlı, kokuşmuş ve çokta hoş durmayan bir görüntüye kavuşur. Daha önce hiç kötü saç gününüz oldu mu? Eğer düzenli bir şekilde duş almazsanız kötü saç günü her gün yaşadığınız bir döngü haline gelir.
Her ne kadar düzenli olarak duş almanız gerekse de uzmanlar, temizleme deterjanlarına yoğun olarak maruz kalınmasının, cildin ve saçların başka problemler geliştirmesine neden olabileceğinden duşun mutlak bir günlük görev olmaması gerektiğini söylüyor. Bunu akılda tutarak gün aşırı, hatta haftada iki kez duş almak en iyisidir.
Artık duş almazsanız vücudunuza ne olacağını biliyorsunuz. Günlük duşun gerekli olduğuna inanıyorsanız veya yoğun duş almanın daha fazla sorun yaratabileceğini düşünüyorsanız yorumlarda bize bildirebilirsiniz.