Hayatımız boyunca hep bir şeyler öğreniriz. Buna rağmen hala çoğu şeyi bilmeyiz. Bunun nedenini hiç merak ettiniz mi?
Bilge Cafe, bunun nedenini öğrenmeye karar verdi ve bilgileri daha etkili ve kolay bir şekilde ezberlemenin 12 farklı yolunu buldu.
Ayrıca bir Alman psikolog olan Hermann Ebbinghaus tarafından yapılan çalışma bilgiyi daha kolay ezberlemenin formülünü sizin için ortaya koymaktadır.
Bilgileri neden unutuyoruz?
Beyniniz sizi gereksiz bilgilerle yüklenmekten korur. Bu yüzden tüm yeni bilgiler, uzun süreli belleğe değil, kısa süreli belleğe kaydedilir. Eğer bilgilerinizi tekrarlamıyor ya da kullanmıyorsanız, çok çabuk unutursunuz.
Ebbinghaus Unutma Eğrisi, öğrendikten sadece bir saat sonra, öğrenilen bilginin yarısından fazlasını unuttuğumuzu bize göstermektedir. Aradan bir hafta geçtikten sonra ise bilginin sadece %20’sini hatırlamaktayız.
Nasıl Hatırlarız?
Bilgileri kafamızda daha uzun süre tutmak için, uzun süreli belleğe yerleştirmeye çalışmalıyız. Kısa sürede zorla ezberleme yöntemi bu durumda çok etkili değildir. Bunun sebebi, beynimiz bu bilgiyi hızlı bir şekilde anlayamaz ve bilgiyi kolay kabullenemez. Bu nedenle, bir şeyleri uzun süre hatırlamak istiyorsak, ezberleme süresini uzatmalı ve beynin bilgiye alışmasını sağlamalıyız. Bilgiyi ezberleme süremiz birkaç gün veya haftalarca sürmelidir.
Bunun kolay ve eğlenceli hale gelmesi için, kendimize hazırlayacağımız bilgi kartları ve Anki ( Android , iOS) yahut SuperMemo ( Android , iOS ) gibi özel uygulamaları kullanarak aralıklı ezberleme yapabiliriz. Bu hem sizi daha az yoracak hem de ezberleme işleminin sıkıcılığını ortadan kaldıracaktır.
İşte Sizlere Bahsedilen 12 Ezberleme Yöntemi!
- Ne öğrendiğimizi anlamaya çalışmalıyız. Çünkü anladığımız bilgiyi 9 kat daha hızlı ezberleriz.
- En gerekli bilgiyi önce ezberlemeliyiz. Bilgi sırasını doğru bir şekilde ayarlamalıyız.
- Şu metodu unutmamalıyız: Ezberlemenin başlangıcında ve sonunda olan bilgiler en iyi şekilde (konum etkisi) ezberlenir.
- Dikkatimizi bir konudan diğerine aktarmalıyız. Birbirine benzeyen anılar hatırlamayı kolaylaştırır.
- Öğrenirken karşılıklı olan bilgileri birlikte öğrenmeliyiz. Örneğin, yabancı bir dil öğreniyorsak, gece ve gündüzü birlikte ezberleyelim. Çünkü karşıtların ezberlenmesi daha kolaydır.
- Kendi “zihin sarayı” mızı inşa etmeliyiz. Belli şeyleri belli bir yerle ilişkilendirebiliriz. Örneğin, öğrenme sırasında odamızda isek öğrendiğimiz şeyi bu ortam ile bağdaştırabiliriz. Bunu birkaç kez tekrarlayalım. Sonrasında, odamızın hafızamızda neye benzediğini hatırlamaya çalışalım ve bu şekilde öğrendiklerimizi tekrarlayalım.
- Anahtar kelimeleri kullanmalıyız. Tekniğin amacı, öğrenilen bilgiyi diğerine bağlamaktır. Bu teknik sayesinde anahtar kelimeyi düşündüğümüzde, diğer bilgiyi otomatik olarak hatırlarız. Anahtar kelimeler bu yöntem ile köprü görevi görmektedirler.
- Öğrendiğimiz yeni kelimeleri önceden bildiklerimiz ile ilişkilendirmeliyiz. Örneğin; yeni bir dil öğreniyorsak, bildiklerimizi temel alarak yeni bir şey ezberleyebiliriz.
- Hikayeler oluşturmalıyız. Belirli bir düzende birçok bilgiyi ezberlememiz gerekiyorsa, parçaları bir hikaye misali yerleştirebiliriz. Parçaların birbirine bir sıra ile bağlanması ezberlememizi kolaylaştırır.
- Bir teyp kullanmalıyız. Öğrenmekte olduğumuz bilgileri kaydederek bu bilgilere kulağımızın aşina olmasını sağlayabiliriz. Bu yöntem, kaydı birkaç kez dinlediğimizde başarı ile sonuç gösterecektir.
- Bilgileri görselleştirmeliyiz. Öğrenirken vücut dilini kullanmamız bilgilerimizi hatırlamamızda bizi taze tutar. Çünkü bu yöntem kas hafızamızı tetiklememize yardımcı olacaktır.
- Son olarak da, seçici olmalıyız. Öğrenmeye başlarken en iyi malzemeleri ve kaynakları seçmeliyiz. Güncel olmayan kitapları ve öğrenme yöntemlerini kullanmamız bize yarar sağlamayacaktır. Kitaplar yazıldığından beri bilgiler çoktan değişmiş olabilir. Yaşantımızda yanılmamıza neden olabilecek bir şey için zamanımızı boşa harcamamalıyız.