Adaçayının faydalarının bulunması ve hekimler tarafından keşfedilmesi çok uzun zamanlara dayanmaktadır. 13. yüzyılda adaçayının her türlü rahatsızlığa şifa olduğu düşünülüyordu bu nedenle herkes evinin bahçesinde adaçayı yetiştirmeye başlamıştı.
Bitkinin bu öneminden dolayı o yüzyılda şöyle bir söz vardı meşhur olan “Şayet dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var can vermeye!” oldukça iddialı olan bu söz karşısında hayret etmemek elde değil doğrusu.
Bu nedenle adaçayı nelere iyi gelir, adaçayı nasıl demlenir ve adaçayı yararları nelerdir öğrenmek bu özenle hazırladığımız makalemizi en iyi biçimde okuyun. İşte adaçayı yararları ve kullanımı…
ADAÇAYININ KÖKENİ
Biz de geçmişten günümüze kadar yararlarının giderek çoğaldığı adaçayı nasıl demlenir, adaçayının hasarları nelerdir, adaçayının yararları nelerdir gibi suallerin yanıtlarını sizler için açıklayacağız.
Adaçayı genellikle 70-80 santimlik ağaçlarda yetişmekte ve genelde ılık havası olan yerlerde yetişir. Ülkemizde İzmir taraflarında yetişir. Don vakalarının sık yaşandığı bölgelerde ve soğuk yerlerde istediği sıcaklığın sağlanması için çevresini yanında bulunan diğer ağaçlarla kapatmak gerekir.
A, C, B6 ve K vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bütün bir A vitamini ambarıdır. İçeriğinde yüksek ölçüde potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum barındırır.
Bunu da okuyun: Karanfilin Bir Mucize Olduğunu Gösteren 6 Faydası
Adaçayı tabiatta kendiliğinden yetişen tüylü yapraklı, griye çalan yeşil renkli bir nebattır. Ziynet nebatı olarak değerlendirilebilecek kadar hoş çiçekler açar. Yumuşak içimli çayı ile hoşlandığımız adaçayı aktarlarda ve marketlerde taze, kurutulmuş yapraklar veya toz biçiminde sene süresince bulunabiliyor.
Adaçayının faydaları;
1. BELLEĞİ KUVVETLENDİRİR
Adaçayı üzerine yapılan araştırmalar, andırma maharetinin artırılmasına ve belleğin kuvvetlenmesine takviyeci olduğunu ortaya çıkarmıştır. Adaçayının demlenip çay biçiminde harcanması veya yemeklere katılması, özellikle çocuklar için oldukça yararlıdır.
Adaçayı, bu özellikleri sebebiyle, beyin işlevlerinin büyümesini sağladığı için, Alzheimer ve bunama gibi zekâsal hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye takviyeci olmaktadır.
Alzheimer Hastalığına Karşı Adaçayı, kumpaslı olarak kullanıldığında belleği kuvvetlendirir. Bunun yanında hafif Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere muhtelif hafıza kaybı vaziyetlerinde rehabilitasyon için önerilmektedir. Bununla beraber ihtiyarlamaya bağlı olarak alana çıkması olası unutkanlık, bunama gibi zekâsal meselelerden korunmaya takviyeci olur.
2. İLTİHAPLANMAYI ÖNLER
Adaçayının demlenip çay biçiminde harcanması özellikle sindirim ve solunum yollarında oluşan cerahatlerin giderilmesinde tesirlidir. Bu surattan anti-cerahat özellik gösteren adaçayı, artrit, gut hastalığı ve kardiyovasküler sistem irini gibi hastalıklarında harcanması oldukça yararlıdır.
3. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİR
Adaçayının bir merhem ya da tentür biçiminde, tene uygulanması halinde, bedeni bakteri ve viral enfeksiyonlara karşı gözetici vazife yapar. Hastalıkların genellikle burun ve ağız yoluyla ve ten yoluyla bedene giriş yaptığı düşünülürse adaçayının merhem biçiminde tene sürmek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Ve böylece hastalıklar önlenmiş olur.
4. CİLT HASTALIKLARINA KARŞI KORUR
Adaçayının yaprakları, cilt sıhhatinin korunmasını sağlar. Bu özelliği ile adaçayı, egzama, sedef hastalığı ve iltihaplı sivilce gibi bazı cilt meselelerine karşı faydalı bir nebattır. Ayrıca adaçayı, bedendeki ben ve çillerin görünümün yumuşatılmasını sağlar ve cilt kirlerini giderir. Adaçayının cerahat giderici özelliği ile, ciltte oluşan iltihaplanmaların giderilmesinde tesirli olur.
5. SİNDİRİM SİSTEMİNİ KORUR
İçeriğinde bulunan rozmarinik asit sayesinde adaçayı, cerahat kurutucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple adaçayı, midede oluşabilecek iltihaplanmayı ve sızıları önlemekte ve ishal ve gastrit gibi hastalıkların rehabilitasyonunda tesirli olmaktadır. Gıdalara ilave edilen adaçayı, bağırsak sıhhatinin korunmasını ve cerahat gelişiminin önlenmesini sağlamaktadır.
Adaçayı, mide rahatsızlıklarına iyi gelen nebatlar arasındadır. Yemeği fazla kaçırdığınız zamanlarda bir kadeh ada çayı içerek sindiriminizi kolaylaştırabilirsiniz.
6. KEMİKLERİ KUVVETLENDİRİR
Adaçayının faydalarından en önemlisi de kemiklere çok iyi gelmesidir. K vitamini içerdiğinden kemiklerin güçlenmesi için gerekli olan vitamini vücudumuza verir. Zira K vitamini genellikle her yiyecek maddesinde bulunmayan özel bir vitamindir ve kemiklerin yoğunluğunun artırılmasına takviyeci olmaktadır.
Özellikle de kemik erimesinin erken yarıyıllarında tesirli olan adaçayı, beceriksiz beslenme veya hareketsiz hayat tarzından kaynaklanan kemik meselelerinin giderilmesinde tesirlidir.
Bu özelliğinden yararlanmak için, beslenme alışkanlığının içerisine ilave edilen adaçayı, günlük alınması gereken K vitamini gereksiniminin % 27’sinin karşılanmasını sağlamaktadır.
7. DİYABETİ ÖNLER
Adaçayı, diyabeti hakimiyet eden ilaçlar gibi hareket eder. Adaçayının bir diğer özelliği de karaciğerimizde bulunan glikozu yok eder. Böylece, kan şekerinizdeki diyabet riskine karşı çok etkilidir.
8. ROMATİZMAYA BAĞLI OLUŞAN ENFEKSİYONLARA YARARLIDIR
Adaçayının kapsadığı vitamin ve elementler çok iyi derecede antioksidanlar kapsar. Bu surattan enfeksiyonlara karşı tesirlidir. Romatizmadan kaynaklanan irinlere karşı tesirlidir. Astım ve bronşit hastalarında da enfeksiyon riskini ortadan kaldırarak olumlu sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Astım hastalığının ağır geçmesini de önlenmektedir.
9. DİŞ ETİ HASTALIKLARINI ÖNLER
Adaçayı, antiseptik ve antimikrobiyal özelliği bakımından diş eti rahatsızlıklarına karşı da bizleri korur. Diş etlerinizde mesele varsa ada çayıyla günde iki defa gargara yapabilirsiniz. ada çayı aynı zamanda dişlerin beyazlamasına da takviyeci olur.
10. TERLEMEYİ AZALTIR
Fazla terleme meseleyi günlük hayatımızı negatif etkileyen bir rahatsızlıktır. Çok terleyen kişiler doğal bir çözüm olarak adaçayı içebilirler. Doktorlar ve diyetisyen hekimler adaçayını, fazla terleyen bireyler için öneriyorlar. 21 gün süresince adaçayının içilmesi ile terlemenin ehemmiyetli miktarda eksildiği görülecektir. Bunun için adaçayını, günde iki kez içilmesi öneri edilmektedir.
Adaçayanın maddeler halinde yararları
Hasarlı zehirli maddelerin bedenden atılmasını sağlar
Beyin işlevlerini geliştirir
Bronşit ve astım bulgularını hafifletir
Karaciğeri temizler
İdrar yolu enfeksiyonunun rehabilitasyonuna takviyeci olur
Fazla terlemeyi azaltır
Stresi azaltır
Sakinleştirir
Menopoz sonrası bulguları hafifletir
Hızlı beyazlayan saçların siyah renkle kalmasını sağlar
Mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılır
Belleği kuvvetlendirir
Alzheimer’a karşı takviyeci olarak kullanılır
Kan şekerini düşürür ve diyabet riskini azaltır
Diş eti iltihaplanmasında kullanılır
Ağız yaralarının rehabilitasyonunda kullanılır
Sinirsel baş sızısını hafifletir
Safra kesesinin düzgün çalışmasını sağlar
Doğal gargara suyu olabilir
Boğaz sızısını alır
Adaçayı faydasını sadece yaprağıyla yaptığınız çayda vermez, adaçayının yaprağından elde edilen yağ özü birçok alanda kullanılabilmektedir. Ancak adaçayı yağı çok daha güçlü ve konsantre olduğu için kullanmaya başlamadan evvel hekiminize müracaat etmenizde fayda var.
Baharat olarak ya da çay formunda adaçayı kullanımı ise irinli hastalığı olanlara öneri edilir. Adaçayı natürel bir antibiyotik misyonu görür. Antioksidanlarla dolu adaçayının 2 kaşığı günlük K vitamini gereksiniminin %30’unu karşılamaya yeter.
Adaçayı nasıl demlenir?
Adaçayı genelde yanlış demlenir, insanların yaptığı en büyük hata kaynatarak demlenmeye çalışılmasıdır halbuki adaçayı kaynamaz tıpkı çay gibi demlenmelidir. Birçok nebat çayında gördüğümüz demleme usulü, bazen siyah çay da dahil nebatın içindeki yiyecek bedelinin taze yakalanmasını sağlar.
Çok fazla kaynatmak ise, nebatın içindeki bereketli maddeleri hasara başka bir deyişle zehire dönüştürebilir. Şayet adaçayını 2 dakikadan uzun zaman kaynatırsak toksik maddeye dönüşeceğinden hasarlı hale gelecektir.
Taze adaçayı demlemek için;
Adaçayı yapmak istiyorsanız aktardan taze veya kurutulmuş olarak alacağınız adaçayını demleyerek lezzetli bir çay hazırlayabilirsiniz. 3 kişilik yapmak için 7 ile 10 yaprak yeterli olur. Altındaki su kaynadıktan sonra altını kısarak 7-5 dakika demlenmesini bekleyerek daha sonra afiyetle içebilirsiniz.
Poşet adaçayı demlemek için;
Fincana poşet adaçayını bırakıp üstüne sıcak su dökün, 5 dakika bekleyin ve afiyetle için. Ancak şuna dikkat edin, günde 3 bardaktan fazla içmemeniz önerilir.
Adaçayının hasarları;
Adaçayının fazla harcanması vaziyetinde bazı negatif neticelerle karşılanılabilir. Özellikle hamile veya emziren kadınların kullanmamaları gerekir.
*Fazla tüketim neticesinde mide de sızı ve yanmaya neden olur.
*Tansiyon hastalarının harcamadan evvel hekimlerine danışmaları öneri edilir.
*Hamile ve emziren bayanların bu yarıyıllarda kesinlikle uzak durması gerekmektedir.
*Sara hastalarının da adaçayı kullanmaları önerilmez.
Ada çayı nasıl karnı düzleştirir?
Ada çayıyla alakalı sıklıkla sorulan suallerden biri de budur. Mutfakta, kozmetik sektöründe kullanılan, bir hayli hastalığa iyi gelen bu nebat, kısa zamanda düz bir karna sahip olmak isteyenler için de harikulade bir seçenektir.
Şifalı bir nebat olan ada çayının yararları arasında sindirim sistemini tertip etmek de olduğu için, perhizde olan bayanların ve erkeklerin kullanması için uygundur.
Ada çayı içmek; çok fazla yemek yeme mideye fazla yüklenme veya aşina olmadığınız yemekleri yeme kızartmalar, çikolata vb. gibi sebeplerden dolayı midede oluşan iltihaplanmayı önler ve azaltır.
Ayrıca iştah hakimiyetini artırarak, perhizde olduğunuzda, yedikten sonra pişmanlık dinlediğiniz fazla doyurucu “ikramları” geri çevirebilmenizi de sağlar. Bedene hasar veren zehirli maddelerin bedenden atılmasına takviyeci olan ada çayı, kaynatılarak bedeni temizletmek için de kullanılabilir.
Onlarca bereketi olan bu faydalı bitki aynı zamanda, safra kesesini çalıştırır, kabızlığa karşı sindirim sisteminizi gözetir, bağırsaklarda birikmiş gazı söktürme özelliğine sahiptir. Bağırsaklarda biriken gazın midenizin kabarık olmasının nedenlerinden biri de gazdır ve bedende özellikle ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda yakalanan fazla akışkanın atılmasını kolaylaştırır.
Ada çayı nasıl hazırlanır?
Ada çayını hazırlamak gerçekten çok kolaydır. 1 litre kaynamış suyun altını kapatın sıcaklığı biraz düşer gibi olduğunda içine 15 gram kadar kurutulmuş veya taze adaçayını atın. Tek yapmanız gereken bu 🙂
Daha natürel olmasını istiyorsanız, konutunuzda saksıda, bahçede, balkonda veya bol güneş alan bir mutfakta ada çayı nebatını yetiştirebilirsiniz. Perhiz mahsulleri satan bir mağazadan ya da aktardan da alabilirsiniz.
Ada çayını kaynamış suya ilave ettikten sonra üç dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra azıcık limon suyu ilave edin. Dilerseniz çayınıza bal atarak tatlandırabilirsiniz. Tatlandırılmamış hali azıcık acı olabilir, seçim sizin.
Yukarıda vermiş olduğumuz tarif size 2-3 gün yeter. Bu çayı içtiğiniz zaman zarfında, özellikle bedeni zehirli maddelerden temizleten meyve ve sebzelerden bol ölçüde harcayarak sıhhatli bir biçimde beslenmenizi öneri ederiz.
Ada çayını sıcak ya da soğuk içmek size kalmış. Bağırsaklarınızın (sindirim sisteminizin) stabil ve doğru çalışmasını istiyorsanız düzenli kullanım önemlidir. Yağları ve zehirli maddeleri tesirli bir biçimde bedenden atması için, sabahları aç karnına içilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Ada çayını cam bir kavanozda saklamanızı öneririz. Plastik pet şişelerde asla saklamayın önemini kaybeder, fayda göremezsiniz. Buzdolabında saklanmaya uygundur soğuk çay niyetine de içebilirsiniz. Kışın bu çayı daha az ada çayı kullanarak hazırlayabilir, ısınmak istediğinizde veya büroda mola verdiğinizde içebilirsiniz.