Domuz gribi olarakta bilinen ‘Influenza A‘ dört yıl aradan sonra yeniden gündem de yerini aldı. Dahiliye Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Öner Kaya soğuk havalar nedeniyle artış gösteren e-nfeksiyonlarla ilgili ikazda bulunarak “V-iral e-nfeksiyon olduğu için a/ntibiyotik kullanılmamalı. Domuz g-ibinde 38 derece a*teşin üzerine çıkılırsa beklemeden doktora gidilmelidir” dedi.
Domuzlarda görülen grip vi-rüslerine benziyor olması Influenza A (H1N1) ismiyle de anılan hastalık dört yıl sonra tekrar görüldü.v-irüsün yüzey an-tijenlerini üç dört yılda değiştirerek eskisinden daha şi*/ddetli bir şekilde insanları etkilediğinden bahseden uzmanlar, Influenza A (H1N1) hastalığından el hij-yeni gibi önlemler alınarak ve -istirahat edilerek sa-lgın şekline dönüşmesinin önlenebileceğini belirttiler.
V-irüsten kaynaklanan domuz gribinin kişilerde viral bir rahatsızlık olduğunu belirten Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Fatih Öner Kaya “Domuz gribi virüsü insan, domuz ve kuş vi-rüslerinin bir karışımıdır. Influenza A virüsü 3-4 senede bir virüs yüzey a-tijenlerini değiştirip daha ş*/iddetli şekilde ortaya çıkar. Bu sene dört sene önceki en-feksiyona benzer şekilde insanları daha çok etkiliyor. Hızlı ve sert bir şekilde insanları etkileyeceği tahmin ediliyor” dedi.
“R-İSK ALTINDA 24 YAŞINA KADAR OLANLAR VE 6 AYLIK ÇOCUKLAR”
Kaya 1918 yılında görülen ve ispanyol gribi diye bilinen pandemiye çok benzer olan v-irüs “1950 ve 1955 yıllarına kadar bu vi-rüs s-algını devam ettiği için 65 yaş üzeri insanların bir şekilde ba-ğışıklığı olduğu düşünülmektedir. Ancak altı ay ile 24 yaş arasındakiler riskli gruptadır. Bu yaş grubunun aşlanmasını önermekteyiz” diye belirtti.
“YÜKSEK A*TEŞE DİKKAT!”
Semptomların normal griplere benzer olduğunu belirten Dr. Fatih Öner genellikle yüksek a/teş, halsizlik, ş*/iddetli eklem a-ğrıları, genel durum düşkünlüğü, ş/*iddetli boğaz ağrısı, öksürük ve mide bulantısı görüldüğünün altını çizdi.
Bu belirtilerin yanında ateş 38 derece ve daha yüksek ise vakit kaybetmeden doktora görünülmesi gerektiği ve özellikle bebek ve yaşlılarda yüksek a*teş varsa takip edilmesi gerektiğini belirten Kaya, immun sistemi d-üşük olanlar, romatizmal hastalıkları olanlar, k-anser h-astaları, ş-ker ha-staları, KOAH ve astım ha-stalarının da a/*teş olması durumunda vakit kaybetmeden en yakın hastaneye gidilmesini önerdi.
A/NTİBİYOTİK KULLANILMAMALI
Dr. Fatih Öner Kaya, laboratuvar ortamında yapılan testlerle virüsün tespit edilebildiğini söyleyerek, tavsiye edilen tedaviye uyulmalı diyerek “V-iral en-fe-ksiyon olduğu için a-ntibiyotik kullanılmamalı. A-ntibiyotikler bu vi-rüsler üzerinde etkili değildir. Bu hastalığa özgü -viral ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmak gerekir. Doktor önermediği sürece hasta kendi kendisine kesinlikle a-ntibiyotik kullanmamalı” ifadesinde bulundu.
ÇOCUKLAR OKULA GÖNDERİLMEMELİ
Yakın çevrede a-teşli hastalık geçiren varsa maske takmasını, hasta olan çocuklar varsa yayılmasını önlemek için okula gönderilmemesini, hasta olan çalışan ise işe gitmeyerek dinlenmesi gerektiğini belirten Kaya “Verilen i-laçları düzgün alıp beslenmenize dikkat edin” uyarısında da bulundu.
HİJYEN ÖNEMLİ
Dr. Fatih Öner Kaya özellikle hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizdi. Mandalina, nar, portakal gibi C vitaminince yüksek meyve tüketerek vücudunuzun direncini yüksek tutmak, karbonhidrat içeren yiyecekleri tüketmemek, günlük aktivitelerde bulunmak, kiloya dikkat etmek gibi önlemler alınarak i-yileşme sürecinin hızlanacağını belirtti.