Çay demlerken nelere dikkat edilmeli? Sağlıklı ve lezzetli bir çay için dikkat edilmesi gerekenler…Yüksek sıcaklıklarda demlenen çayın ciddi hastalıklara yol açabileceği paylaşılan bilgiler arasında. Bunun nedeni çayın içeriğinde bulunan tein ve tanen bileşikleri. Bu bileşikler aslında bitkilerin savunma sistemlerinin salgıladığı bir bileşen.
Eğer çay hatalı bir şekilde demlenirse bu bileşenler aktif hale gelebilir. Bu bileşenleri uzun süre tüketmek ise daha önce söylediğimiz gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, çay demlerken dikkat edilmesi gereken konularda uyarıyor.
Dikkat! Eğer çayın tadı acıysa tüketmemelisiniz.
Prof. Dr. Bekir Bükün, “Bayatlamış çayın tadının aktif hale gelen tein bileşeninden kaynaklı acı olduğunu ve bu nedenle acı olduğu hissedilen çayın tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.”
Uzmanların tavsiye ettiği çay demleme yöntemleri…
İki farklı çay demleme yöntemi öneriliyor.
Bunlardan ilki; suyun kaynadıktan sonra ocaktan alınıp, 2-3 dakika fokurdamanın bitmesinin beklenmesi gerekiyor. Daha sonra üst demliğin içerisine kuru çayı koyup tek bir noktadan kaynamış su eklenmeli. Eğer demleme esnasında kuru çay kabarmıyor ve yüzeye çıkmıyorsa, suyu döktüğünüz esnada yanlışlık var demektir. Çayın öncelikle kabararak yüzeye çıkması, yaklaşık 15 dakika sonra ise kendiliğinden dibe çökmesi gerekiyor. Eğer demleme işleminden sonra çayın rengi sarıya döndüyse; çayınız hazır!
İkinci yöntem ise; suyu kaynatın ve üst demliğe dökün. Suyun ocak ateşinde kaynaması gerekiyor. Üst demliğe kaynar suyu ekledikten 1 dakika kadar sonra kuru çayı demliğin içerisine atın. Ortalama 20 dakika boyunca demlenmesini bekleyin.
Eğer çayın aromasının artmasını istiyorsanız; kullanacağınız suya önceden az miktarda karbonat ekleyebilirsiniz. Çaya şeker atmamaya dikkat etmelisiniz. Eğer tatlı bir şey istiyorsanız; kuru meyveleri tercih edebilirsiniz.
Okuduğunuz yazıdan memnun kaldıysanız yorumlarda bizimle paylaşın!
Benden de bir tavsiye ;
Üst demliğe soğuk su ve içine isyediğiniz miktar çay koyun üst demlik soğuk iken, alt demlik ise kaynamaya burakılıp üst demlik üstte alt demliğin sıcağı ile yavaş yavaş ısınırken bir yandan da çayınız denlenmiş oluyor, denemenizi tavsiye ediyorum 🙋♂️
Çok doğru bende yıllardır bu şekilde demliyorum
Bence çok enerji harcar artık her şeyden tasarruf yapmamız gerekir o dediğiniz sobalı evlerde olabilir idi.
👍👍👍
Yalnız demliğe koyulacak soğuk su önceden kaynatılmış olmalı.
Teşekkürler Ali bey denicem
Çay soğuk olmuyormu sizin dediğiniz şekilde demlersek
Ali beyin tavsiyesi tecrübe ile sabittir.
Afiyet şeker olsun.
Ayni bu sekilde ben de demliyorum.Hatta misafirim gelmeden once demlerim hic misafirin yaninda mutfaga bile gitmeme gerek kalmaz.Bu sekilde demlerseniz cayiniz uzun sure dursa bile asla acimaz
Ben evdeysem çocuklara çay yaptırmam. Bir gazetede bur sahife çayın nasıl yapılırsa güzel olduğunu. Karadenizde, Şirket sahibine iyi çay yapmanın formülünü soruyor. O da diyor, suyu seksen derece kaynatacan, demliğe dökmeden bir-iki dakika suyun oturmasını bekleyecek, Demliğe içeceğin çay kadar su.koyacan, az insan olur, kalabalık olur su ona göre. Koyulur. Az kişiye çok suda çay demlikte açık olur. Çok dem koyman lazım. Normal dem , Çay kaşığının boynuna kadar, dem iyidir.Demliğe ayarlı suyu döktûkten sonra, biz iki kişiyiz. İki yemek kaşığı silme çay dökülmeyecek gibi koyarsanız, dört kupa bardak çay içebikirsiniz, sabah kahvaltıda üç bardak hanım iki bardak içiyor. İçine iki çay kaşığı daha atıyirum, beş bardak büyük kupa içiyoruz. Tavsiyem. Demliğin ağzına oeçeteyle külah yaparsanız, açana kadar, çayın kokusu gitmez ve bir saatta olsa çayınız bayatlamaz. Ama külahı çay bitene kadar çayı döktük çe tekrar takın. Birde dem kapağı sebestse, hava alıyorsa, kapağın altına jiletin kağıt veya peçete koyun, havası tadı buharı kaçmasın, bayatlamasın. Unutmuştum. çayı yıkayıp te üstüne sıcak su dökebikirsiniz, i da güzel oluyor, altındaki soğuk suyu, ben çayı koyduktan sonra en az yirmibeş dakika kaynatır, saatle çay içerim. Yirmibeş veya yarım ssati geçirmen. Tam kıvamı. Kırkbeş dakika sonra bayata girer. Külahı çay döktûkçe ağzına tıpayın. Çabuk bayatlamaz. Şirkete girdik böyle anlatmıştî. Benim ilavelerim oldu. Deneyin aynen olacak. Afiyet olsun.
bende yanlış demliyormuşum teşekkürler
Kaynamış soğumuş suya çayı atın
Altına suyunu koyun alttaki su kaynayana kadar üstteki 1saat boyunca kısık ateşte demlensinn…bu kadar lezzetli ve hafif çay içmediniz….
Çayı içine karbonat asla konmaz Iyi çay Önce üst demliğe sicak su konur sonra kuru çay ilave edilir sonra alt demliğe soğuk su ilave edilir kaynamaya bırakilır kaynayınca ocak kapatılır 15 dakika dinledirilip icilir 50 yıldır bu yöntemle çay demler icerim Çay benim uyku ilacım
BİR KARADENİZLİ OLARAK İKİNCİ ÖNERİDE KARBONAT ATILMASI YANLIŞTIR. EVET BİRİNCİ ÖNERİ TAMAMEN DOĞRUDUR.
Ali beyin demleme usulü doğrudur. Alttaki kaynayan su 100 dereceye ulaşınca demlikteki su 60 derecede kalıyor. dolayısıyla çaydaki yararlı olan maddeler olduğu gibi kalıyor. Doğru demlenen çayın o kadar çok yararı var ki saymakla bitmez. Afiyet olsun
Demleyeceğiniz çayı önce yıkayın üzerine kaynayan suyu üzerine dökün sonra çay yüzüne kadar çıkana kadar kabartıp 20 dk kadar bekleyin çay süper oluyor.Çayı çaykur tiryaki kullanın ve katyonik reçine den geçirilmiş su kullanın süper olmaktadır.