Hastalıkların belirtileri regl dönemindeki ağrılara benzediği için bunları ayırt etmek zordur ve bu nedenle hastalıklar sinsi bir sekilde oluşabilir.
Sizi tedirgin edecek belirtilere rastladığınızda vakit kaybetmeden bir doktora başvurursanız bu durumu zamanında kontrol altına almış olursunuz. Örnek verecek olursak, göğüs kanserinin erken safhasında kadınların % 90´nı erken teşhisle hayatta kaldılar. Biz de sizleri gelecekte ciddi rahatsızlık oluşturabilecek hastalıkların belirtileri hakkında bilgilendirmek istiyoruz.
7. İdrar Artışı
Anlamı: İdrar artışı böbreklerinizdeki veya idrar yolunuzdaki sorunlardan daha fazla şeylere işaret edebilir. Bu bir hormonel dengesizliğin yada vajinal mikroflora ile ilgili sıkıntılar olduğunun göstergesidir. Eğer sıklıkla idrara çıkıyorsanız veya çok susuyorsanız bu diyabetin belirtisi olabilir.
Bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Bazen tuvalete çok çıkmadığınız halde öyleymiş gibi hissedersiniz. Eğer her zaman normal miktarda su içiyorsanız günde 4-10 kez tuvalete gitmek normal görünmektedir. Eğer çok fazla idrara çıktığınızı düşünüyorsanız bir pratisyen hekime ya da ürolağa görünün.
6. Sebepsiz Kilo Kaybı
Anlamı: Beklenmedik bir şekilde kısa bir süre içerisinde bir kaç kilo verirseniz bunu gördüğünüzde çok fazla sevinmeyin. Bazen bu crohn hastalığı, tip 2 diyabet veya kanser gibi rahatsızlıkların belirtileri olabilir. Her halükarda bu belirtiler kesinlikle vücudunuzda yalnış bir şeyler olduğu anlamına gelir.
Bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Hiç bir spor faaliyeti veya beslenmenizde herhangi bir değişilik yapmadığınız halde geçtiğimiz 6 -12 ay boyunca 4- 6 kilo vermişseniz bir doktora görünün.
5. Olmaması Gereken Yerlerde Aşırı Tüylenme
Anlamı : Hirsutismus veya aşırı vücut kıllanması vücutta haddinden fazla erkek hormonu olduğu anlamına gelir. kişinin dış görünümündeki değişiklikler bu durumun en kötü yanı değildir. Bu durum kısırlığa, metabolizmada bozukluğa hatta meme kanseri olma riski ve endometriyal hastalıklara yakalanma oranını arttırır.
Bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Hemen panik yapmayın. Genellikle kadınlar vücut tüylerinin çok fazla olduğunu düşünürler. Öncelikle ne kadar olması gerektiğini araştırın. Eğer bir sorun olduğuna eminseniz bir endokrin uzmanına başvurabilirsiniz.
4. Menopozdan Sonra Kanama
Anlamı: Kadınlar genelde menopoz döneminden sonra kanamalarının olduğunu görürler. Bu kanama rahim kanseri, servist, miyom ve diğer tehlikeli patalojik süreçlerin işareti olabilir.
Bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Substitüsyon hormon tedavisi gören kadınların menopozdan yaklaşık 2 yıl sonra adet kanamasına benzeyen kanamaları olabilir. Bu gayet normaldir. Diğer tüm vakalarda bir doktora başvurmalısınız.
Eğer son adet döneminden bu yana 1 sene geçti ise ve normal adet dönemindeki gibi kanamanız başlarsa bu durum gerçekten tehlikeli olabilir.
3. Göğüslerdeki Herhangi Bir Değişiklik
Anlamı : Göğüs kanserinin ilk belirtileri oldukça zor fark edilir. Eğer göğüslerde ve lenf düğümlerinde ağrınız olursa geç kalınmış olunabilir.
Bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Kendizini gözlemlemenin etkisini asla hafife almayın. Bu göğüs kanserini ilk evresinde fark etmenize yardımcı olur. Kızarmış veya kırışmış cilt, topaklar ve benzeri degisikliklere dikkat edin . Göğüslerde zaman zaman meydana gelen ağrı (özellikle adet dönemi öncesi) gayet normaldir ve bu genellikle horman seviyesindeki dalgalanmaları gösterir.
2. Atipik Boşaltım
Anlamı: Vücudunuz bir çeşit iltahaplanma süreci veya enfeksiyon yaşıyor olabilir. Bunun için bir çok neden olabilir ve vücudunuzda yalnış giden herhangi bir şey olduğunda en kısa sürede bir doktora danışın.
Bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Dışkınızın yeşil renkte veya hoş olmayan bir kokusu varsa bu durum normal degildir. Adet dönemi arasında (yaklaşık bir sonraki adet döneminden 2 hafta önce) kanlı boşaltım olması gayet normaldir.
1. Ağır Gecen Adet Dönemi
Anlamı: Sebepleri çok basit (genetik bozukluk, iklime alışma veya spor salonunda gereğinden fazla spor yapmak) ve çok ciddi (rahim miyomu, endometriyozis tiroid disfonksiyonu) olabilir. Her ne kadar sadece kalıtsal olduğuna ikna olmuş olsanız bile bir doktora görünmenizde fayda var. Ağır geçen adet dönemleri kansızlığa neden olabilir.
Bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?
Adet döneminizin ağır olup olmadığı zor anlaşılır fakat çoğunlukla adet döneminin süresi 7 günü geçerse ve özellikle kanamanın rengi açıksa bu tedirgin edici bir şeydir.
Normal bir adet dönemi döngüsü 21-35 gün kadar sürer ve en önemlisi bu durumun sabit kalmasıdır.
Bir kadın doğum uzmanına gitme konusunda cekingenlik göstermeyin (genellikle tavsiye edilen yılda 1-2 defa gitmektir) ve endişe ettiğiniz her şeyi anlatın. Sağlık söz konusu olduğunda garipsenecek hiç bir soru yoktur.