Dil beyazlamasının bir kaç sebebi bulunmaktadır. Vücudumuzda gerçekleşen hayati faaliyetler sadece nefes, idrar, dışkı ve terden ibaret değil, aynı zamanda dil de çok önemlidir. Dilin yüzeyinde Dil papillası adı verilen küçük yumrular vardır ve burada bazı yiyecek parçacıkları, bakteriler ve ölü hücreler depolanır. Bunların birikmesi beyaz bir renk oluşmasına neden olabilir.
Atıkları dilimizden düzenli olarak arındırarak, vücudu “temizleyebilir” ve sürekli bir detoksifikasyon gerçekleştirebilirsiniz. Dilin temizlenmesi, tat alma reseptörlerinin hassasiyetini artırır, nefesinizi ferahlatır ve ayrıca çürük, plak ve diş eti hastalıklarının başlamasını önler. İşte bu yüzden sizlere beyaz bir dili temizlemeye ve ağzınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek kolay yöntemleri bir araya getirdik.
Dil Beyazlaması Neden Olur?
Beyaz dil, farklı hastalıkların bir göstergesi veya ilaç kullanımının sonucu olabilir.
Dilin durumu, vücuttaki hastalıkları teşhis etmek için de kullanıldığını biliyor muydunuz?. Dil bize ağrının başlangıcından önce vücutta bir şeylerin yanlış gittiğini belli eder. Eskiden şifacılar, altta yatan hastalığın tüm semptomları ortadan kalkmış olsa bile, bir hastanın dili sağlıklı görünene kadar tamamen iyileşmediğine inanıyorlardı.
Beyaz bir dile sahip olmak, dilinizin normal durumu olmadığı için korkutucu olabilir, ancak çoğu zaman sadece zararsız bir durumdur. Beyaz renk değişikliğinin bir enfeksiyon veya erken hastalık uyarısı olabileceği bazı durumlar vardır.
- Dilde beyaz veya başka plak oluşumuna birçok şey neden olabilir, ancak normalde diş hijyenimizle ilgilidir. Ağız kuruluğu, ateş, sigara, alkol, ağızdan nefes alma, antibiyotikler vb. gibi başka şeyler de beyaz dilin nedeni olabilir.
- Ayrıca zayıflamış bir bağışıklık sisteminin veya vücudunuzdaki bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinin bir işareti olabilir. Ağrı ve yanma hissi gibi başka semptomlarınız varsa, ek tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmanız daha iyidir.
- Beyaz bir dile neden olabilecek başka bir durum da ağızda pamukçuktur. Oral kandidiyaz olarak da adlandırılır, çünkü buna Candida mantarı neden olur. Candida vücudunuzda doğal olarak oluşan bir organizmadır, ancak dilinizde büyük miktarlarda biriktiğinde ağzınızın her tarafında beyaz lekelere neden olabilir.
Dil Beyazlamasına Ne İyi Gelir? Dil Beyazlaması Nasıl Geçer?
Dili temizlemenize ve dezenfekte etmenize yardımcı olabilecek bazı doğal yöntemler vardır. Diş etlerinizin ve hatta dişlerinizin sağlığını iyileştirmenize yardımcı olacaktır.
1. Sarımsak
Sarımsağın ağız kokusunun nedeni olduğu ve ağzı temizleyeceği aklınıza bile gelmezdi değil mi?. Sarımsakla ilgili önceki düşüncelerinizi bir kenara bırakın ve sarımsağı çiğ yemekten korkmayın – bakterileri öldürmenize ve dil beyazlamasından kurtulmanıza yardımcı olur.
2. Aloe vera
Aloe vera, anti-inflamatuar ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Dil ve diş etlerindeki mikropları öldürmek için aloe vera içeren diş macunu ve gargara gibi ürünler kullanabilir veya aloe vera suyu içebilirsiniz.
3. Tuz
Tuz, dili temizlemek için en iyi yardımcılardan biridir. Aşındırıcı tuz parçacıkları, dildeki bulaşıcılığı ve ölü hücreleri temizleyecektir. Dilinize biraz tuz serpin ve bir dakika diş fırçasıyla hafifçe fırçalayın. Ardından ağzınızı suyla çalkalayın. Günde iki kez tekrarlayın.
4. Zerdeçal
Zerdeçal bildiğiniz üzere basit bir baharat değil, aynı zamanda ağız için antiseptik görevi gören çok iyi bir alternatiftir. Zerdeçal ve portakal suyunu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macunu 2 dakika dil üzerinde ovalayın ve ardından ılık suyla iyice durulayın. Dil beyazlamasının yavaş yavaş kaybolduğunu göreceksiniz.
5. Diş Fırçası
Beyaz bir dile sahip olmanıza neden olan ölü hücreleri ve bakterileri çıkarmak için, dili bir diş fırçası veya özel bir fırça ile aşağıdan yukarıya doğru, tabandan uca nazikçe fırçalamaya çalışın. Sert bastırmayın ve acele etmeyin, dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamayı unutmayın, ağız sağlığınız için de bir o kadar önemlidir.
6. Karbonat
Karbonatın, ağız sağlığına varana dek pek çok kullanımı alanı vardır. Sihirli bir bileşen gibidir. Bazı araştırmalara göre karbonat, ağzımızın ve dilimizin pH’ını yükselterek bakterilerde azalmaya yardımcı olur. Limon suyu ile birlikte karbonatı, ölü hücreleri ve bakterileri dilinizden çıkarmak için bir macun yapın.