Sağlıklı bir dil, pembe renkte olur, bunu hepimiz biliyoruz. Yani bir sabah uyanıp dilinizin yüzeyinde beyaz bir katman olduğunu fark ederseniz tabii ki endişelenirsiniz. Bu normal bir durum olabilir mi? Yoksa dilde sıkıntı mı var?
Dil papilla adı verilen, dil üzerinde kaba bir doku veren küçük nodüllerle kaplıdır. Besin artıkları, bakteriler ve ölü hücreler papillaların arasında kaldığında enfeksiyona neden olur ve de beyaz dil ortaya çıkar. Genellikle zararsız ve geçicidir, ancak aynı zamanda bir enfeksiyonun veya ciddi bir durumun göstergesi de olabilir.
Dil Beyazlaması Neden Olur?
Dilin üzerinde beyaz bir tabakanın olmasının en yaygın nedeni dehidrasyondur. Kuru ağız, bakteri için üreme alanıdır. Dişlerinizi ve dilinizi günde iki kez fırçalamak, beyaz dil oluşması riskini azaltır. Ayrıca dil üzerinde beyazlama, mantar enfeksiyonlarına veya oral pamukçuğa neden olan kandidadan da kaynaklanabilir. Kandida genellikle ağzın içinde oluşur. Ağzın, diş etlerinin, dilin, bademciklerin ve boğazın arkasına kadar da yayılabilir. Bu durum da lezyon, kızarıklık ve hatta kanama yaratır.
Antifungal tedaviler uygulandıktan sonra geçmeyen dil beyazlaması, daha ciddi bir durumdan kaynaklanıyor da olabilir. Boğaz ağrısı ile birlikte beyaz bir dil tabakası, strep boğaz enfeksiyonu nedeni ile de olabilir. Beyaz dil, aşağıdaki faktörlerden de kaynaklanabilir:
- Dehidrasyon
- Ağız hijyenine dikkat etmemek
- Enfeksiyon
- Kurumuş ağız
- Yüksek ateş
- Antibiyotik ya da steroidlere karşı ciddi reaksiyon
- Kandida mantarı
- Sigara içmek
- Alkol tüketimi
- Aşırı acı tüketmek
- Erişkinlerde konjenital kalp hastalığı
Dilin Beyazlaşması için Doğal Tedavi Önerileri
1. Karbonat
Karbonat, dilin üst yüzeyini temizleyerek, dilin beyazlaşmasına neden olan tabakayı temizler. Aynı zamanda asitleri nötralize ederek ağızda iyi pH seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Sadece 1 tatlı kaşığı karbonat ve limon suyu ile bir karışım yapın. Karışımı diş fırçanıza sürün, sonra dilinizi ve ağzınızı iyice fırçalayın. Su ile de çalkalayarak temizleyin.
2. Deniz Tuzu
Dilin beyazlaşmasına neden olan bakterilerin gargara ile temizlenmesini sağlayan deniz tuzu en sağlıklı doğal tedavi seçeneğidir. Tuzun taneli yapısı dil üzerinde sürtünerek tabakanın temizlenmesini sağlar. Deniz tuzunu su ile karıştırarak, kendinize doğal bir gargara yapabilirsiniz. Daha sonra dişlerinizi ve de dilinizi fırçalayarak ağız temizliği işlemini tamamlayın.
3. Hindistan cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı ile ağzın içini sıvamak, bakterileri ağızdan temizlemek için harika bir yoldur. Araştırmalar, ağız kokusunu iyileştirmede ve ağızda bakteri birikmesine neden olabilecek mikroorganizmaları azaltma konusunda, bu yağın ağız gargarası kadar etkili olduğunu göstermiştir. 10 ila 20 dakika boyunca ağzınızı 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ile çalkalayın. Ardından ağzınızı ılık su ile durulayın ve dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın.
4. Aloe Vera
Aloe Vera doğal antibakteriyel, anti-fungal ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Genellikle enfeksiyonları iyileştirmek ve yanıkları tedavi etmek için kullanılır. Ölü hücreleri temizlemek ve ağızdaki bakterileri yok etmek için de çok etkilidir. Aloe Vera jele 1 çorba kaşığı su ekleyip karıştırın. Her gün ağzınıza 2-3 kez alarak gargara yapın.
5. Probiyotikler
Ağız içinde pamukçuk ve dil beyazlaması, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin dengesinin bozulmasından kaynaklanabilir. Probiyotik içeren gıdalar tüketmek, bakteri dengesini eşitlemeye ve kandida gibi sağlık sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olur. Probiyotik gıdalar kefir, yoğurt, lahana turşusu, miso çorbası, bitter çikolata ve kimki meyvesidir.