Tüm dünyada salgın haline gelen covid-19 herkesin gündelik yaşantısını etkilediği gibi tüm günün evde geçirilmesi tüketim alışkanlıklarının da değişmesine neden oldu. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek yaşanılan süreçten fayda sağlayabilmek için Gastronomi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök‘ün önerilerine bakalım.
Ekşi mayalı ekmek:
Ekşi mayalı ekmek yapmak için öncelikle maya hazırlamak gerekir ki bunu nohut kullanarak yapabilirsiniz. Hazırladığınız mayayı daha sonra da kullanabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz ekşi mayalı tam buğday ekmeği sizi tok tuttuğu gibi glisemik indeksi de düşüktür.
Ev yoğurdu:
Satın almış olduğunuz pastörize sütü tencerede bir süre ısıtın. Sütün ısısı parmağı hafif yakacak derecede olmalıdır. Ardından 1 kilo süte 1 çorba kaşığı ev yoğurdu katarak karıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak ısısını kaybetmemesi için sarın. Gece bu şekilde bekledikten sonra dolaba alabilirsiniz.
Kırmızı lahana turşusu:
Lahanayı doğradıktan sonra kaya tuzuyla ovarak bir miktar tuz ve ev sirkesi ekleyerek kavanoz içerisine alarak bekletin.
Balık:
Özellikle hamsi, sardalya, uskumru gibi balıkları fırında, ızgarada yada buğulama yaparak haftada 2 kez tüketin. Omega-3 bakımından zengin olan bu balıklar bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Derin yağ içerisinde kızartmak omega-3’ün kızartma yağına geçmesine neden olacaktır. Bunun yanında bitkisel omega-3 kaynakları olan keten tohumu veya ceviz gibi besinleri de tüketebilirsiniz.
Kefir:
Pastörize sütü çam kavanoz yada şişe içerisine boşaltın. İçerisine kefir mayası ekleyerek oda sıcaklığında birkaç gün bekletin. Mayalandığını göreceksiniz. Buzdolabına alabilirsiniz.
Beyaz lahana turşusu: Hazırlanması basit ve pratik olan lahana turşusu probiyotik ve probiyotik özelliklere sahiptir.1 gram lahana turşusu içerisinde 6,5 milyon canlı probiyotik bakteri bulundurmaktadır. İlk olarak lahanayı güzelce yıkayın. Ardından doğrayıp kavanoz içerisine alarak üzerine kaynamış soğuk su ekleyin.
Eklemiş olduğunuz her 1 litre suya 2 çorba kaşığı kaya tuzu ( suda eritilmiş şeklide) ekledikten sonra kavanozun kapağını kapatın. Yaklaşık 10 gün kadar bekledikten sonra lahana turşunuz hazır olacaktır.
İlikli kemik suyu:
Kasaptan aldığınız ilikli sert kemikleri genişçe tencereye alın. İçerisine bir miktar sirke ekleyerek 7-8 saatten az olmayacak şekilde kısık ateşte kaynatın. Soğumasının ardından kavanoza yada buz poşetlerine doldurarak derin dondurucuya atın. Kaynatma aşamasında içerisine sirke eklenmesindeki amaç, sirkenin kemiğin bünyesinde olan kalsiyum minerali ve kolajenin suya geçmesini sağlamaktır. Hazırlamış olduğunuz kemik suyunu yemeklerinizde kullanarak bağışıklık sisteminizi arttırabilirsiniz.
Kombu çayı:
Kombu mantarını daha önce duymuş muydunuz? Asidik ve doğal karbondioksit yapıda olan köpüklü ve lezzetli bu iksiri hazırlamak için kombu mantarını demlediğiniz şekerli yada yeşil çay içerisinde 1 hafta kadar bekletin. Fermantasyon tamamlandıktan sonra buzdolabına koyarak soğuk olarak tüketin.
Elma sirkesi:
Sirke içerisinde bulunan asetik asitin antimikrobiyal özelliği vardır. Vücuda kötü bakterilere karşı direnç oluşturur. Doğal fermantasyon yoluyla oluştuğundan içerisinde bulunan canlı organizma sayısı daha fazla olacaktır. Ayrıca koruyucu madde de içermeyecektir. Bağırsaklardaki kötü bakterileri uzaklaştırdığı gibi gaz, şişkinlik problemlerini azaltır. Sivilce ve küçük çıbanların iyileşmesine yardımcı olur. Sabah uyandığınızda yarım litre su içerisine 1 çorba kaşığı katarak içebilirsiniz.
Kırmızı pancar turşusu:
İlk olarak kırmızı pancarları fırında pişirerek yumuşatın. Doğrayarak tuz ve sirke ekleyerek fermente olmasını sağlayın.