Varis oluşumunun nedenleri arasında iş hayatı, yaşam koşulları ve kişisel yatkınlık bulunmaktadır. Bacaklarınızda bulunan damarların belirgin bir hale gelmesi, ağrıya neden olması ve şişmesi sonucu fark edilen varisin engellenmesi mümkün mü? Varis tedavisi nasıl yapılır? Merak ettiklerinizin cevabı burada…
Varis, çoğunlukla bacaklarda bulunan yüzeysel toplardamarların genişlemesi sonucu oluşur.
Bireylerin tümünde varis görülebilir. Özellikle uzun süre ayakta kalan kişiler ve hareketsiz çalışan kişilerde bu ihtimal artıyor. Hamile kadınların da risk grubunda olduğunu hatırlamakta fayda var. Eğer ailenizdeki bireylerde varis varsa ayrıca dikkat etmenizde fayda var.
Bacakların farklı bölgelerinde ve derinliklerinde toplardamarlar mevcut. Bu toplardamarların her birinin ayrı ayrı varis oluşumuna katkısını unutmamak gerekir. Bunun nedeni; varis görülen kişilerin tedavisi sürecinin ve şeklinin doğrudan toplardamarlarla ilgili olmasıdır. Varis tedavisinde, toplardamarlar ultrasonografi ile incelenir ve buna göre bir yol haritası çıkarılır. Halk arasında bacak dopleri olarak bilinen bu yöntem, varislerden kurtulma yüzdesi hakkında da bilgi verir.
Örnek verecek olursak; derinlerdeki toplardamarlarda problem varsa bu durum iç varis olarak adlandırılır ve kişiye ameliyat önerilmez. Bu gibi durumlarda kişilerin varis çorabı ya da oral yol ile alınan ilaçları kullanması önerilir. Kişinin yaşam standartlarını değiştirmesi de gerekli olabilir.
Meydana gelen varislerin çeşitlerine göre tedavi belirlenir ve ilerleme sağlanır. Bir diğer varis giderme yöntemi olan telenjiektazi, kılcal varislere dışarıdan lazer uygulanmasıyla tedavi edilir. Daha geniş olan varislerin tedavisi için ise; iğne ile ilaç tedavisi önerilir. Bunlar ayakta yapılan işlemler olduğu için kişinin yatmasına gerek kalmaz.
Varis oluşumu nasıl engellenir?
Eğer işinizi ve yaşam koşullarınızı değiştiremiyorsanız kesinlikle varis çorabı kullanmalısınız. Banyo yaptığınız esnada bacaklarınıza soğuk duş uygulamak da oldukça faydalıdır.
Varis oluşumunu engellemek istiyorsanız; güneşlenmekten, sıcak banyodan, kaplıcalardan ve sıcak kumda yatmaktan vazgeçmelisiniz. Varis varlığında kişinin yüzme, yürüyüş gibi sporları tercih etmesi gerekir.
Varis hastalarının kalp ve damar cerrahisi bölümüne başvurması gerekir. Yapılan muayene sonrasında, kişinin durumuna göre bir tedavi şekli belirlenir ve uygun bir yol haritası çizilir. Eğer kişi radyofrekans ablasyon ya da klasik cerrahiye uygunsa; hastanın isteğine bağlı ameliyat gerçekleştirilebilir.