Minicik bebekleriniz büyüdü ve ergenlik çağına geldiyse problemlerle karşı karşıyasınız demektir. Eminiz, sizin de zaman zaman bizim dönemimizde ergenlik böyle değildi dediğiniz oluyor.
Peki bir gence ergenlik döneminde tavsiyeler nasıl verilmeli ve en önemlisi hangi tavsiyeler verilmeli?
Ergenlik dönemine gelmiş bir gencin yetişmesinden sorumlu olmak çoğu zaman korkutucu olabilir. Deneyim ve sabır en önemli iki özelliğiniz haline gelmelidir. Çocuğunuzun öğrenmesini ve sorumluluklarının farkına varıp hayatını planlamasını istiyorsanız önce durmalı ve bir adım geri çekilmelisiniz. Daha sonra çocuğunuzun da duyguları ve düşünceleri olduğunu unutmadan onunla sohbet edip fikirlerini öğrenmeye çalışmalısınız.
Sizlerle bugün paylaşacağımız makalede ise ergenlik çağında bulunan bir gencin öğrenmesi ya da sizin farkına varmasını sağlamanız gereken 3 önemli tavsiye yer alıyor.
Daha fazla özgürlük ve daha fazla sorumluluk
Çocuklarınız ortalama 12-13 yaşlarında kendi kararlarını vermek isterler. Bu yaş aralığı zaman zaman kişiye bağlı olarak erkene ya da daha ileriye de gidebilir.
Çoğunlukla 13 yaşına geldiklerinde karşınızdaki gencin daha fevri, daha tepkisel ve inatçı bir hale geldiğini fark edebilirsiniz. Bu çocuğunuzun artık büyümeye başladığının ve fikirlerini paylaşıp uygulamak istediğinin bir göstergesidir.
Ergenlik döneminde unutmamanız gereken en önemli şey çocuğunuzun yavaş yavaş kendini bulmaya başladığı ve sizden de destek beklediğidir.
Sizin bu konuda çocuğunuza katabileceğiniz en güzel şey; özgürlüğünü yaşarken sorumluluklarının bilincinde olmasını sağlamaktır.
Çocuklarınızın uyması gereken kurallar varsa eğer bu kurallara zorunluluk yüzünden uymamaları aksine; kişisel alanlara ve haklara saygılı bireylerin böyle davranacağını anlatmalısınız.
Ergenlik dönemindeki çocuklarınızın karar vermesine ve verdiği kararın sorumluluğunu üstlenmesine izin vermelisiniz.
Destek olmayı ihmal etmeyin
Çoğunlukla yapılan ve yanlış olduğu zaman zaman düşünülse de vazgeçilmeyen bir alışkanlık; cezalandırmak.
Çocuklarınız hata yaptığı zaman onları cezalandırmaktansa yaptıkları hatanın ne olduğunu anlatıp sorumluluk alması gerektiğini ve bir daha ki sefere daha düşünceli olması gerektiğini anlatın. Kısacası çocuğunuza destek olun!
Çocuğunuza saygı duyun ve saygı duymayı öğrenmesini sağlayın. Çocuğunuzda ileride travma haline gelebilecek şekilde bağırıp, cezalandırıp, öz saygısının zedelenmesine neden olmayın.
İletişim kurun ve size güvenebileceklerini hissettirin
Çocuğunuzla vakit geçirmekten kaçınmayın. Kaç yaşında olursa olsun çocuğunuzun da kendi bilinci ve istekleri olduğunu göz ardı etmeyin. Ebeveyn olarak asıl göreviniz çocuğunuza rehberlik etmek ve onun kendi yolunu bulmasını sağlamak.
Her koşulda sizinle konuşabileceğini bilmesini sağlayın. Bunu somut şeylerle yapamazsınız. Daha ziyade çocuğunuzla aranızda duygusal bir bağ kurmayı ve bağı sürekli olarak yenileyip güçlendirmeyi deneyin.
Çocuğunuzdan ve dünyadaki tüm çocuklardan sevginizi ve saygınızı esirgemeyin! Unutmayın yalnızca kendi çocuğunuzu değil; milyonlarca çocuğu etkiliyorsunuz.
Dileriz ki iyi birer ebeveyn olup kendine güvenen, saygılı ve sürekli düşünen bir neslin yetişmesine katkı sağlarsınız!