Vücudumuzdaki birçok önemli işlem hormonlar tarafından kontrol ediliyor. Bu yüzden, hormonların üretiminde bir sıkıntı meydana geldiğinde bu bizim tüm haleti ruhiyemizi, davranışlarımızı, sağlığımızı ve görüntümüzü etkiler. Ancak problemlerin hangisinin hormonlar yüzünden meydana geldiğini ya da gerçekten hormonların mı sebep olduğunu nasıl anlarız?
Bu makale size hormon bozukluğu belirtilerini açıklayacak.
Hormon bozukluğu belirtileri nelerdir?
1. Aniden Aknelerin Baş Göstermesi
Akneler ve siyah noktalar eğer gözenekleriniz tıkalıysa ortaya çıkar. Ancak bazı doktorlar, bir anda gözüken akne oluşumunun sıklıkla vücuttaki ani hormonal değişikliklerden kaynaklandığını iddia ediyor. Örneğin, androjen seviyesinin çok düşük olması vücudunuzun her yerinde akne çıkmasına sebep olur. Bu tür şeyler, genelde ergenlik yıllarında akneden kurtulmanın imkansız olduğu dönemlerde fark edilir.
2. Sıklaşan Baş Ağrıları
Endokrinologlar, sık sık baş ağrısı yaşamanızın sebebinin (stres ve yorgunluk dışında) düşük östrojen seviyesi olabileceğini söylüyor. Östrojen overlerde üretilen bir kadınlık hormonudur, aynı zamanda beyindeki ve omurilikteki tüm metabolik süreçleri kontrol eder. İşte bu yüzden eğer bu hormon vücudunuz çok fazla veyahut çok az miktarda bulunuyorsa, migrenleriniz ya da sürekli bir şekilde devam eden kötü ruh haliniz bundan kaynaklanıyor olabilir.
3. Sıklıkla Yaşanan Uyku Problemi
Uyuyamamak (insomni) çok tehlikeli bir belirtidir çünkü bu belki de düşük progesteron seviyesiyle bağlantılı olabilir. Uyku uzmanı olan Dr. Traci Johnson, progesteronun doğal bir rahatlatıcı ilaç işlevini gördüğünü söylüyor. Bu hormonda yaşanan değişiklikler genelde uykusuzluğa sebep olur. Psikosomatik Tıp Akademisi’ne göre, östrojen ve progesteron hormonları, daha yeni doğum yapmış kadınlarda çok düşük olur. Bu yüzden bu dönemde bazı kadınlar uyumakta güçlük çeker. Ancak bunun diğer durumlarda yaşanmaması gerekir.
4. Terlemede Artış
Ani terlemeler ya da hararet basması, hormonal dengenizde bir sorun olduğuyla alakalı en sık rastlanan belirtidir. Hormonlar vücut ısısını kontrol eder, bu yüzden eğer böyle bir dengesizlik sizde mevcutsa bir anda çok sıcaklamış hissedebilirsiniz.
Doktorlara göre bu semptoma, hormon seviyesinin çok değişken olduğu menopoz sonrasında rastlanır. Diğer durumlarda bu semptom vücudunuzda bir problem olduğunu işaret eder.
5. Ani Yorgunluk Hissi
Zaman zaman hepimiz yorgun düşeriz ancak eğer her zaman, hatta dinlenirken bile böyle hissediyorsanız bu hormonal dengesizliğin bir belirtisi olabilir.
Maryland’taki doktorlar, kronik yorgunluk hissinin tiroit hormonunun üretiminde meydana gelen bir problemden kaynaklandığını kaleme almışlardır.
6. Ani Kilo Değişimi
Eğer hormonlarınızda bir dengesizlik varsa, vücudunuz yediklerinize bakmaksınız kilo alabilir. Belirli hormonların üretimindeki azalma ya da aşırı artış sonucunda vücudunuz yağı tutarken kastan kaybedebilir.
Örneğin östrojen, kortizol ya da düşük seviyede testesteronla birlikte ortaya çıkan insülin göbekte yağlanmaya yol açabilir. Ve tiroit hormonunun seviyesinin düşmesi metabolizmayı yavaşlatarak vücut kitlesinde artışa sebep olur.
7. Saç Dökülmesi
Aşırı miktardaki saç dökülmesi tiroit, insülin ya da testesteron hormonundan kaynaklanır. Örneğin, testesteron erkekleri iri ve kıllı yapan hormondur.
Ancak kadınlardaki testesteron hormonundaki yükseliş sıklıkla kelliğe sebep olur. Belli koşullar altında testesterondan kaynaklanan hormon kıl foliküllerini yok ederek saç dökülmesine yol açar.
8. Sindirim Problemleri
Birçok insan herhangi bir şey hakkında stresli hissettiği için muhtemelen mide problemleri yaşamıştır. Bu tür bir etki, stres yüzünden meydana gelen büyük hormonal salınımlar sonucu gerçekleşir.
Teksas Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma, yüksek seviyedeki östrojenin bağırsaklardaki mikroflorayı etkilediğini göstermiştir. Diğer çalışmalar overlerdeki yüksek seviyelerde bulunan hormonların kasılma nöbetlerine ve mide ağrılarına sebep olduğunu göstermiştir.
9. Kontrol Edilemeyen Açlık Nöbetleri
Vücudumuz iştah ve açlığımızdan mesul olan hormonlarımızla sentezlenmiş bir şekilde hareket eder. Bu hormonlardaki dengesizlikler kontrol edilemeyen açlık nöbetlerine yol açar.
Doktorlar açlığı dengede tutarak kontrol eden iki hormon olduğunu bulmuşlardır- leptin ve girelin. Leptin bir şey yediğimizde açlığımızı azaltırken girelin tam tersini yapmaktadır. Bu da ne zaman yemek yememiz gerektiği konusunda bizi bilgilendirir.
10. Unutkanlık
Sürekli devam eden unutkanlık ve odaklanamama, hormonal dengesizliği de içeren birçok farklı faktörden dolayı meydana gelir. Ve tekrar bunların hepsi düşük kortizol ve östrojen seviyeleriyle alakalıdır.
Yapılan çalışmalar düşük östrojen seviyesinin unutkanlığa, odaklanamamaya ve salim bir kafaya sahip olamamaya neden olduğunu göstermiştir. Ve düşük kortizol seviyesi kısa süreli hafızayı etkiler.
11. Göğüste Değişiklik
Göğüs büyüklüğünün değişmesi vücutta meydana gelen ciddi problemlerin en önemli sinyallerinden biridir. Östrojen seviyesindeki ani düşüş cilt nemini ve elastikiyetini etkiler. Bundan dolayı göğüs şeklini ve hacmini kaybederek bedende değişim meydana gelir.
Bunun yanı sıra göğüsün iç kısmından sert ve katı bir şey gözükebilir ki bu büyük bir rahatsızlığa yol açar. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre göğüs boyutunda değişiklik çok nadiren meydana gelir ve çoğu zaman bu değişikliklerin kanserle bir ilgisi yoktur. Bu sadece hormonal değişikliklerden ya da menopozdan önce gerçekleşir.
Bu makalede anlatılan semptomlardan herhangi birinin kendinizde meydana geldiğini fark ettiniz mi? Yaşadıklarını yorum bölümümüzde paylaşabilirsiniz!