Cips, soda, çikolata ve daha bir çok gıda, yasak besinler listesinin arasında. Aslında zararsız görünen gıdaların bile tehlikeli olabileceğini düşünürsek, sağlıklı sandığımız her şeyi tekrar soruşturmamız lazım.
Alışveriş yaptığınızda uzak durmanız gereken gıdaları sizin için derledik!
1. Çubuk yengeç
Salatalarda kullanılan en yaygın ve ucuz besinlerden birisidir, fakat ismi hariç, bu gıdanın içinde yengeç bulunmamaktadır. Çubuk yengeçler ezilmiş filetodan oluşur veya bazen glüten, nişasta ve yumurtanın beyazıyla yapılan bir karışımla yengecin yerini alır.
Besin takviyesi bakımından fazla kilolu olmak dışında, bir başka tehlikeyse gıda zehirlenmesidir. Çubuk yengeçler sadece donmuş olarak satılmaz, ayrıca soğutulmuş olarak da satılmaktadır. Çoğu kez bu besinin saklanma şeklinin ihlal edildiği görülmüştür.
2. Plastik ambalajlardaki balıklar
Bu tür balıkların tadı güzel olsa bile, saklama ömrü gibi çok büyük dezavantajı vardır.
Eğer plastik ambalajda saklamak istiyorsanız, içine sıvı yağı koymanız daha iyi olacaktır. Eğer balık tuzlu suda saklanılıyorsa büyük ihtimal içine heksametilen tetramin (beyaz renkli, pirinç tanesine benzeyen kimyasal madde) eklenilmiştir. Bu kimyasal madde bir çok ülkede yasaklanmıştır.
3. Fümelenmiş gıdalar
Fümelenmiş gıdalar dünyanın genelinde oldukça popülerdir, fakat aynı zamanda sağlık konusunda zararlı olup olmadıkları hakkında bir çok tartışma bulunmaktadır. Saklanma ömrünü uzatan ve doğal koruyucu olan fümeleme metotları vardır. Bir diğer yandan ise ”sıvı füme” olarak adlandırılan daha ucuz metotlar da bulunmaktadır.
Tat artırıcı, fenol ve formaldehid (bağlayıcı olarak kullanılan bazı reçinelerin bıraktığı kanserojen madde) içeren zararlı kimyasal maddeler genellikle kutunun üzerinde belirtilmemektedir. Dahası, bayat yiyecekler tattan dolayı anlaşılmaz.
4. Şeker ayıcıklar
Bu parlak ve aromatik ayıcıklar hem çocukların hem de yetişkinlerin en sevdiği şekerlerdendir. Ne var ki, şimdi ki ayıcıkların malzemeleri eskilerinden çok farklıdır.
Domuzlardan elde edilen jelatin doğal pektinin (bitkilerin hücre duvarlarında bulunun bir çeşit polisakkarittir) yerini almaktadır ve şekerdeki renkler yapay arttırıcı ve renklendiriciler içerir. Bazı üreticiler sülfür dioksiti koruyucu olarak kullanmaktadırlar ve çoğu zaman ambalajın üstünde belirtilmemektedir. Yüksek dozda alerjiye neden olabilir.
5. Mısır gevrekleri
Mısır gevrekleri dünyanın her yerinde herkes tarafından tüketilmektedir ve kahvaltıda mısır gevreği yemenin çok sağlıklı olduğu inanılır. Ne var ki, mısır gevrekteki malzemeleri ve yapılış şeklini öğrendikten sonra, bu besinin sadece pazarlamanın bir aldatmacası olduğunu anlayacaksınız.
Mısır gevreklerini kızarttıktan sonra mısır unundaki bütün vitaminler yok olur. Şeker, mısır gevreğini kızartmak için kullanılan yağ, ve koruyucular, vücudunuz için oldukça zararlıdır. Çok fazla tüketirseniz kilo almanıza bile sebep olabilir.
6. Siyah zeytin
Listedeki en çok tartışmaya yol açan gıdalardan biridir. Dünyada tamamiyle saf siyah zeytin bulunmamaktadır. Olgun zeytinler genellikle ya koyu mor ya da kahverengidendir.
Çoğu zaman demirli glukonat içeren tenekede olan siyah zeytinler, özel besleyicilerle boyatılmış yeşil zeytinlerdir. Küçük miktarda tüketildiğinde tehlikeli değildir, fakat bu besinde yararlı hiç bir şey bulunmamaktadır.
7. Şekerleme
”Şekerleme” kelimesini çikolata, parlak ve lezzetli şeylerle ilişkilendiriyoruz. Kakao, tereyağı, süt ve şeker, çikolata şekerlemesini yapmak için kullanılan başlıca malzemelerdir.
Üreticiler çoğu zaman, kurabiyeleri, lokumları ve jöleli şekerleri kaplamak için farklı bir şekerleme metodu kullanmaktadırlar. Görüntüsü daha hoş ve renkleri daha canlı durduğu halde kullanılan malzemeler oldukça zararlıdır. Şekerlemeyi yapmak için gıda boyası, yapay tad arttırıcılar ve daha bir çok kimyasal maddeler kullanılmaktadır.
8. Kırmızı fasulye
Kırımızı fasulyeli yemeklerinin hem avantajı hem de dezavantajı vardır.
Bu gıdayı yanlış şekilde pişirirseniz oldukça zararlı olabilir. Yeterince kaynatmazsanız, doğal toksin içerdikleri için zehirli olabilirler. Kırmızı fasulyeyi zararsız hale getirmek için bir kaç saat boyunca fasulyeyi suda bekletmelisiniz ve en az bir saat boyunca kaynatmalısınız.
9. Üzümler
Üzüm, saklama ömrünün çok fazla kısa sürdüğü bir başka besindir. Üzümler toplandıktan kısa süre sonra hemen tüketilmelidir. Bu üreticilerin ve satıcıların hoşuna gitmediği için antioksidan kullanarak üzümün görüntüsünü düzeltmeye çalışarak saklama ömrünü uzatıyorlar. Aldığınız üzümler bir kaç gün içinde çürümüyorsa, anlayın ki kimyasal bir süreçten geçmiştir.
Peki ya siz marketten aldığınız ürünlerinin paketlerini okuyor musunuz? Zararlı bildiğiniz diğer gıdaları bizimle paylaşmayı unutmayın!