Ödem nasıl atılır? 5 önemli tedavi yöntemi. Şişkinlik, ağrılı, rahatsız edici ve can sıkıcı olabilir. Şişkinliklerin en büyük nedeni ödemdir. Peki vücudunuzdan ödemi nasıl atarsınız? İnsanların kendilerinin sık sık şişirilmiş bir su balonu gibi hissetmeleri bir tesadüf değildir.
Bu algının en yaygın nedenlerinden biri vücudunuzun çok fazla su tutmasıdır. Bu durum karnınızın oldukça şişmesine ve kilonuzun artmasına neden olur.
Ödem Nedir?
Ödem, dolaşım sistemi içinde, dokularınızda ve vücudun her yerindeki boşluklarda aşırı sıvıların birikmesi sonucu meydana gelir. Bu duruma aynı zamanda ağrılı eklemler, hipertansiyon ve obezite eşlik eder.
Bunun olmasının çeşitli nedenleri vardır ve bunların çoğu geçici nedenlerdir. Birçok kadın hamilelik veya adet dönemi öncesi şişkinlik yaşarlar. Bu şişkinlik genellikle bir kişinin yatağa bağlı olduğu zaman ya da uzun süre oturduğunda ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bu durum, şişkinlik, böbrek hastalığı veya kalp yetmezliği gibi daha tehlikeli sorunların işareti olabilir.
Diğer nedenler arasında, çevresel faktörler (sıcak hava veya yüksek rakımlar gibi), tiroit fonksiyon bozukluğu, dolaşım bozukluğu, kardiyovasküler sorunlar, alerjiler, dehidrasyon ve stres yer alır.
Ödem Neden Olur?
Vücudunuzun su toplamasına ek sebepleri aşağıda sıraladık.
1. Aşırı Miktarda Sodyum Alınması
Tuz, vücudunuzun elektrolit dengesini bozar ve ödeme neden olabilir. Vücudunuz, deniz suyuna benzeyen hücre duvarları dışında, sodyumdan su konsatrasyon dengesini korumaya çalışıyor.
2. Vitamin Veya Mineral Eksikliği
Magnezyum, B6 veya B1 vitamini eksikliği vücudunuzun su toplamasına neden olabilir.
3. Bazı Tıbbi İlaçlar
Birçok reçeteli ve reçetsiz ilaçlarda şişkinlikle sonuçlanabilecek bileşikler bulunur. Vazodilatatörler, kalsiyum blokerleri, steroidal olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar östrojen ilaçları, çeşitli kemoterapi ilaçları ve bazı diyabet ilaçları gibi ilaçların yan etkileri ödem olarak ortaya çıkar.
Ödeme Karşı Doğal Çareler
Ödem bir hastalık olarak kabul edilmez ve bu nedenle tek başına tedavi edilmez. Bununla birlikte, ödem vücuttaki daha büyük sorunların uyarıcısıdır.
Egzersiz eksikliği, hormon dalgalanmaları, alerjiler ve yüksek tansiyon gibi vücudu strese sokabilecek durumların hepsi su tutma ve şişkinlik ile sonuçlanabilir.
Bu nedenle, kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmadan, sorunun kaynağına ulaşmak için mutlaka bir doktora veya naturopati uzmanına danışın.
Vücuttaki Su Tutuması Nasıl Düzeltilir?
1. Karahindiba Kökü
Karahindiba kökü, şişkinliği yenme kabiliyeti nedeniyle popülaritesini artıyor. Bu kök, idrar söktürücü ve karaciğer detoksu özelliklerine sahip olduğu için, Çin ve Amerika yerlileri tıbbında uzun zamandır bir temel gıda haline gelmiştir.
Karahindiba, Kan inceltici, antasitler ve yadiyabet hastalığı için kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle bu Karahindiba kökünü almadan önce doktorunuzla konuşun.
Bu kökü nasıl hazırlayıp, kullanıcağınızı internet üzerinden araştırabilirsiniz.
2. Epsom Tuzu
Çok fazla tuzun şişkinliğe neden olabileceğini açıkladıktan sonra, onu azaltmak için Epsom tuzu kullanmak size çok ilginç gözükebilir. Bununla birlikte, su doldurduğunuz küvete 2 bardak Epsom tuzu ilave etmek ve bunun içinde 20-30 dakika kalmak, şişkinliği azaltmanın yanı sıra kas hasarlarınızı da onarmanızda yardımcı olur.
Epsom tuzu aynı zamanda, cildinizin kan dolaşımına doğru giden magnezyumu içerir. Bu durum beslenme yetersizliğinden kaynaklanan ödemi tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Epsom tuzunun iyileştirici özellikleri güçlü olsa da, tuz banyolarınızı her gün yapmak yerine haftada bir kez yapmanız önerilir.
3. Maydanoz
Karahindiba kökü ile aynı özelliklere sahip olan bu bitki, aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü ve arındırıcıdır. Maydanoz aynı zamanda, sindirim sürecinin düzgün olmasına yardımcı olur ve atıkların atılmasını hızlandırır. İdrar yolunu da enfeksiyon ve böbrek taşlarından korur.
Birkaç çay kaşığı maydanozu, bir bardak sıcak suda 10 dakika kadar bekletin. Bu suyu günde 3 kez için.
4. Isırgan Otu Çayı
Bu çay özellikle adet dönemi sırasındaki şişkinliği azaltmakla bilinen bir idrar sökücüdür. Bu çay, eklem ağrıları tedavisinde, kas ağrılarını azaltmaya ve nezle belirtileri sırasıda kullanılabilir.
5. Rezene Tohumu
Rezene tohumları, idrar söktürücü olarak kullanıldığında böbreklerdeki fazla sodyum ve suyu atmaya yardımcı olur. Bir çay kaşığı rezene tohumunu, bir bardak sıcak suya ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Günde üç kere demleyin ve çayınızın tadını çıkarın.
Ek olarak
6. Yaban Mersini Suyu
%100 saf yaban mersini suyu idrar yolu için oldukça faydalıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda ödemi azaltmak için idrar söktürücü etkisi görür. Sadece yaban mersini kokteyli veya şeker eklenmiş meyve suyu almadığınıza emin olun.
7. Soğan
Evlerde çoğunlukla ilaç niyetine kullanılan soğanı, 4 bardak suya az miktarda tuz koyarak kaynatın. İdrar çıkışını artırmak ve böbrek taşını önlemek için birkaç gün boyunca günde 3 kez için.
8. Limon Suyu
Limon ve diğer turunçgil meyveler vücuttaki fazla sıvının ve atığın giderilmesini kolaylaştırır. Bu asitli meyveler diş minenizi aşındırabilir. Bu nedenle limon suyunu ılık suyla inceltin ve her sabah için.
9. Elma Sirkesi
Elma sirkesi, vücudun tansiyon seviyesindeki sodyum seviyelerini düzenler. Sodyum, su tutulmasına neden olduğundan dolayı, bu tür sirkeler ekstra kilo vermenize yardımcı olacak basit bir çözümdür. En iyi sonucu elde etmek için, günde iki kere bir bardak suya, bir çay kaşığı sirke koyun. Banyo suyunuza da ¼-1/2 fincan sirke ekleyebilirsiniz.
10. Uçucu Yağlar
Bazı uçucu yağlar, vücuttaki sıvı drenajını arttırmak için lenf sistemini uyarır. Ardıç ağacı, sardunya veya servi yağını banyo suyunuza 20 damla kadar ekleyin ve 10 dakika bekletin. Ödemi azaltmak için, salatalık ve karpuz gibi yüksek lifli ve fazla su içeren gıdaların alımını arttırın. Dehidrasyon durumunuzu daha da kötüleştirebileceğinden dolayı, çok fazla su içtiğinizden emin olun.
Ayrıca, yeterince egzersiz yapıp, uykunuzu iyi almalısınız. Şeker, tuz ve alkolden kaçınmalısınız.