Sağlıklı kalmak için çevreden duyduğumuz ve bize ne yapmamız ve ne yapmamamız gerektiğini söyleyen bir takım inanışlara bağlı kalırız. Maalesef bu inanışların bir kısmının modası geçmiştir. Yani bugün sağlıkla ilgili takip ettiğimiz bir çok inanış tam olarak doğru değildir. Bilim ilerlemeye başladıkça, etraftan duyulan bilgilerin güvenilirliği de sorgulanmaya başlamıştır.
Vücudumuzu korumak için yapmamız gereken ise inandığımız bu bilgilerin doğru olup olmadığını kesinleştirmektir. Çünkü doğru sandığınız bir yanlışı uygulamanız vücudunuzda inanılmaz derecede hasarlar bırakabilir.
Bilge Cafe olarak sizler için sağlık alanında var olan yanlış inanışları sizler için derledik.
Hamilelik 9 Ay Sürer
Geçmişte, çocuk sahibi olmak demek, 40 haftalık bir hamilelik periyotunu atlatmak demekti. Bu zaman dilimi artık doğru değil. Son yapılan araştırmalara göre hamilelik süresi değişiklik gösterebiliyor. Araştırmalar ayrıca dünya çapında doğan çocukların sadece %5’inin tam olarak 9 ay 10 gün içinde doğduğunu gösteriyor.
Aşırı Kilo Sağlıksızdır
Obez insanlar genellikle bu hastalıktan muzdarip olduğunu söylerle. Ancak bu tam olarak doğru değildir. Aşırı kilolu bir insan düşündüğünüz kadar formsuz olmayabilir. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli olarak egzersiz yapan kilolu insanların ölüm oranın normal kilodaki insanların yarısı kadar olduğu tespit edilmiştir.
Fazla Tuz Zararlıdır
Bir çoğumuz kilo vermek ve kan basıncını dengelemek için kullandığımız tuz miktarını azaltmamız gerektiği hakkındaki tavsiyeleri duymuşuzdur. Bu tavsiyeler yanlış değildir ancak bu, çok fazla tuz tüketmek kötü bir şeydir anlamına gelmez. Bazı bilim adamlarına göre tuz tüketimini bir miktar yükseltmenin insan sağlığına ciddi faydaları bulunmaktadır. Eğer tuz seviyeniz düşük olursa diyabete yakalanma riskiniz artacaktır.
Organik Yiyeceklerde Kimyasal İlaç Yoktur
Son zamanlarda sağlıklı olduğu gerekçesiyle organik yiyecekler olan talepler bir hayli arttı. Ancak organik yiyeceklerin tamamen sağlıklı olduğu inancı tam olarak doğru değildir. Organik sebze ve meyveleri yetiştiren çiftlikler, kimyasal ilaç kullanılmasa bile en basit ihtimalle havayı kirleten fabrikalardan yayılan kimyasallardan etkilenebilir. Bunun farkında olan çiftçilerde mahsullerini bu kimyasallardan korumak için daha az zararlı olan kimyasalları kullanırlar.
Bal, Şekerden Daha İyidir
Balın sağlığımıza olan faydası çok büyüktür, özellikle cilt bakımında çok etkilidir. Ancak balın şekerden daha sağlıklı olduğunu söylemek tam olarak doğru olmaz. Balın içerdiği kalori miktarı şekerin içerdiği kaloriden daha fazladır. Bal, az miktarda kullanılsa bile kilo almaya yol açar. Fazla tüketimi de şeker kadar zararlıdır. Diyabet, karaciğer hastalıkları ve kalp sorunlarına yol açabilir.
Havuç Tüketimi Size Gece Görme Yeteneği Verir
Bu efsane asıl olarak İkinci Dünya Savaşı günlerinde ortay çıkmış olan bir propagandadır. İngiliz Hava Kuvvetleri yeni bir radar teknolojisi geliştirir ve bunu dünyadan saklamak için pilotlarına havuç yedirerek onların gece görme yeteneklerini arttırdıkları yalanını söyler. Bu bilgi maalesef doğru değildir ancak doğru olan bir şey vardır; o da havucun müthiş bir vitamin deposu olduğudur. Bu vitaminlerin arasında bulunan A Vitamini görme yetinizi geliştirebilir ancak gece görüşü ile herhangi bir alakası yoktur.
Sağlıklı Bir Uyku 8 Saattir
Son zamanlarda insanlar arasında vücudun düzgün bir şekilde çalışması için 8 saatlik bir uykuya ihtiyacı olduğu inanışı yaygınlaşmıştır. Ancak bu inanış bir efsaneden ibarettir. İnsanların 8 saatlik bir uykuya ihtiyacı olduğu konusunda yapılmış bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Bir insanın uyuması gereken süre ortalama 6 saattir. Yapılan araştırmalara göre, günde 9-10 saat arası uyuyan insanların ölüm oranı yükselmektedir. Günde 5 saat ile 7 saat arası uyuyan insanların ölüm oranı daha azdır.
Gece Yemek Yerseniz Kilo Alırsınız
Kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde veya gece yatmadan önce, kısacası günün hangi saatinde yemek yediğiniz pek önemli değildir. Kilo almaya yol açan şey günün hangi saatinde yediğiniz değil, vücudun yaktığından daha fazla kalori tüketmenizdir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey; ne yediğiniz, ne kadar yediğiniz ve yediklerinizi yakmak için ne kadar fiziksel aktivite yaptığınızdır.