Aralıklı olarak (düzensiz, süreksiz olarak) oruç tutmak bir diyet seçeneği olarak büyük popülerlik kazanıyor, ama oruç tuttuğunuzda aslında vücudunuza ne oluyor? Araştırdık ve öğrendik.
Bilge Cafe okuyucularının güzel ve harika olduklarını biliyoruz, bu yüzden hepinizin bu şekilde kalması için ipuçları ve püf noktaları toplamaya devam ediyoruz! Diyetle ilgili nedenlerle veya dini bir gereklilik olarak oruç tutarsanız, oruç tuttuğunuzda vücudunuza tam olarak ne olduğu tam olarak bu yazıda.
Şeker Yıkımı
Vücudunuz glikojeni parçalamak ve glikozu enerji üretmek adına yakıt olarak saklamak gibi düzenli bir süreçten geçtiğinden için oruç tutmanın ilk saatleri çoğu insan için oldukça normaldir. Genellikle, bunun yaklaşık %25‘i beyninize doğru gider, gerisi kırmızı kan hücrelerini ve kasları destekler.
Keton
Kanınızdaki şeker seviyesine bağlı olarak 5-6 saat sonra, ketoz aşaması- metabolik durum aşamasına ulaşacaksınız, bu sırada enerji seviyenizi kanınızdaki keton cisimcikleri ile destekleyeceksiniz. Ki bu durum, yağ hücrelerinin yıkılmasında sonucunda keton hücrelerinin ortaya çıkması ile sonuçlanan, yağ yakımı sürecidir.
Asıl orucun başladığı an budur, bu yüzden kilo vermek amacıyla oruç tutan insanlar için arzu edilen bir durumdur. Bu duruma, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir diyete dayanan ketojenik bir diyete uyarak da ulaşılabilir.
Kolesterol ve Ürik Asit Temizliği
Ketoz süreci sırasında, daha önemli birkaç şey olacaktır: Vücudunuz, bir detoksikasyon sürecinin parçası olan kolesterol ve ürik asidi kan dolaşımına bırakacaktır.
Bu aşamada, nadir durumlarda baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, deri döküntüleri, kas ağrısı ve eklem ağrıları yaşanabilir. Bu aşamanın sonunda, ağrı azalır ve tansiyon düşer. Kalsifikasyon süreci, kolesterol ve mukoza plakları azalacaktır.
Sindirim Sisteminin Dinlenmesi
Yiyecek alımınız azaldığından, sindirim sistemi dinlenmeye geçebilir. Ancak sindirim süreci zaman aldığı için, aralıklı oruç sırasında asla durmaz – sadece oruç uzun süreli olacak şekilde olduğunda gerçekleşir.
Duygusal Detox
Açlıktan sonraki ilk 6 saatten sonra, kendinizi açlık hissiyle dolmuş ve hatta bunalmış hissedeceksiniz. Bu durum öfke, hayal kırıklığı, moral bozukluğu veya üzüntü gibi bazı duyguları tetikleyebilir. Bu duygularla geldikleri hissedildikleri anda baş etmek ve oruç tutmanız için mükemmel bir mantıksal sebep olduğunu hatırlatmak çok önemlidir.
Oruç Tutmanın İki Yolu
Aralıklı oruç, çoğunlukla kilolarını ve kalori alımını düzenlemek isteyen kişiler tarafından kullanılan bir oruç yöntemidir. Uygulama günün belirli saatlerinde yemek yemeyi ve diğer saatlerde yemek yemekten kaçınmayı ifade eder. Bu, “dikkatsiz çiğnemeyi” düzenlemeye yardımcı olur ve yine de “yemek saatlerinde” almanız gereken günlük kalori miktarınızı almanızı sağlar. Aralıklı oruç için en popüler program, toplu şekilde 16 saat veya 8’er saat olmak üzere iki kısımda gıda tüketmemektir.
Uzatılmış oruç, sadece içecek (popüler olarak su ve meyve suyu) tüketilen bir oruç deneyimdir. Bu tip bir oruç, öncelikle sağlık durumunuza göre bu yöntemin sizin için güvenli olup olmadığına karar verecek bir sağlık uzmanına danışılmasını gerektirir. Vücudunuz uzatılmış oruç yöntemine uyum sağlayabiliyorsa, muhtemelen takviyeleri ve sindirim destekli ilaçları da içeren bir haftalık bir detoks programı yapmanız önerilir.
Oruç Tutmanın Faydaları
Son olarak, oruç tutmanın hayatınızda ve genel sağlığınız üzerinde yapabileceği çeşitli faydaları listelemek istiyoruz.
- Kilonuzu kontrol etmeye çalışırken kullanabileceğiniz mükemmel bir araçtır.
- İnsülin duyarlılığını normale döndürmenin ve sonuç olarak tip 2 diyabetin önlenmesinin iyi bir yoludur.
- Girelin hormonu seviyelerini normalleştirir ve “açlığınızı disipline etmenize” yardımcı olur.
- Trigliserit seviyelerini düşürür, kalp hastalığının riskini azaltır.
- Yaşlanma sürecini yavaşlatır.
- Deri sağlığına iyi gelir.
- Sindirim sistemini normalleştirmeye yardımcı olur.
Bu yazı size orucu denemeyi düşündürdü mü? Lütfen düşüncelerinizi bizimle aşağıdaki yorumlarda paylaşın, sizden duymak isteriz!