Sağlıklı bir yaşam için dengeli bir diyetin hayat felsefesi haline getirilmesi önemlidir. Gerekli karbonhidrat, protein ve yağ porsiyonlarını tüketmenin yanı sıra, önerilen günlük vitamin miktarınızı karşılamak vücut dengesi için çok önemlidir.
Vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı olur ve bizi bakterilerden ve virüslerden korur. İnsanlar genellikle bir mevsimden diğerine geçiş yaparken vitamin eksikliği belirtileri gösterirler. Vücudunuza yeterli miktarda vitamin almadığınızda oluşan 6 belirtiye göz atalım.
Soluk Veya Kuru Cilt
Hepimiz bazı insanların kış mevsiminde daha fazla solgun görünme eğiliminde olduklarını fark etmişizdir. Bu kişiler güneş ışınlarından yeterince yararlanamadıkları için solgun görünebilirler ancak B12 vitamini eksikliğinden muzdarip de olabilirler. Eğer B12 vitamininin eksikliğinden şikayetçiyseniz, çok çabuk yorgun hissetmeye başladığınızı ve hatta depresyon yaşayabileceğinizi fark edersiniz . B12 vitamini alımınızı iyileştirmek için daha fazla deniz ürünü ve et tüketmelisiniz.
İnsanların cildi kış mevsiminde daha kuru olma eğilimindedir. Bununla birlikte, tüm yıl boyunca ciildinizin kuru olma gibi bir sorunu varsa, o zaman A ve C vitamini eksikliğinizin olabileceğine dair bir işaret olabilir. A vitamini cildimizi güneşten gelen UV ışınlarına maruz kalmadan korurken, vücudumuz kolajen sentezinde C vitamini kullanır. Kolajen vücudumuz tarafından yeni cilt, saç ve tırnakların üretiminde kullanılır. Bu vitaminleri alımını arttırmak için, şu yiyecekleri tüketmelisiniz: erik, portakal, biber, lahana, lahana, marul, havuç, kayısı, ıspanak ve greyfurt.
Kuru Saçlar
B7 vitamini olarak da bilinen biyotin eksikliği, kuru saçlara ve saçınızda kepeklere neden olabilir. Biotin düzeyi, özellikle bir antibiyotik tedavisine başladıktan sonra vücudunuzda düşme eğilimindedir. Vücudunuzda gerekli olan biyotin seviyesini korumak için daha fazla et, deniz ürünleri, meyve, sebze, mantar, baklagil ve yumurta tüketmelisiniz.
Kuru saça genellikle kepek eşlik eder. Saçınızda kepek var ancak saçlarınız kuru değilse , bu önemli bir işaret olabilir. Kepek, B2 vitamini ve B6 eksikliklerinin bir işareti olarak yorumlanabilir . Kepekten kurtulmak için, aşağıdaki gıdaları diyetinize dahil etmelisiniz: fasulye, balık, bitter çikolata, kepek, fındık, yumurta ve havuç.
Şişmiş Gözler
Gözlerde aşırı şişme genellikle alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak, gözleriniz sabah uyandığınız gibi şişmeye eğilimli ise, vücudunuzda iyot eksikliği olabileceğine dair bir işaret olabilir. Vücudunuzdaki iyot seviyesini arttırmak için yemeğinize iyotlu tuz eklemelisiniz. Alternatif olarak, süt ürünleri, balık ve ekmek ile iyot seviyenizi dengeli bir hale getirebilirsiniz.
Gözleriniz parlak ışıklara duyarlı ise, A ve B2 vitaminlerinin eksik olmasına bağlı olabilir. Vücudunuzda, bu vitaminlerin seviyesini arttırmak için daha önce bahsedilen yiyecekleri tüketmelisiniz. Ancak, problem devam ederse, gözlerinizi kontrol ettirmek için bir göz uzmanını ziyaret etmeniz en iyisidir.
Solgun Dudaklar
Çok sık soğuk algınlığı olan veya düşük tansiyona sahip olan kişiler genellikle soluk dudaklara sahip olma eğilimindedirler. Bunlar, vücudunuzdaki demir eksikliğine ya da belki de B12 vitamini eksikliğine bağlıolabilir. Vücudunuzdaki demir düzeyini hızla arttırmanın en iyi yolu, karaciğer ve kırmızı et tüketmektir. Bu arada süt ürünlerinden veya diğer herhangi bir kalsiyum kaynağından kaçınmanız gerekir. Çünkü kalsiyum vücudumuzun demir emilimini engeller.
Kanayan Diş Etleri
Diş eti hassasiyeti birçok nedene bağlı olabilir.Diş eti kanaması da hassasiyetin bir sonucudur. Bu kişinin vücudundaki C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir problemdir . Vücudunuzdakiki C vitamini düzeyini arttırmak için, portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgillerin yanı sıra kırmızı biber gibi biber tüketmelisiniz.
Akne
Sivilce genellikle hormonal süreçlerden farklı olarak kir, mikrop ve ölü deri hücrelerinin cilt gözeneklerinizde birikmesine bağlı olsa da, bazen bir vitamin eksikliğine bağlı olabilir. Vücudunuzdaki düşük A vitamini ve E vitamini de akneye neden olabilir. Bu nedenle E vitamini seviyenizi arttırmak için şunları tüketmeniz gerekir: ıspanak, zeytinyağı, tohum, karnabahar, buğday tohumu ve karaciğer. Benzer şekilde, vücudunuzdaki A vitamini düzeylerini arttırmak için balık, yumurta, baklagiller ve tereyağı gibi besinleri tüketmelisiniz.
Vücudunuzda genellikle çevresel değişiklikler veya hijyen gibi başka nedenlerle karıştırılan vitamin eksikliği belirtileri görülebilir. Bu vitamin eksikliklerinin belirtilerini iyi bilmeli ve semptomları hafifletmek için diyetinizde gerekli değişiklikleri yapmalısınız.