Ayakların şişmesi genellikle hamilelik, sakatlık veya tüm gün ayakta durmak gibi koşullarla ilişkilendirilir.
Ancak ayakları şiş olan birçok insan ne hamile, ne spor sakatlığı var ne de tüm gün ayakta çalışıyor.
Peki diğer sebepler ne olabilir?
Aklınızda bulunsun, çoğu zaman ayaklarınızın şişmesi hayatınızı tehdit etmez ancak yürümek için onlara ihtiyacınız olduğunu düşününce, tedbirli olmakta fayda var. Soğuk suda bekletmek veya güzel bir masaj yaptırmak tüm sıkıntılarınızı ortadan kaldırabileceği gibi, başka sebepleri de olabilir. Hadi bunları öğrenelim!
Altta yatan sebep hayati risk taşıyor da olabilir ne yazık ki her zaman yüksek yüzdelik dilimde bulunacak kadar şanslı olmayabiliyoruz. Bu içeriğimiz sayesinde ayaklarınızın şişmesinin sebepleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilir ve doktorunuza danışabilirsiniz. Eğer gerçekten ciddi bir sorun varsa bile erken tedavi olacağınız için çabucak atlatacaksınız.
Derin Toplar Damar Pıhtılaşması
Vücudunuzun derin damarlarında bir pıhtı oluştuğunda, bu genellikle bacaklarınızda olur ve şişkinliğe sebep olur. Derin toplardamar pıhtılaşması adı verilen bu hastalık ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.
Bacaklarınız şiştiğinde damarlarınız belirginleşir ve yüzeye daha yakın gibi görünürler ancak bu hastalığa sahip olsanız da bu belirti görülmeyebilir.
Bu hastalığın riski şu ki, bacağınızda oluşan pıhtı yerinden kopabilir ve kan dolaşımınıza karışabilir. Geniş bir damarda oluştuğundan vücudunuzun geri kalan yerlerindeki damarlar ona küçük gelecek ve buraya ulaştığında tıkanıklığa sebep olacaktır. Eğer akciğerlerinize ulaşırsa, nefessiz kalabilirsiniz. Eğer kalbinize ulaşırsa, kalp krizi geçirebilirsiniz. Eğer beyninize ulaşırsa, beyniniz oksijensiz kalabilir ve bahsettiğimiz tüm bu durumlar ciddi hayati tehlike yaratmaktadır.
Aşil Tendonu Şişmesi
Aşil tendonu vücuttaki en kalın tendondur ve günlük aktivitelerimiz sırasında yükümüzü o taşır.
Bu tendonda oluşan yaranlanmalar sonucunda acı ve tendonda sertleşmeler meydana gelir. Ayrıca, bileğiniz ve topuğunuz şişebilir. Şişme sürekli olarak devam edebilir ve ağrı başlamayabilir. Ancak ağrı başlar ise gerçekten dayanılmaz olacaktır. Eğer ki günlük rutin egzersizlerinizden sonra ayak bileğinizde ciddi ağrılar hissediyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Kireçlenme
Kemik kireçlenmesi en yaygın görülen kireçlenme çeşididir. Ayakta ve parmaklarda gerçekleşen kireçlenmeler ağrıya, hassaslığa, sertliğe ve şişkinliğe sebep olur.
Ayak eklemlerinizi mümkün olduğunca hareket ettirerek, yani aktif bir yaşam sürerek bu problemden kurtulabilir, hatta hiç yakalanmayabilirsiniz.
Kalp Yetmezliği
Kalp yetmezliği düşük bir ihtimal olsa da bir belirtisi ayaklarda şişmedir.
Amerikan Kalp Derneği ayakta sıvı birikmesinin bir kalp yetmezliği belirtisi olduğunu söylüyor ve belli bir yaşın üzerindeki herkesin ailelerinde kalp rahatsızlığı geçmişi olmasa bile düzenli kontrolden geçmesi gerektiğini vurguluyor.
Lenf Ödemi
Lenfatik sıvının kol, bacak gibi uzuvlarınızda birikmesine sebep olan bu hastalık acil müdahale gerektirir ve bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemelidir. Eğer ayaklarınızda ani bir acı ve şişme hissederseniz direkt olarak ilk acil servise gitmelisiniz.
Selülitler
Selülitler basitçe anlatmak gerekirse deri altında biriken yağ tabakalarıdır. Neden oluştukları hakkında çeşitli teoriler bulunsa da lenfatik sistemden kaynaklı dolaşım problemleri ana sebep olarak gösteriliyor. İşte bu yüzden selülitler vücudun geri kalanındaki yağ tabakalarından çok daha zor eriyor.
Eğer ki dokunduğunuzda acı veriyor, cildinizin görünür şekilde şişmesine sebep oluyor ve vücudunuzun geri kalanından daha sıcak ise mutlaka bir acil servise müracaat edin.
Gut
Gut hastalığının sebep olduğu ayak şişmeleri en kötülerden biridir. Vücudunuzda biriken fazla ürik asit vücudunuzda birikir ve eklemlerinizin şişmesine sebep olur.
Gut hastalığından kaynaklı şişlikler genellikle birden olur ve geceleri gerçekleşir. Ayak başparmağınızın iç eklemi hassas, kırmızı ve şişmiş hale gelir.
Eğer eklemlerinizde birden gelişen acı ve şişlik varsa ilk fırsatta doktorunuza danışın.
Bursan İltihaplanması
Bursan iltihabi kemikleriniz, tendonlarınız ve kaslarınıza minder görevi gören sıvı keseciklerinde meydana gelir ve genellikle omuzlar, kalça ve dirseklerde görülür. Ancak diz kapaklarını, topukları ve başparmakları etkilediği vakalar da görülmüştür.
Eğer ayağınızda bir şişme var, aynı zamanda ayağınız sert ver ağrıyorsa ayrıca kırmızı ve şişmişse bu durumdan şüphelenebilirsiniz.
Eklem İltihabı
Eklem iltihabı genellikle ayaklarda başlar. İnsandan insana belirtileri değişen bu hastalıkta herkes için aynı olan belirtilerden biri şişmiş, hassas eklemler ve bu eklemlerde biriken iltihaptır.
Eklemlerinizin yanında, tendon ve kaslarınızda iltihaplanabilir. Eğer ki bahsettiğimiz belirtilerden herhangi birini gördüyseniz mutlaka bir doktor ile görüşün.
Artık ayaklarınızın şişmesinin sebebi olabilecek hastalıkları öğrendiniz. Aile ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.