Kas bozulması gen mutasyonları sonucu meydana gelir ve vücuttaki kasların artık işlevlerini getirememesine sebep olur. 150’den fazla kas bozulması hastalığı mevcuttur ve hepsinin belirtileri birbirinden farklıdır. Ancak hepsine işaret edebilecek belli semptomlar sayesinde erken teşhis koyulabilir ve hayat kaliteniz bozulmadan tedavi olabilirsiniz.
Bilge Cafe sizin için kas bozulmalarının 8 erken belirtisini derledi.
Kaslarda Geçmeyen Ağrı ve Sertlik
Kas hücrelerinde meydana gelen kayıp kaslarınızı zayıflatır. Bu sebeple, sandalyeden kalkarken, saçınızı tararken, bir şey kaldırırken, yere bir şey bırakırken muhtemelen zorluk çekersiniz.
Ayrıca eskisi kadar ayakta duramadığınızı, daha fazla vaktinizi uyuyarak geçirdiğinizi, egzersizlerinin yerini daha sakin hobilerin aldığını fark edersiniz. Bunun yanında, uzun süreli kasılmalar, kas ağrıları, esnek olamama gibi sorunlar yaşarsınız.
Genişlemiş Baldır Kasları
Genişlemiş baldır kasları çoğunlukla Duchenne Kas Kaybı Hastalığının göstergesidir. Genellikle genç yaştaki erkeklerde görülür ve hızlı bir şekilde seyreder.
Eğer ki bu hastalığa sahipseniz, ilk etkilenen yerler baldır kaslarıdır. Denge sağlamada görevli olan bu kaslar zamanla yağ ve yara dokularıyla kaplanır ve kas kütlesi kaybolur.
Kamburluk
Kaslarınız omurganızı düz tutmak için yeterince kuvvetli olmadığı zaman skolyoz olarak da bilinen kamburluk meydana gelir. Omurganız sağa, sola veya öne doğru eğilerek bir pozisyonda sabit kalır ve doğrulamaz hale gelir ve organlarınızın yeri bu duruşa uygun olarak değişmeye başlar.
Skolyoz genç yaşlardan itibaren görülebilir ve ergenler risk grubunda yer alır. Kadınlarda daha sık görülür ve sık belirtileri arasında baş ve bacak ağrıları bulunur.
Nefes alma Problemleri
İlerlemiş skolyoz vakalarında kas zayıflaması göğüs kafesine ciddi baskı oluşmasına sebep olur ve akciğerler görevini yapamaz hale gelir. Bu sebeple, nefes darlığı, konsantre olmada zorlanma ve kabuslar görülebilir.
Zayıf göğüs kasları öksürmeyi zorlaştırır. Öksürme olmadığı zaman toksinleri kolaylıkla atamaz ve sıklıkla hasta olursunuz. Basit bir grip virüsünü bile atamamak bunun kolaylıkla zaatüreye çevirmesine sebep olur.
Konuşma, Çiğneme ve Yutkunma Zorlukları
Yeme bozuklukları yiyeceği çiğneme veya yutkunma sorunlarıyla başlar. Yemek yerken öksürme veya basit bir yutkunmanın bile zorluk hale gelmesi Kennedy Hastalığına işaret eder. Her yaştan insanda meydana gelebilir ve belirtileri arasında konuşmada değişme, burundan konuşma, yüz ve çene kaslarında zayıflama meydana gelir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Kalp Problemleri
Kas zayıflıkları hastalıklarının çoğu kalp kaslarının zayıflamasına sebep olur. Kardiyomiyopati olarak bilinen kalp kaslarının zayıflayarak görevini yapamaması, size nefes darlığı, geçmeyen yorgunluk ve bacaklarda ödem oluşumu şeklinde geri döner.
Bu hastalığa sahipseniz kalbiniz gerektiği şekilde çalışmıyor demektir. Düzensiz kalp ritmi, bayılma, baş dönmesi yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşün.
Katarakt
Kas zayıflığının yanında, göz problemleri de görülebilir. Göz kaslarının zayıflaması, ıslak gözler, düşük göz tansiyonu ve katarakt bunlar arasındadır.
En yaygın belirti katarakttır. Gözünüzün içindeki lenste bulanıklaşma, göz renginde solma, parlak ışıklardan uzak durma ve gece körlüğü belirtileri vardır.
Erkeklerde Kellik ve Kısırlık
Zayıflayan kaslar sebebiyle gerekli hormonlar ihtiyaç duyulduğu zamanlarda üretilemez ve bu sebeple erkekler yaşlandıkça kelleşir. Eğer ki bu kellik 20’li yaşlarda başlıyor ise mutlaka bir doktor ile görüşülmelidir.
Endokrin sisteminde meydana gelen bir değişim sebebiyle saçınızı kaybediyor olabilirsiniz. Ayrıca hormon sistemindeki değişimler kısırlığa sebep olabilir.
Kas Zayıflığıyla Nasıl Mücadele Edilir?
Kas bozulmaları için tam bir tedavi olmasa bile vücudunuza iyi bakarak ve güçlendirerek bu tip hastalıklara yakalanmaktan korunabilirsiniz.
- Düzenli egzersiz yapın. Yaşlandıkça kaslarınız zayıflayacaktır ve bu zayıflamayı azaltmanın en sağlıklı yolu düzenli egzersiz yapmaktır. Düşük yoğunluklu fiziksel aktiviteler ve kaslarınızı esnetecek egzersizler kan dolaşımınızı hızlandırır ve doğal yoldan kaslarınızı güçlendirmiş olursunuz.
- E ve D vitamini zengin gıdalar tüketin. Kas zayıflamanız varsa somon, sardalya, karides, peynir, yumurta, badem, avokado, brokoli ve zeytin yağı tüketimini arttırın.
- Yemek pişirirken zerdeçal kullanın. Bu eski hint baharatı kas zayıflamasına oldukça iyi gelmektedir.
- Yeşil çay için. Günde 7 bardak yeşil çay içtiğinizde kas zayıflamanız azalacaktır.
- Banyo suyuna kabartma tozu ekleyin. Kabartma tozu yapısı gereği kaslarınızı koruyacak ve ağrıları, ödemleri geçirecektir.
Eğer ki bahsettiğimiz belirtileri kendinizde gördüyseniz mutlaka doktora görünmelisiniz.
Siz kas zayıflıkları için nasıl tedaviler uyguluyorsunuz? Yöntemlerimizden hangileri sizin için faydalı oldu? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşın!