Tip 1 diyabet, Hashimoto tiroiditi, eklem iltihabı ve 80’den fazla bağışıklık sistemiyle alakalı rahatsızlıklar günümüzde gittikçe daha da yaygınlaşmaktadır. Zamanında teşhis edilmezse, sağlığınıza ciddi zararlar verebilecek durumuna gelebilir. En yaygın belirtilerden haberdar olarak daha iyi ve sağlıklı bir yaşama kavuşabileceksiniz. Aşağıda belirtilen ağrıları daha önce yaşadıysanız doktorunuza başvurmayı unutmayın.
Bağışıklık sistemi ile yaşanılan sorunlar erkeklerden çok kadınlarda görülmektedir. Bu rahatsızlıkların arasındaki çoğu hastalıkların kendi aralarında çok ciddi zarar verdikleri için, bağışıklık sistemiyle alakalı rahatsızlıklar oldukça ağrılı olabilir. Doktorunuza görünmeden önce rahatsızlıklarınızı liste halinde yazınız. Doğru teşhise ulaşmanız biraz vakit alabilir fakat Bağışıklık sistemi rahatsızlığınız belirlendiğinde gerekilen tedaviyi uygulamak oldukça basitleşecektir.
Sizin için en yaygın Bağışıklık sisteminiz çöktüğünde olabilecek belirtileri derledik!
10. Karın ağrısı veya sindirim sorunları
Bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının en yaygınlarından bir tanesi, kabızlık veya ishal gibi normal dışı olan bağırsakların çalışmasıdır. Crohn hastalığı, çölyak hastalığı, hipotiroidizm ve daha bir çok bağışıklık sistemiyle alakalı rahatsızlıklar bu belirtilere sahiptir. Ciddi bir hastalığın başlangıcı olabileceği için fark edildiğinde acilen doktorunuzla görüşünüz.
9. İltihap
Bağışıklık sistemi hastalıklarının bir çoğu vücudun iç kısmında oluştuğu için gözle görülmesi mümkün değildir. Fakat guatr gibi bazı belirtiler fark edildiğinde doktorunuzla görüşmenizin vakti geldiğini anlayabilirsiniz. Guatr, gelişmiş tiroid bezlerinin boyunda şişkinlik ile meydana gelmesidir. Herhangi bir şişkinlik Bağışıklık sistemi hastalığı olarak sayılır.
8. Tekrarlanan yüksek ateş
Bir çok Bağışıklık sistemi hastalıkları vücudunuza saldıran virüslerle başlar ve yok olan veya tekrarlanan cinste yüksek ateşiniz olmaya başlar.
7. Yorgunluk
Bağışıklık sisteminizin Bağışıklık sistemi hastalığınızın baskısı altında kaldığını düşünün, ne kadar hasta olursanız o kadar da yorulursunuz! İyi bir uykudan sonra hala uykunuzun olması veya sabahları gözlerinizi zor açmanız bir çok Bağışıklık sistemi hastalığının yorgunluk belirtisidir. Bağışıklık sistemi hepatit, çölyak hastalığı, Hashimoto hastalığı, yıkımlı kansızlık ve iltihaplı bağırsak hastalığı yorgunluğun en çok hissedildiği rahatsızlıklar arasındadır.
6. Salgı bezlerinin şişmesi
Özellikle kişi bu rahatsızlığı uzun süredir hissediyorsa, şiş salgı bezleri eklem iltihabının bir belirtisi olarak görülebilir. Deri veremi (lupus) ve sarkodoz da salgı bezlerinizin şişmesine de sebep olabilir.
5. Kaşıntılı cilt ve kızarıklık
Çoğumuzun düşündüğü gibi kaşıntılı cilt veya kızarıklık sadece alerji uyarıcısı değildir, ayrıca vücudunuzun bağışıklık sisteminin düzgün çalışmadığını da uyarmaktadır. Tip 1 diyabet, Hashimoto hastalığı, sedef hastalığı ve daha bir çok Bağışıklık sistemi hastalıkları cildinizi etkilemektedir.
4. Karıncalanma duygusu
Ayaklarınızda veya bacaklarınızda karıncalanma duygusu hissediyorsanız doktorunuzla görüşmeniz daha iyi olacaktır. Guillain-Barre gibi ciddi rahatsızlığa sahip olabilirsiniz. Hızlı kalp atışı, nefes almada zorluk çekme veya felç Guillain-Barre’ın diğer belirtileri arasındadır.
3. Kilo değişimi
Hayatınız boyunca her zaman normal kiloya sahipsiniz ve birden kilo kaybettiğinizi düşünsenize! Bu tür durumlar, vücudun bağışıklık sisteminin metabolizmanızı bastırdığı zamanda ortaya çıkar. Hızlı kilo kaybı veya alımı, Hashimoto, çölyak ve Guillain-Barre’ın hastalığına bağlı bir çok Bağışıklık sistemi hastalıkları vardır.
2. Ciltte renk değişimi
Bağışıklık sistemi hepatitin belirtilerinden biri, cildinizde sabah uyandığınızda gördüğünüz beyaz veya sarı renklerdir. Aynaya baktığınızda beyaz lekeler gördüğünüzde de akderinin (vitiligo) belirtisidir.
1. Besin alerjisi
Bağışıklık sistemi hastalığının bir diğer belirtisiyse besin alerjisidir. Bir çok kişi besin alerjisinin antihistamin ilaçları alarak yok olabileceğini düşünmekte, fakat bu belirtiler aynı zamanda çölyak ve Hashimoto hastalığı gibi Bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının belirtisidir. Bu alerji kaşıntı olarak meydana gelmeyebilir. Aksine, vücudunuz suyu dışarıya atmamaya veya bağırsaklarınız anormal bir şekilde çalışmaya başlar. Belirli bir yemeği yedikten sonra kendinizi iyi hissetmediğinizi fark ettiğinizde acilen doktorunuzla görüşün.
Bağışıklık sistemi hastalıkları kronik olarak nitelendirilir. Bu rahatsızlığı erken teşhis ederek daha rahat ve sağlıklı bir yaşama ulaşacaksınız. Yukarıda belirtilen rahatsızlıklara sahipseniz doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.