Herkes bir gün kendisine veya bir başkasına iğne yapmak zorunda kalabilir. Bu sebeple Bilge Cafe olarak sizin için iğnenin nasıl yapılması gerektiğini açıklıyoruz. Ancak şunu bilmenizde fayda var. Açıklayacağımız iğne sadece kaslara uygulanabilecek türden (intra-masküler) olanlar için geçerlidir. Bu tür iğneler en kolay yapılanlarıdır ve bilmek bir gün hayat kurtarabilir.
Hazırlık
- Durumun gerçekten acil olduğuna ve bulunduğunuz ortamda iğneyi yapmak için en donanımlı kişi olduğunuza emin olun.
- İlacı şişeden gereken miktarda çektiğinize ve kullanacağınız ilacın doğru olduğuna emin olun.
- Ellerinizi normalden daha uzun ve ovalayarak yıkayın. Tek bir peçete kullanarak kurulayın.
- İğne, ilaç şişesi gibi ihtiyacınız olacak eşyaları koymak için bir tepsi hazırlayın ve yüzeyini temizleyin.
- İçinde bulunduğunuz oda güzelce aydınlatılmış olmalı ve ilacı yapacağınız kişi uzanarak kaslarını rahatlatmalı.
- Steril eldivenler kullanın. Eğer mümkünse al-kol ile temizleyin.
- Alkolde beklettiğiniz pamukları kullanmak üzere hazırlayın ve alkollü ıslak mendiller kullanın.
Kalçadan Ağrısız İğne (Enjeksiyon) Nasıl Yapılır?
- Eğer ilaç soğuksa, ısıtın.
- Şırıngayı paketinden çıkartın.
- Ellerinizin ve ilaç şişesinin temizliğinden emin olun. Ampulü veya ilaç şişesini açın ve ilacı şırınganın içine gereken miktarda çekin. Eğer ki ilacın şişesinin kapağı plastik ise ilacı çektikten sonra iğneyi değiştirin ki iğne zarar görmüş veya kirlenmişse daha sonradan sıkıntı yaşamayın.
- Eğer ki yanlışlıkla iğneye dokunduysanız, değiştirin.
- Şırıngayı ışığa tutun ve iğne kısmında hava boşluğu kalmaması için ilacı yukarı doğru ittirin.
- İğneyi yapacağınız kişinin kalçasına tam ortadan bir artı işareti koymuşsunuz ve 4 parçaya ayırmışsınız gibi düşünün. Herhangi bir sinire temas etmemek için üst kısımları tercih etmelisiniz.
- İğneyi yapacağınız bölgeyi al-kollü pamuk ile temizleyin. İğneyi batıracağınız noktadan başlayarak kenarlara doğru ovalayarak güzelce silin.
- İğnenin 90 derecelik bir açıyla deriye girmesi gerekiyor. (Sadece intramasküler enjeksiyonlarda)
- Hızlı bir hamle ile iğneyi kasa batırın. İğnenin 2/3’ü kasın içerisinde olması yeterlidir. Hepsini birden batırmayın.
- Yavaşça il-acı gönderin. İğne yapılan kişinin daha rahat hissetmesini sağlarsınız. Hızlı enjeksiyonlar can yakacaktır.
- İğnenin kas içerisinde sabit kalmasına özen göstermelisiniz. Özellikle il-acı kasa enjekte ederken şırıngayı ileri geri hareket ettirmeyin. Bir eliniz şırıngada sabitken diğeriyle ila-cı gönderin.
- İğneyi yaptıktan sonra hızlı bir hamle ile iğneyi deriden çekin ve bölgeyi tekrar al-kollü mendil veya pamukla temizleyin ve üzerine yara bandı yapıştırın.
- İğne ve il-aç şişesini çöpe atarken mutlaka iğnenin kapağını takın ve il-aç şişesinin ila-cı sızdırmayacağından emin olun.
- Ellerinizi tekrar yıkayın. Tebrikler! Başardınız!
Eğer Kendinize İğne Yapmanız Gerekirse
- Kendinize iğne yapacaksanız kalçadan yapmak daha zordur. Size önereceğimi bölge uyluk kaslarınızdır.
- Oturun ve rahatlayın. Uyluk kaslarınızın dışarı bakan kısmını kullanabilirsiniz. Görseldeki örnek faydalı olacaktır.
- Hazırlık süreci başkasına iğne yaparken olduğu gibidir. Deri dik bir açıyla delinmelidir.
- Eğer fazla zayıfsanız doğru noktayı bulmak zor olabilir. Deriyi etinizle beraber tutun ve tuttuğunuz dokunun kas olduğuna emin olun.
- Bir iğneyi asla iki kez kullanmayın.
- Kullandığınız ekipmanları birden fazla kez steril hale getirmek daha iyi olacaktır.
Ağrısız enjeksiyon nasıl yapılır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ağrısız bir enjeksiyon için hazırlık aşaması çok önemlidir. Ağrısız enjeksiyon için aşağıdaki maddeleri tekrar okuyabilirsiniz.
- İlacın soğuk olmaması önemli eğer soğuksa, ısıtın.
- Şırıngayı ışığa tutun ve iğne kısmında hava boşluğu kalmaması için ilacı yukarı doğru ittirin.
- Ağrısız enjeksiyon için herhangi bir sinire temas etmemek çok önemli. Bu yüzden kalçanın için üst kısımları tercih etmelisiniz.
İğneyi çok acil bir durum olmadıkça mutlaka doktor gibi bu alanda eğitimli ve tecrübeli bir kişi gerçekleştirmelidir. Acil durumlar için hazırladığımız bu rehber umarım faydanıza olur.
Güzel anlattınız ama okurken bile çok heyecanlandım bir gün yapmak zorunda kalırsam nasıl yaparım düşünemiyorum bile korkarım
Sizin için faydalı olmasına sevindim Medine Hanım. Mutlaka bir gün işinize yarayacaktır. Sevgiler..
ben ilk yardim kursunda gördüğüm hade bile basit göründüğü kadarda tehlikeli bir hal alabilir bilinclik cok iyi ama bunu daha basite alabilirdiniz mesela kalca üst kisminda ne kadar aşşağiya sokum kanalindan nekadar uzağina gibi bir tarif verilebilmezmi halkin anlamasi icin vede mecburi hallerde yapmali uyarisi da ayrica yapilabilir anlatimin başinda aydinlatilsa mesela teşekkürler anlatimlariniz icin
Ben koluma enjeksiyon yaptım ama dün ve bugünde kolumun orta bölgesi yani dirsegin hizasındaki bölüm fena ağrı yapıyor kolumu tam açamıyorum sebebi ne olabilir yardımcı olursaniz sevinirim teşekkürler
Ben internetten okuyarak başladım iğne yapmaya 5 senedir yapıyorum.
Bende yapmak istiyorum cok agrılarım oluyor bana bu konuda yardımcı olabılır mısınız nasıl ulasabılırım size
bence harika… ellerinize sağlık çok güzel olmuş. ben 12 yaşındayım büyüdüğümde beyin cerrahı olmak istiyorum. ama iğne nasıl tutulur,nasıl kullanılır diye bir şey bilmiyordum.tabii sizin sayenizde harika bir bilgi aldım çok teşekkürler
Hemsireyim igneyi sadece doktor uygulamaz alaninda deneyimli hemsireler tarafindan uygulanir
Ben de kendime kalçamdan dikloron yapmam gerek ama. Yanlış uygulayıp felç kalmaktan korkuyorum
Merve hanım bende bacaktan iğne yapmak istiyorum agrım olduğunda hastaneye gitmek zor oluyor bacak riskli mi bu konuda bilgilendirir misinz
Akif aynı dert bende de var. Yerli yersiz şiddetli baş ağrıları yaşıyorum ve iğne yapacak birini bulmakta zorluk çekiyorum. Kendimize kalçadan yapamazmıyız?
Merhaba. İğneyi kasa sapladıktan sonra o anda yapılması gereken bir kontrol var.Onu yazmamışsınız
Hava kontrolü benimde dikkatimi çekti 🙂
Evet 20 yıldır kendi kendine iğne yapan biri olarak, hava kontrolü yapılması gereken en önemli şeydir. Bir hemşire den öğrendiğim kadarıyla iğneye hava kabarcığı değilde kan gelirse damara isabet etmiş demektir, iğne yapılmaz. Sadece İntravasküler enjeksiyon için böyle
merhaba yanlışlıkla iğnenin hepsini batırdım bir sorun olur mu
Ben kendime igne yapiyorum kolumdan, her yaptihimda ertesi 2 gun boyunca cok agir yapiyor, igneyi hizli batiramiyorum bide yavas cekiyorum kan cikiyor