Günümüzde iş hayatında veya evde yaptığımız hareketler artık daha çok oturarak yapılır hale geldiğinden, sırt problemleri de daha yaygın olarak görülmeye başlamıştır. Duruş bozukluğu ve kronik ağrıların bir çok sebebi olabilir. Örneğin; çalıştığınız iş kronik sırt ağrılarına yol açabilir. Ya da yeteri kadar dinlenmezseniz duruş bozukluğu ve kamburluk meydana gelebilir.
Bilge Cafe olarak bilim adamlarına göre kronik sırt ağrılarına yol açan alışkanlıkları sizler için derledik.
Sigara
Sigara içmek başlı başına zararlı bir alışkanlıktır. Ancak vücuda olan bütün tehlikeleri bir yana, sigara içmek ilerleyen dönemlerde şiddetli sırt ağrılarına yol açar. Bunun sebebi ise nikotinin omurga çevresindeki düzenli kan akışını engellemesidir.
Sirkadiyen Ritim Bozukluğu
Araştırmacılar omurgalar arası disklerdeki hücrelerinin durumunun, kişinin gece ve gündüz döngüsünün ne kadar düzenli olduğu ile bağlantılı olduğunu belirtiyorlar.
Kişinin sirkadiyen ritimleri bozulduğu zaman ( yaşlanmaya, uykusuzluğa ve gece çalışmaya bağlı olarak bozulabilir) bu hücreler kötü bir şekilde fonksiyon göstermeye başlıyor ve bu da kronik enfeksiyonlara yol açarak kişinin sırt ağrılarına karşı daha fazla duyarlı hale gelmesini sağlıyor.
Sonuç olarak omuriliğinizdeki yaşlanmayı yavaşlatmak için, gün içi faaliyetleriniz ve uyku düzeniniz arasında ciddi anlamda bir denge olmalıdır.
Uzun Süre Ayakta Durarak Çalışmak
Uzun süre sabit olarak oturarak çalışmanın ne kadar zararlı olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Aynı şekilde uzun süre ayakta durarak çalışmak da omurilik için oldukça zararlıdır. Kişinin ayakta duruş şekli ve süresinin boyun, omurilik ve omuzların durumuna oldukça büyük bir etkisi vardır. Yanlış duruş şekli kronik ağrı ve eğriliğe yol açarak omuriliğinize çok ciddi hasarlar verebilir.
Sağlıklı kalmak için kaslarımızın ve eklemlerimizin esnekliğe ihtiyacı vardır. Kötü duruş ise bir şeyleri yanlış yaptığımızın en büyük göstergesidir. Çoğu zaman başımızı ve omuzlarımızı fark etmeden de olsa yanlış pozisyonda tutarız. Bu da vücudumuzun üst kısmını kontrol edemediğimiz anlamına gelir. Bu da ilerleyen aşamalarda kamburluğa neden olur.
Kötü duruşu engellemek için ayakta dururken, otururken veya yatarken kaslarımıza binen yükü en az seviyeye indirmemiz gerekmektedir. Ayrıca hızlı hareket ederken veya spor yaparken omuriliğimize zarar vermemeye özen göstermeliyiz.
Yanlış Ayakkabı Tercihi
Sırt ağrılarının diğer bir oluşum sebebi ise rahatsız ayakkabılar giymektir. Yüksek kaliteli ayakkabılar giyerek bacaklarınızı daha az zorlayabilirsiniz. Eğer sport ayakkabı, bot veya çizme giyecekseniz de sürtünmeyi azaltmak ve konforu arttırmak için mutlaka çorap giymelisiniz.
Yeteri Kadar Dinlenmeme
Bir çoğumuz omurga bozukluğunun ilk işaretlerinden biri olan hafif sırt ağrılarını umursamayız. Ancak sırtınızda en ufak bir ağrı hissettiğinizde yaptığınız işe hemen ara verip dinlenmeniz gerekmektedir. Tabi ki her zaman işinizi bölüp dinlenmeniz mümkün olamaz. Ancak işinizden fırsat bulduğunuz ilk anda bile en az 15 dakika boyunca sırtınızı dinlendirmelisiniz.
Kısa süreli dinlenmelerde kaslarınıza çok yüklenmemek için; yatın ve ayaklarınızı biraz yukarıda tutun.
Sevmediğiniz Bir İşte Çalışma
Avustralya’da yapılan bir çalışmaya göre; çalıştığı işte mutlu olmayan insanlarda sırt ağrıları daha yaygın olarak görülmektedir. İlginç olan ise, araştırmacılar fiziksel bir sorunla karşılaşmamışlardır. Bu kişiler tarafından hissedilen ağrılar tamamen psikolojiktir.
Çalışırken Zihni Aşırı Yorma
Bazen beyni uzun süre çalışarak yormak da sırt ağrılarına yol açabilir. Bunu engellemek için çalışırken kısa aralar verip işinizi ve sorunlarınızı bir kenara bırakıp farklı şeyler düşünmeye çalışın. Kendinize biraz vakit ayırın: spor yapın, film izleyin, kısaca sizi stresten uzaklaştıracak şeyler yapın.
Cep Telefonları
Yapılan bir araştırmaya göre, kafamızı telefona doğru eğip, sadece bir tane mesajı okumak, omuriliğimize 20 kilogramlık bir baskı uyguluyor. Hayal edin! Sadece bir mesaj okurken 20 kiloluk bir yük!
Günümüzün neredeyse yarısı cep telefonu kullanmakla geçiyor ve bu da özellikle gençlerde ve çocuklarda boyun omurlarının doğal şeklini mahvediyor.
Bilim adamlarına göre günde 2-4 saat arası telefon kullandığımızda, bir yıl içerisinde boynumuzu fazladan 700 saat ve 1400 saat arasında hareket ettirmiş oluyoruz.
Eğer bu sıklıkla telefon kullanmaya devam edersek, yakın zamanda hepimiz — özellikle çocuklarımız — boyun ameliyatı olmak zorunda kalacağız. Çünkü bir süre sonra düzgün bir şekilde ayakta duramadığınızı, durmaya çalıştığınızda ise boynunuzda ve sırtınızda ağrılar ortaya çıktığını fark edeceksiniz.
Yaşamımızı bu kadar kolaylaştıran bir teknolojiyi hayatımızdan çıkarmak tabi ki mümkün değildir. Ancak en azından telefon kullanırken vücudumuzun duruş şekline dikkat ederek ileride ortaya çıkabilecek duruş bozukluklarını engelleyebiliriz.
Egzersiz Yapmamak
Spor yapmayı sakın ihmal etmeyin! Özellikle yoga, aerobik gibi omurganızı esnetmenizi gerektirecek egzersizlerden vazgeçmeyin. Eklemlerin sağlıklı olması için bu egzersizleri devam ettirmek çok önemlidir. Bu şekilde kaslar rahatlar ve yavaşça esnemeye başlar. Yaptığınız egzersizlerin sayısını ve yoğunluğunu da yavaş yavaş arttırın ve mümkün olduğunca sık hareket edin.
Sizlerin de eklem ağrılarını önlemek için bildiğiniz yöntemler varsa lütfen yorum yaparak paylaşın!