Cildimiz vücudumuzdaki en büyük ve birçok açıdan en harika orgaænlarımızdan bir tanesidir. Öyle ki evimizde bulunan tozların 3’te 2’si ölü deri hücrelerinden oluşmaktadır! Duyma, koku alma ve hissetme yetileriyle birlikte cildimizin bir keyif kaynağı olduğunu söyleyebiliriz ancak aynı zamanda cildimiz birçok hastalığın ve yaygın olmayan durumların oluşmasını sağlayacak bir yapıya da sahiptir.
Bilge Cafe ekibi olarak sizlere hakkında pek bir şey bilinmeyen cilt rahatsızlıklarını tanıtmak istiyoruz. Belki bir gün, bir cilt hastalığını teşhis ederek birilerine ya da kendinize yardımcı olabilirsiniz.
1. Psikolojik Dermatozoonosis
Bu hastalık bir kişinin hayali parazitler tarafından saldırıya uğradığını düşünmesi sonucunda ortaya çıkan psikolojik bir cilt rahatsızlığıdır. Dermatozoonosis hastalığı normalde herhangi bir hayvandan insana bulaşan parazitler sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yunancadan gelen bu hastalık ismi, Derma (cilt), zoon (hayvan), ve nosos (hastalık) kelimelerin birleşimiyle oluşturulmuştur.
Dermatolog Yael Adler, “Haut nah: Alles über unser größtes Organ” (Cilde Yakın Çekim; En Büyük Organımız Hakkında Her Şey) isimli kitabında kendisine çok fazla kaşıntı sonucunda gelen bir kadın hastasının durumundan bahsediyor. Kadın kaşıntısını geçirmek için kortizon, anti-parazit ilaçları ve cilt bakım kremleri kullanmış ancak hiçbir yöntem kadının rahatsızlığını tedavi edememiş. Hasta, yatağında ve vücudunun üzerinde bazı kırıntılar ve haşeratlar bulduktan sonra kaşıntısının bu korkunç şeylerden kaynaklandığı konusunda kendisini ikna etmiş.
Ancak, yapılan araştırma sonucunda bulduğu “o korkunç şeylerin” cilt, hücre ve kir parçacıkları olduğu ortaya çıkmış.
2. Perioral dermatit
Bu cilt hastalığının diğer bir yaygın adı da “uçuş görevlisi hastalığı”dır. Kısaca bahsedecek olursak, bu hastalığın nedeni fazla nemlendirici kullanımı ve cildin gözenekleri tarafından emilen aşırı makyaj ürünleri kullanımıdır. Uçuş görevlilerinin fazla makyaj yaptığı ve ciltlerini uçaktan kaynaklanan kuru havadan korumak için fazlasıyla nemlendirici krem kullandıkları bir sır değildir. Bu hastalığın başka bir nedeni ise krem halinde kullanılan kortiko-steroidlerdir.
Bu hastalık ağız çevresinde (dudakların kenarları hariç), çenede, göz kapaklarında ya da nazolabyal katta bulunan küçük, kaşındırıcı ve içi sebum olmayan bir sıvıyla dolu bir şekilde ortaya çıkar. Bu hastalık gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan HD kalitede kameralar sonucunda daha da yaygınlaşmıştır. Modern teknoloji artık burnun üzerinde bulunan kılları, gözenekleri ve kırışıklıkları en ince ayrıntısına kadar gösterebildiği için kozmetik ürünlerinin kullanımı yaygınlaşmıştır ve bu kullanılan kozmetik ürünlerinin neredeyse tamamı içeriğinde gözenekleri tıkayan silikon yağlar barındırmaktadır.
Sonuç olarak, uçuş görevlisi hastalığı günümüzde başta sinema yıldızları ve dizi oyuncuları olmak üzere birçok kişide görülmeye başlanmıştır.
3. Hiperhidroz
Bu hastalığa sahip kişilerde tüm vücutta ya da vücudun belirli bölümlerinde aşırı terleme gözlemlenmektedir. Eğer gece uyurken çok fazla terliyorsanız ve ıslak pijamalarla uyanıyorsanız mutlaka bir doktora kontrole gitmenizi öneririz. Aşırı terlemenin oluşmasında etkin rol oynayan bazı hastalıklar tiroit bezi problemleri, şeker, kanser, iltihaplanma ve enfeksiyondur.
Eğer bir kişi her zaman çok fazla terliyorsa, bu, o kişinin koruyucu cilt bariyerinin fazlasıyla nemli olduğunu gösterir. Böyle bir durumda cilt, üzerinde üreyen bakteriler için uygun bir yaşamsal alan oluşturur. Taze terde koku olmaz. Ter kokusu bakteriyel aktiviteler sonucunda ortaya çıkar ve kötü bir koku oluşturur.
Bir doktorun hiperhidrozla mücadele ederken denemenizi önereceği ilk tedavi, ter bezlerinin boşaltım kanallarını daraltan, alüminyum klorür içeren antiperspiranlardır.
4. Erythrophobia
Yanaklarımızın kızarması vücudumuzda oluşan olağan bir reaksiyondur. Egzersiz sonrası, sportif aktivite sonrası, sıcak havalarda, cinsel istek doğrultusunda ya da alkol kullanırken yanaklarımız kızarabilir. Neşe, yüksek konsantrasyon, heyecan, öfke, utanma, korku gibi durumlar da bunun nedeni olabilir.
Ancak bazı insanlar için yüz kızarması tam bir işkencedir. Bu insanların durumuna Erythrophobia adı verilir. Bu insanlar yüzlerinin kızarmasından o kadar çok korkarlar ki korkuları onların yüzünün kızarmasına neden olur ve bu durumu düşünmek onlara acı verir. Bu durumdan dolayı şiddetli baş ağrısı yaşamakla birlikte soğuk soğuk terlerler, baş dönmesi hissederler ve hatta bazı durumlarda baygınlık geçirirler.
Bu anlarda bu kişilerin kanları kortizon, stres hormonu ve inflamatuar nörotransmitterlerle dolu olur.
5. Trikotilomani
Saçkıran (saçlarınızın dökülmesine neden olan bir hastalık) hastalığının özel bir çeşidi olan Trikotilomani, sinirsel nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu hastalıktan mustarip olan kişilerin genelde tamamen kel kalana kadar saçları dökülür. Bazen bu rahatsızlık başımızın sadece belirli bölgelerinde ortaya çıkar ve bu yüzden genelde bu rahatsızlığa sahip insanlar bu durumun iltihaplanmadan kaynaklandığını düşünürler. Ancak daha da yakından bakarsanız dökülen saçınızın yerinde yeni bebek saçlarının çıktığını görürsünüz ve bu da hastalığınızın fiziksel nedenlerden değil de psikolojik nedenlerden dolayı oluştuğunun bir göstergesidir.
Bu hastalık insanların saçlarının dökülmesine neden olmak yerine insanlarda saçlarını yerinden sökme ihtiyacı duyuran bir istek oluşturur ve böylece insanlar kendi saçlarını kasten yolmaya başlar. Bu hastalığın tedavisi için cildiyeye gitmek yerine bir psiko-terapiste gitmekte fayda vardır.
6. Dismorfofobi (Beden Algı Bozukluğu)
Korku ve stres, hissedilen en güçlü duygulardandır. Bazı zamanlarda bu iki güçlü duygu birleşir ve insanlar kendi korkularından dolayı stres yapmaya başlarlar. Genelde bu gibi durumlar arkadaşlarımız ya da ailemiz tarafından hissedilemez çünkü bu duyguları ruhumuzun en derinlerinde yaşarız.
Dismorfofobi hastalığı kendi kusurlarımızdan korktuğumuz bir çeşit rahatsızlıktır. Garip olmakla birlikte, bu hastalığa genelde iyi görünümlü insanlar daha fazla yakalanma yatkınlığı gösterirler. Dismorfofobi sahibi insanlar kendi bedeninde, teninde ya da saçında bulunan ya da bulunduğu düşünülen kusurların sürekli olarak düzeltilmeye çalışılması durumudur.
Sürekli halde devam eden stres insan organizmasında ekstra baskı oluşturarak kardiyovasküler (kalp ve damarlarla ilişkin) sistemin ve akıl sağlığının bozulmasına neden olmasının yanı sıra cinsel isteğin de azalmasına neden olmaktadır. Eğer etrafınızda bu rahatsızlığa sahip birini görürseniz o kişiye yardımcı olmaya çalışmanızı öneririz.
7. Deri Sıyırma Bozukluğu
Aslında bu bir çoğumuzun yaşadığı bir durum. Özellikle genç kızlarda yaygın olan bu rahatsızlık “sivilcelerin ya da siyah noktaların sıkılması” durumunu tanımlıyor. Aşık olmak ya da sınavdan geçmeye çalışmak gibi stresli zamanları düşünün. Bu gibi durumlar sivilcelerinizin çıkmasına tetikleyecek olaylardır.
Bastırılan stres sonucunda insanlarda dolaylı yoldan bir psikolojik baskı oluşur ancak bu baskı sonucunda diğer insanlara saldırmak ya da onlara agresif davranmak yerine bu rahatsızlığa sahip genç kızlar kendi yüzlerine saldırmaya başlarlar. Bir türlü yüzlerine dokunmadan duramazlar. Dokunulan ve patlatılan her gözeneğin iyileşme süreci daha da yavaşlar çünkü iyileşmeleri için gereken zaman dolmadan yeniden o bölgelerle uğraşırlar.
Bunun sonucunda genç kızlar yüzlerinde birçok yaraya ve kırmızılaşmış bir cilde sahip olurlar ve her yara arkasında kahverengi bir leke bırakır.
Tabii ki bu listede var olan her rahatsızlığa yer veremedik ancak artık bazı cilt rahatsızlıklarını tanıyabilir ve tedavisine yardımcı olabilirsiniz. Sağlıklı kalın ve bildiğiniz diğer cilt rahatsızlıklarını aşağıda bulunan yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın!