Vücudumuzun ihtiyacı olan su miktarının altında su içmek kadar, gerekenden fazlasını içmek de maalesef zararlı olabilir. Çok fazla sıvı tüketimi bazı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Gün boyunca aşırı sıvı alımını azaltmak, vücutta meydana gelebilecek olası yan etkilerle başa çıkmak için her zaman iyi bir fikir olabilir.
Şimdi sizlere özellikle sıvı alımında kaçınmanız gereken 9 durumu belirtmek istiyoruz. Bu sayede yaşanabilecek sıkıntıların üstesinden gelebilirsiniz.
Yatmadan Hemen Önce
Uyumadan hemen önce su içmemeniz için en az 2 neden sayalım:
• Yatmadan hemen önce su içmek, uykunuzun bölünmesine neden olabilir. Gece boyunca daha fazla idrara çıkmanız gerekebilir ve aralıklarla uyanabilirsiniz. Uykunuz bölünür ve tekrar uyuyabilmeniz için daha uzun bir süre geçmesi gerekebilir.
- Böbreklerimiz gündüz ile karşılaştırıldığında gece daha yavaş çalışır. Bu yüzden sabahları yüz ve bacaklarda şişme hissedebilirsiniz. Su içip yatmak bu durumu daha da arttırabilir.
Yoğun egzersiz sırasında
Bilim adamlarına göre egzersiz sırasında aşırı su tüketiminin olumsuz yan etkileri olabilir. Yoğun bir egzersiz sırasında, kişinin vücut ısısı yükselir ve ateş basması durumu hissetmelerine neden olur. Fakat antrenman sırasında serinlemek için çok fazla su içmek elektrolit tüketimine de neden olabilir.
Sonuç olarak, bir kişi şunlardan rahatsızlık yaşayabilir:
• mide bulantısı
• baş dönmesi
Ayrıca, kalp hastası olan kişiler için de aşırı sıvı alımı, kalp damar gerginliğini artırdığı için tehlikeli olabilir.
İşte bu yüzden doktorlar sadece egzersiz yaptıktan sonra su içmemizi tavsiye ediyorlar.
İdrarınız şeffaf renkteyse
Tamamen temiz idrar, aşırı hidrasyonun bir belirtisidir. İdrarınız çok berraksa, gün içinde çok fazla su içiyorsunuz demektir. Bu aşırı su içme olası kalp krizi de dahil olmak üzere, farklı sağlık sorunlarına yol açan düşük sodyum seviyelerine neden olabilir.
Baharatlı Yiyecekleri Yedikten Hemen Sonra:
Baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi ile meydana gelen yanma hissi kapsaisin adı verilen bir molekülün neden olduğu bir durumdur. İşte tam da bu nedenle özellikle acı biber yedikten sonra asla su içmemelisiniz. Kapsaisin bir polar olmayan molekül olduğu için, sadece süt gibi diğer polar olmayan maddeler içinde çözülebilir.
Eğer acı biberlere polar moleküllerden oluşan suyu üzerine içerseniz, kapsaisinin ağız ve mide yolu boyunca yayılmasına izin verir ve sadece durumu daha da kötüleştirirsiniz.
Hemen Yemek Öncesi, Ortası ya da Sonrasında
Yemek yerken su içmek hazımsızlığa neden olabilir. Bu durum, ağzımızda sağlıklı bir sindirim süreci oluşması için gerekli olan enzimlerle tükürük ürettikleri için olur.
Yemek sırasında içilmesi tükürüğün azalmasına neden olur ve bu nedenle vücudunuzda sindirilmemiş yiyecek yığınları oluşur ve sağlıklı yiyecekler yediğinizde bile toksik hale gelebilir. Soğuk su veya alkollü içecek tüketiminin durumu daha da kötüleştirdiğini unutmayın.
Suyunuzun Geldiği Yer Temiz Değilse:
Su içtiğiniz musluğunuzun bir arıtmaya bağlı olması şarttır. Bir boruya temiz su sistemi bağlı olsa bile, borudan gelen elemanlar aşağıdaki nedenlerden dolayı sağlığınız için tehlikeli olabilir:
• Organotin, endokrin sistemi bozar
• Antimon karaciğere, böbreğe ve diğer organ hasarlarına bağlıdır.
• Fitalatlar zeka düzeyini olumsuz etkiler ve davranış değişikliklerine neden olabilir.
Yapay Tatlandırıcı İçeriyorsa
Bu tavsiye, kilo vermeye çalışan insanlar için kullanışlı olacaktır. Yapay tatlandırıcılar iştahı artırır ve kilo alımına yol açabilir.
Lİme veya limon suyu içeren suyun bu elementleri de içerebileceğini unutmayın.
8. Denizden Gelen Su
Herkes deniz suyu içmekten kaçınmanız gerektiğini bilir, ancak sadece birkaç kişi sağlığınıza neden zararlı olduğunu bilir.
Her şeyden önce, çoğu kıyı suları patojenik insan virüsleri içerir. Bu yüzden yüzerken yanlışlıkla ağzınıza su girdiğinde hemen tükürmeniz gerekir – yani rotavirüs ve tüm kötü semptomları ile tüm tatilinizi zehir etmek istemezseniz.
İkincisi, deniz suyu muazzam miktarda tuz içerir ve vücudumuzdan bunu atabilmek için çok fazla saf suya ihtiyaç duyarız. Bu ciddi dehidratasyona neden olabilir.
9. Gün İçinde Çok Su Tükettiğinizde
Bu tavsiyeden daha önce bahsetmiştik, ancak size aşırı sıvı alımının düşük sodyum seviyelerine ve hoş olmayan yan etkilere yol açtığını hatırlatmak isteriz.
Ayrıca, çok fazla su içmek böbrekleriniz için zararlıdır, zira onların işlerini yapmasını engeller ve kandaki önemli bileşenleri etkiler.
Bonus
Çok fazla su içersen ne olacak?
Çok fazla su içmek hiponatremi olarak adlandırılan bir hastalığa yol açabilir. Doktorlar, hayatınızı tehlikeye atabileceği için bunu ciddiye almanızı tavsiye eder.
Hiponatremi teşhisi konulan hastalar:
• Nöbet geçirebilir
• Hafıza sorunları
• Baş dönmesi
• Depresyon