Vücudun hormon dengesi bozulduğunda, vücut sorunlar yaşamaya başlar. Hormonların artmasına ve azalmasına sebep olabilecek birçok sebep vardır. Bu sebepleri iyi analiz ederek sorunun nereden kaynaklandığını ve nasıl çözeceğinizi anlamak hiç te zor değil.
Östrojen kadınlarda yumurtalıklardan sentezlenen bir hormondur. (Düşük seviyelerde erkeklerde de bulunur.) Bu hormon kadınların vücudunun olması gerektiği gibi çalışması için hayatidir. Hem gelişme sürecinde hem de anlık tepkilerin oluşmasında östrojenin rolü oldukça fazladır. Östrojen seviyesinin dalgalanması yaşa ve menstüral döngüye bağlıdır. Fakat bu seviyenin çok düşük veya çok yüksek olması vücutta problemlere yol açar.
200 pg/ml üzerinde olan östrojen seviyesi yüksek kabul edilir. Ergenlik ve hamilelik dönemlerinde bu hormon doğal olarak artar fakat fazla kilolu kadınlarda da bu seviyeler görülmektedir. Çünkü yağ hücreleri östrojen üretebilir. Ayrıca diyabet hastalarında ve yüksek tansiyon problemleri yaşayan kadınlarda da östrojen fazlalığı görülen bir durumdur. Bu seviye yüksekliği göğüs ve rahim kanserlerine yakalanma riskini arttırıyor.
Vücutta Östrojen Seviyesinin Muhtemel Sebepleri
- Obezite
- Yüksek Tansiyon
- Diyabet
- Bazı ilaçlar
- Stres
- Kalp-Damar Hastalığı
- Aşırı Alkol Tüketimi
- Çevresel Toksinler
- Bitkisel östrojen içeren besinlerin fazla tüketimi(Örn. Soya)
Vücutta bulunan Fazla Östrojenin Yaygın Göstergeleri Arasında:
- Hal ve hareketlerde tutarsızlık
- Sürekli bir kaygı durumu
- Depresyon
- Uykusuzluk
- Karın bölgesinde şişkinlik
- Kilo Artışı
- Saç Dökülmesi
- Tükenmişlik Hissi
- Menstüral Döngü Düzensizliği
- Cinsel İsteksizlik
- Göğüslerde Aşırı Hassaslık
Östrojen Seviyesini Düşürmenin Yolları
Yukarıda belirttiğimiz semptomların birkaçını yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzu ziyaret edin ve şikayetlerinizi belirtin. Östrojen seviyenizi dengelemek için birçok doğal yöntem mevcut. Vücudunuzu yeniden rayına oturtmak için hayatınızda birkaç ufak değişiklik yapmak yeterli olacaktır.
Alkolden Uzak Durun
Karaciğer östrojen seviyesini dengeleyen organdır. Aşırı alkol karaciğerinize zarar vererek bu işlevine zarar verecektir ve bu sebeple vücudunuzda gereğinden fazla östrojen dolaşacaktır. Günde bir içecekten fazlası göğüs kanseri riskini de arttırmaktadır.
Organik Beslenin
Organik olmayan yiyeceklerde oldukça fazla kimyasal ve böcek ilacı bulunur ve bu kimyasal maddeler vücutta östrojen gibi davranır. Mümkün olduğunca, vücudunuza güvenmediğiniz yiyecekler girmediğine emin olun.
Egzersiz Yapın
Düzenli ve yoğun egzersiz yapmanın östrojen seviyesini %7 oranında azalttığı görülmüştür. Egzersiz sonucu kaybedeceğiniz yağ miktarı da östrojen seviyenizin dengelenmesinde olumlu etki yapacaktır. Uluslararası Kanser Vakfı haftada 4 saatlik egzersizi kanser riskini azaltmada önemli bir etmen olduğu için tavsiye ediyor.
Biberiye
Biberiye yağını kan akışınızı hızlandırması sebebiyle östrojen seviyenizi düşürmekte kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bağışıklık sisteminiz güçlenecek, tiroid bezinizin fonksiyonu artacak ve sahip olduğu antioksidanlar hafızanızı güçlendirecektir. Kas ağrılarınız varsa geçecek ve saçlarınız daha sağlıklı uzayacaktır.
Yağsız Keten Tohumu
Yağsız keten tohumu tüketimi östrojen seviyenizi dengeleyici bir etkiye sahiptir. Östrojen kaynaklı kansere yani, göğüs, yumurtalık ve rahim kanserlerine yakalanma riskinizi azaltır. Bir yemek kaşığı keten tohumunu yulaf ezmesine veya mısır gevreğinize karıştırarak veya bir kase yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz.