Düzgün durmak çoğumuzun sandığından daha da önemli. Kötü duruş, kaslarınızın ve eklemlerinizin çoğu zaman düzgün bir şekilde çalışmadıkları anlamına gelir: kronik ağrılar, kas atrofisi, her türlü eklem hasarları, sindirim ve nefes sorunları ve daha bir çok ciddi sorunlara neden olabilir. Daha da fazlası, kötü duruş sizi hiç de çekici etmez.
Duruşunuzu düzeltmeniz ve sağlıklı olmanız için size bir kaç öneride bulunmak isteriz. Ayrıca yazılan her şey uygulanması oldukça basit tüyolardır.
1. Yalın ayak yürüyün ve rahat ayakkabılar giyinin:
Ayaklarınız vücudunuzun temelini oluşturduğu için, ayak kaslarınızın ve eklemlerinizin düzgün gelişimi iyi bir duruş sahibi olmanın anahtarıdır. İnsanların yapabileceği en doğal şey yalın ayak yürümek olduğu için, mümkün oldukça yalın ayak yürümeyi deneyin. Ayakkabı giymeniz gerektiğinde, topuklu ve sıkan ayakkabılardan uzak durmanız ilk önlemlerinizden bir tanesidir. Kendinize rahat edeceğiniz ayakkabılar seçin.
2. Diyetinize kalsiyum ekleyin:
Kemiklerimiz için kalsiyum ana maddedir. Yaşlandıkça kemiklerimiz gittikçe hassasşırlar. Güçlü bir iskelete sahip olmak sizin kötü duruşun neden olduğu bütün ağrılardan kurtarır ve düzgün bir duruşa sahip olmanıza yardımcı olur. Peynir, fındık, fasulye ve süt ürünleri gibi kalsiyum açısından zengin besinler tüketin.
3. D vitamini tüketin:
Kalsiyumun emilmesini sağladığı için kemiklerimizin D vitamine ihtiyacı vardır. Besinler ve güneş ışığı sayesinde D vitamine ulaşabilirsiniz, fakat bu iki kaynak yeterli değilse D vitamini takviyelerine başvurabilirsiniz.
4. Ağırlık kaldırmak:
Halterci gibi spor salonlarında koşturmanıza gerek yok. Market poşetleri ya da sırt çantanız gibi taşıdığınız gündelik küçük yükler işinizi görür. Sadece düzgün bir şekilde kullanmanız ve ağır çantalarınızı sürekli aynı omzunuzda taşımamanız gerekiyor. Düzenli olarak farklı yük kaldırmak sizi kemik erimesinden ve yaşlandığınızda kambur olmanızı engeller.
5. Duruşunuzu düzeltin:
Saatler boyunca aynı pozisyonda durmak kaslarınızın yorulmasından kaynaklanan kötü duruşa, boyun ve sırt ağrılarına neden olur. Duruşunuzu değiştirmeniz çok önemlidir, ayağa kalkın, yürüyün ve en az saatte iki kez esneyin. Yoğunluğunuzdan dolayı hatırlayamıyorsanız, her 30 dakikada bir size hatırlatan bir alarm kurun.
6. Dengenizi geliştirin:
Egzersiz yapmak için bir çok farklı fitnes aletleri mevcuttur. Kum gibi sabit olmayan yüzeylerde yürümek çok yardımcı olacaktır. Beyninizle, sinir sisteminizle ve kaslarınızla daha iyi bir koordinasyon kurmak ve duruşunuzu düzeltmek için denge beyninizle bağlantılı olur.
7. Egzersiz:
Duruşunuzu düzeltmek ve ağrılarınızdan kurtulmak için aşağıda bir kaç egzersiz bulunmaktadır:
*Kobra pozu: Karnınızın üstüne uzanın, ayaklarınız düz bir şekilde arkanızda, kollar vücudunuzun hizasında ve ayaklarınızın üst kısmı yerde olacak bir şekilde durun. Kollarınızı kullanmadan sırt kaslarınızı kullanarak nefes alıp verin, yavaşça başınızı ve göğsünüzü yerden kaldırın. Kalçalarınızı yerde bırakın ve boynunuzu gevşetin. Sonra yavaşça tekrar eğilin ve bu egzersizi üç kere tekrarlayın.
*Sandalye pozu: Ayağa kalkın. Dizlerinizi büktüğünüz anda nefes alıp verin. Dizlerinizi 90 dereceden fazla bükmeyin ve ayak parmaklarınızın üstünde tutun. İki kere nefes alıp verin, sonra ayağa kalkın ve bu hareketi üç kere tekrarlayın.
*Tahta pozu: Ellerinizin ve dizlerinizin yerde duracak şekilde başlayın. Her iki bacağınızı arkaya doğru uzatın. Sonra parmaklarınızın, sırtınızın ve bacaklarınızın tek bir düz çizgi oluşturacak şekilde arkanıza doğru uzatın. Bu pozisyonda durabildiğiniz kadar durun.