Fibromiyalji hatta fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da bilinen kronik ağrı rahatsızlığı, kaslarda ve kemiklerde ağrıya neden olan kronik bir durumdur. Fibromiyaljinin başlangıçta belirgin bir halde olmadığı ve semptomların belirli bir zaman zarfında kademeli olarak biriktiği göz önüne alındığında, teşhis edilmesi oldukça güçtür. Fibromiyalji, Amerikan nüfusunun yaklaşık %2-8’ini oluşturmaktadır ve bunların %90’ı genç ve orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Bilge Cafe size fibromiyaljiyi öğrenmeniz için bir rehber sunar ve size eşlik eden ağrıyı nasıl teşhis edeceğiniz ve proaktif olarak nasıl giderebileceğinizi gösterir.
Bunun Nedeni Nedir?
Fibromiyaljinin nedeni bilinmemekle birlikte, birkaç hipotez öne sürülmüştür. Olası nedenler şunlardır:
- Genetik: 5-HT2A reseptörü 102T / C polimorfizmi olan kişilerin fibromiyalji gelişme riski daha yüksek olduğu bulunmuştur.
- Kötü yaşam tarzı tercihleri: Sigara, fiziksel aktivite eksikliği ve obezite gibi kötü yaşam tarzı tercihlerinin fibromiyalji gelişme riskini büyük ölçüde artırdığı bulunmuştur.
- Psikolojik faktörler: Araştırmalar göstermektedir ki stres, depresyon, ve travma, fibromiyalji gelişiminde önemli tetikleyici faktörlerden bazıları olabilir.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyaljiyi tam olarak teşhis edebilen herhangi bir test yoktur ancak bilimsel ve tıbbi toplulukta objektif bir tanının mümkün olup olmadığına dair devam eden bir tartışma vardır. Şu anda, fibromiyalji dışındaki tüm tahliller yapılır ve temiz çıkarsa ancak o zaman teşhis konması mümkündür ve bununortaya çıkması genellikle yıllar alır. Fibromiyaljiden etkilenen insanların %75’i teşhis edilememiştir. Bu bizi şu sorulara getiriyor: Onu nasıl teşhis edeceğiz ve bunun temel belirtileri neler?
- 3 aydan fazla vücudunuzun çeşitli bölgelerinde kronik ağrı çekiyorsanız.
- Genellikle sabah uyandığınızda kas sertliğiniz gün ilerledikçe daha da şiddetleniyorsa.
- 18 hassas noktada ve çevresinde ağrı varsa başka bir güncellenmiş tanı yöntemi yaygın ağrı indeksi (WPI) ve semptom şiddet skalası (SS) kullanlır.
- Yeterince dinlenmenie rağmen yorgun hissetmeniz oldukça yaygın bir semptomdur. Sabahları uykuya dalmak, uyanmak ve hala yorgun hissetmek önemli bir belirtidir, bu yüzden bunlara dikkat edin.
- Fibrofog : Konsantrasyon düzeylerinde azalma, çoklu görev yetersizliği, performansın düşmesi ve azalan dikkat süresi ile karakterize bilişsel işlev bozukluğudur.
- Ağrılı adet dönemleri.
- Diğer semptomlar: Sıcaklık değişikliklerine duyarlılık, ani ve açıklanamaz kilo kaybı veya kazancı, işitme ve görme problemleri, irritabl bağırsak sendromu, daha önce bulunmayan alerjilerin başlangıcı.
Fibromiyalji Nasıl Teşhis Edilir?
Fibromiyaljinin bazı belirtilerini gözlemlerseniz, derhal bir doktora başvurmanız yapmanız gereken en doğru şeydir. Bir doktorun yardımı ile bile, fibromiyaljinin kronik ağrınızın suçlusu olduğu sonucuna varmak yıllar alabilir, bu yüzden ne kadar erken doktora görünürseniz sizin için de bir o kadar iyi olacaktır.
Tanı konulacak adımlar:
- Over-the-counter (OTC) ağrı kesicileri alın: ibuprofen, asetaminofen ve naproksen sodyum gibi OTC ağrı kesiciler, bazı ağrı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Her zaman tedaviden önce ilacı alabileceğiniz güvenli günlük dozlar ve süre ile ilgili talimatları izleyin.
- Bir doktora danışın: Çeşitli reçeteli ilaçlar, fibromiyalji ile ilişkili semptomlarla baş etmede yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Sizin için en iyi ilaç düzenini bulmak için doktorunuza danışın.
- Düzenli ve kaliteli uyuyun : Kötü uyku, ağrı inhibisyon yollarını bozarak fibromiyalji ile ilişkili ağrıyı kötüleştirir. Her gün aynı saatte yatmak, karanlık bir odada uyumak, uyurken elektronik cihazları kapatmak ve kafein, nikotin ve alkolden kaçınmak gibi stratejiler uykunuzun kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.
- Düzenli egzersiz: Düzenli egzersiz yapmak semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. 20 dakikalık bir yürüyüş ya da yoga bile kaslarınızı gerdirebilir ve ağrı semptomlarınızı hafifletebilir. Egzersiz yapmak, ruh halinizi geliştirebilecek ve uykunuzu arttırabilecek endorfinleri üretir. Egzersiz yapmanın, başlangıçta ağrıyı arttıracağı, ancak zamanla yavaş yavaş semptomları hafifleteceği bilinmelidir.
- Stresi azaltın: Rahatlamak, depresyon ve stres gibi hastalık belirtileriyle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Çalışmalar, yoga ve tai chi’nin, fibromiyaljinin fiziksel semptomlarını azaltmada, stresin azaltılmasında yardımcı olabileceğini göstermiştir.
- Bir anti-inflamatuar diyet izleyin: Yeşil yapraklı sebzelerden, meyvelerden, buğday ekmeği gibi kepekli yiyeceklerden, tam buğday makarnalarından ve uzun taneli kahverengi pirinçten oluşan bir diyet uygulayın. Yeşil yapraklı sebzeler E vitamini açısından zengindir, bu da iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olurken, meyveler antienflamatuar özelliklere sahip olan antioksidanlar içerir.
- Masaj yapmayı deneyin: Bir masaj yaptırmak, fibromiyalji ile ilgili ağrılarından kurtulmanın harika bir yoludur.
Fibromiyalji İle Nasıl Başa Çıkılır?
Fibromiyalji teşhisi konulması ve kronik ağrılarla yaşamak zorunda olduğunuzu bilmek, duygusal olarak yıkıcı etkilere sahip olabilir. Bu yüzden kendinizi daha iyi hissetmek için bir destek grubu bulabilirsiniz. Bu gruplardan biri Ulusal Fibromiyalji ve Kronik Ağrı Derneği’dir (NFMCPA).
Çok uzun süredir kronik ağrı çeken birini tanıyor musunuz ve bunca zaman hala nedeni bulamadı mı? Bu ağrıların nedeni fibromiyalji gibi bir durum olabilir. Hastalığın bilinmemesi nedeniyle bu hastalığı taşıyan insanların %75’i teşhis edilememiştir.İşte bu yüzden bu sözcüğü yaymak pek çok insana farkındalık sağlayabilir. Peki ne bekliyorsun? Bu yazıyı paylaş ve farkındalığı yay.