Kabızlık bir hastalık değildir, bir semptomdur. Bazı sebepleri korkutucu olmasada bazen ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Tiroit yetmezliği, diyabet, parkinson hastalığı, çölyak hastalığı, divertikül iltihabı, kolon kanseri ve iltihabi bağırsak hastalığı gibi ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Amerika’da insanlar kabızlık tedavisine yılda 250 milyon dolar harcıyorlar.
Kabızlığı tedavi etme yolları altında yatan sebebe ve kabız olma süresine bağlı olarak değişiyor. Fakat evde de yapabileceğiniz kendinizi rahatlatma yolları var. Fakat aklınızdan çıkarmayın. Eğer yan etkiler yaşyorsanız mutlaka hemen doktorunuzla görüşün.
Biz Bilge Cafe olarak sizler için yemek düzeninize ekleyebileceğiniz ve kabızlığa elveda diyebilmeniz için bir kaç yolu sizler için listeledik.
Kabızlığın azalması
Kabızlık, kalın bağırsağımızın susuz kalmasından oluyor. Eğer bol su içerseniz kalın bağırsağınız tarafından çekilen su vücudunuzu daha az zora sokar. Buda dışkınızın daha yumuşak olmasına ve bağırsaklardan daha kolay geçmesini sağlar. Metabolizmanın düzgün çalışabilmesi için günde en az 8 bardak su içmek gerekir.
Yoğurt
Probiyotikler yani yararlı bakteriler yoğurdun içinde bulunur. Sindirme problemlerine iyi gelir.
Şeker kamışı şurubu
Şeker kamışı şurubu şeker şurubunu 3 defa kaynatarak üretilir. Bu süreç bir sürü vitamin ve mineral içermesini sağlar. Buda kabızlığı rahatlatır.Uyumadan önce bir yemek kaşığı şeker kamışı şurubu içmek kabızlığa yardımcı olur.
Susam
Eğer kabızlıktan muzdaripseniz, yoğurdunuzun, meyve suyunuzun veya salatanızın üstüne biraz susam serpiştirin. Bir yemek kaşığı susam 1.1 gram lif içerir ki buda kabızlığa iyi gelir. Bir diğer güzel çözümde kabak çekirdeğidir. Ortalama 85 kabak çekirdeğinde 5 gram lif bulunur.
Muz
Zamanlama çok önemli. Çok olgunlaşmamış muzlar kabızlığa sebep olabilirken, biraz kararmış muzlar kabızlığı rahatlatır. yani eğer kabızlık rahatsızlığınız varsa biraz beklemiş muz tüketebilirsiniz. Fakat çok fazla tuvalete gidiyorsanız biraz daha yeşil muzlar yiyebilirsiniz.
Erik
Erik yemek ( kuru erik ) kabızlığa iyi gelir. Erikle güzel bir çözülmeyen lif kaynağıdır. Ayrıca sorbitol de içerir buda doğal rahatlatıcıdır. Eriğin tadını sevmeyen çoçuklar erik suyu, erik dondurması başka meyve sularıyla karıştırılmış meyve sularını da tüketebilirler.
Aküpresür
Damar konsepsiyonu ( CV 6 ) göbek deliğinin 3 parmak altınnda bulunur. Bağırsaklarınızı kareker ettirmek için parmaklarınızla bu bölgeye sertçe 30 saniye boyunca bastırın. Bastırırken gözlerinizi kapalı tutun ve normal nefes alıp verin.
Aroma terapi
Limon, portakal, rozmarin, tatlı fesleğen ve nane kabızlığı geçirmek için en güzel aromalardandır.
Egzersizler
Düzenli olarak yapılan günlük 10 15 dakikalık yürüyüşler sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bu metotlardan birini denediniz mi? Kabız olduğunuzda siz neler yapıyorsunuz? Yorumlar kısmında lütfen bizimle paylaşın.