Sindirim sisteminizin kilo vermeniz üzerinde ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu söylememize bile gerek yok. İnsanlar boşuna ne yersek oyuz demiyor. Sindirim sisteminizin işlevi sağlık durumunuza, metabolizma hızınıza ve hatta cinsiyetinize göre değişkenlik gösterir. Ancak bazı yiyecekler genel olarak sisteminizi çabuk bir şekilde terk ederken, bazıları ise vücudunuzda belli bir süre vakit geçirmekten hoşlanıyor.
Bilge Cafe olarak sizler için dengeli bir beslenme düzeni hazırlamanıza yardımcı olacak bu içeriği hazırladık.
Sindirim işlemi yediğiniz gıdaların olabilecek en küçük parçalarına ayrıştırılarak ince bağırsağınızdan kan dolaşımınıza karışmasını sağlar. Bu sebeple sindirim sisteminizde daha uzun süre vakit geçiren gıdalar kan dolaşımınıza daha yavaş karışmasına neden olur.
Hızlı Sindirilen Gıdalar
Eğer ki yediklerinizin büyük çoğunluğu hızlı sindirilen gıdalardan oluşuyorsa sık acıkıyorsunuz demektir. Bu tip gıdalar size hızlı enerji yüklemesi sağlarlar ancak uzun süre bir tokluk vermezler. Bu tip beslenme ne yazık ki sağlıklı değildir. Çünkü vücudunuza aldığınız ve yakmadığınız bu enerji yağ olarak depolanır.
Yavaş Sindirilen Gıdalar
Yavaş sindirilen gıdalar kan şekerinizi daha yavaş yükseltirler. Daha düzenli ve dengeli bir şekilde enerji kazanırsınız. Ancak yedikleriniz çoğunluğunu bu tip gıdalar oluşturursa, vücudunuz bu yiyecekleri sindirmek için oldukça fazla enerji harcayacaktır.
Uzmanlar aynı öğünde bu iki tip gıda türünü karıştırmanın uygun olmadığını söylüyor. Mideniz daha önceki yavaş sindirilen gıdaları sindirmeyi bitirmemişken, hızlı sindirilen gıdalar tükettiğinizde, midenize ekstra yük bindirmiş oluyorsunuz.
Bu iki tip gıdayı beraber yemek için en uygun zaman öğlen yemeğidir. Çünkü öğlen saatleri metabolizmanızın en hızlı olduğu zamandır. Sabah kahvaltılarınız ve akşam yemekleriniz daha basit ve kolay sindirilen gıdalardan oluşmalıdır. Sabahları enerjiye olan ihtiyacınız karşılanır, akşamları ise midenizi dinlendirmiş olursunuz.
Su
Direk ince bağırsaklara geçer.
Meyve ve Sebze suları
15-20 dakika
Çiğ sebzeler
30-40 dakika
Pişmiş Sebzeler
40 dakika
Balık
45-60 dakika
Yağ Eklenmiş Salata
1 Saat
Nişastalı Sebzeler
1,5 – 2 Saat
Tahıllar (pirinç, kinoa, bulgur)
2 saat
Süt Ürünleri
2 Saat
Kuruyemiş
3 Saat
Tavuk
1,5-2 Saat
Biftek
3 saat
Kuzu Eti
4 saat
Domuz eti
5 saat
Sizin yediğiniz gıdalar hangi tür? Siz beslenme düzeninizi nasıl dengeliyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşın!