Çocukken, ailemiz yemek yedikten sonra dişlerimizi fırçalamamız gerektiğini, bilgisayar ekranının önünde çok uzun süre oturmamayı ve araba kulladığımız sırada ellerimizi “10 ve 2” pozisyonunda tutmamızı öğretti. Fakat ortaya çıkan şey, bu alışkanlıklardan uzun zaman önce vazgeçmemiz gerektiği.
Bizde, hangi günlük alışkanlıkların devam ettirilmesinin ve hangisinin aslında sağlığımız için tehlikeli olabileceğini sizler için öğrendik.
1. Kulak Temizleme
Vücudumuz mükemmel mekanizmalara sahiptir ve bu nedenle, kulak kirini özel olarak “kendi kendini temizlemeyi” gerçekleştirebilecek şekilde için tasarlanmıştır.
Kulak kirinin kulak kanallarını yağlaması ve bakterilere, mantarlara ve böceklere karşı koruduğu düşünülmektedir. Bu arada, kulak kirinin vücudu doğal bir şekilde terk ettiğini, yiyecekleri çiğnerken çıkarılmadan önce kulak kanallarından aşağı doğru kaydığını belirtmek gerekir.
Kulaklarınızı kendiniz temizlediğinizde, tam tersi sonuç alabilirsiniz. Kulak kanalına girdiğinizde, bu durum kulak kiri üretiminin artmasına neden olur. Tek yapmanız gereken, duş veya banyodan sonra kulaklarınızı ıslak bir havlu ile hafifçe temizlemektir.
2. Mikrodalgadan Uzak Durmak
Mikrodalga fırınlar birçok insanın düşündüğü kadar zararlı değildir. X-ışınlarından ya da solaryumdan farklı olarak, mikrodalgalar DNA hasarı ya da genetik mutasyonlara neden olduğu bilinen kimyasal ya da iyonize radyasyon üretmezler. Aslında bu cihaz, ürettiği elektromanyetik radyasyonun sınırlarını aşmayacak şekilde yapılmıştır.
Bu yüzden, mikrodalga fırınına sarılmadığınız sürece, sağlık riski yoktur.
3. Tuvaletin Sifonunu Kapak Açıkken Çekmek
Herkes tuvalette işini bitirdikten sonra hemen sifonu çekmemiz gerektiğini biliyor, ancak bunu doğru yapmak önemlidir. Tuvalet kapağı açık bırakılırsa, bakterili küçük parçacıklar 2 metre yüksekliğe kadar püskürtülür.
Bu oldukça iğrençtir! Sifonu çekmeden önce kapağı mutlaka kapatmayı unutmayın.
4. Her Türlü Yiyeceğin Yıkanması
Her türlü yiyeceğin yıkanması gerekmez. Örneğin, kırmızı et yıkanmamalıdır. Bakterilerden kurtulamayacaksınız, bunun yerine bakteriler sadece mutfağın etrafına yayılacaktır.
Eti pişirmeli veya kaynatmalısınız, böylece yüksek sıcaklık sayesinde bakteriler ölecektir. Ancak masaya ya da mutfağınızda başka bir yere yayılan bakteriler büyük olasılıkla vücudunuza girecektir. Gıdaların geri kalanı (meyveler veya sebzeler gibi) kesmeden önce yıkanmalıdır.
5. Burnu Temizleme
Burnunuz dolduğunda, bu durum çok rahatsız edicidir ve bu yüzden daha kolay nefes almak için her şeyi yapacaksınızdır. Ancak burnunuzu temizlemek burun deliklerinizde veya sinüs kanallarınızda bir enfeksiyona neden olabilecek dış bakterilerle burnunuzu enfekte etmek gibi sorunlara yol açabilir.
Aslında burnunuz kendi başına temizlenmelidir. İçerideki her şeyden kurtulmak için burnunuza dikkatlice üfleyebilir veya tuzlu suyla yıkayabilirsiniz. Ellerinizi burnunuza sokarsanız, ellerinizin temiz olduklarından emin olmalısınız.
6. Su Isıtıcısındaki Kireç Tehlikelidir
Kimya açısından kireç, kalsiyum ve magnezyum karbonatın tortusu olmaktan başka bir şey değildir. Eczanelerde bu kimyasalların birçoğu vardır. İnsanlar onları mide ekşimesi ve diğer rahatsızlıkları olduğunda alırlar. Ancak, su ısıtıcısındaki kireç, oldukça güvenlidir çünkü kimse onu büyük miktarlarda tüketmez.
Fakat su ısıtıcınızdaki kireç miktarı, suyunuzda birçok kimyasalın bulunduğunu görmenize yardımcı olabilir.
7. Yemek Yedikten Sonra Diş Fırçalama
Tabii ki insanlar her gün dişlerini fırçalamalı, ama bunu yemekten hemen sonra yapmamaları önemlidir, bunun yerine yemekten sadece 30-60 dakika sonra fırçalamak daha doğrudur. Diş minesinin insan vücudunun en katı kısmı olduğu, ancak meyve ya da bazı süt ürünlerini tükettikten sonra asidik koşullar altında daha yumuşak hale gelebilir.
Dişlerinizi yemekten hemen sonra fırçalarsanız, diş minesine zarar verebilirsiniz. Diş hekimleri, tükürük oluşumunu arttırmak için ağzınızı suyla yıkamanızı veya sakız çiğnemenizi önermektedir.
8. Bacak Bacak Üstüne Atmak Zararlıdır
Uzun zamandır, insanlar bacak bacak üstüne otururken, bunun varisli damarlar geliştirmenin hızlı bir yolu olduğunu düşündüler. Ancak son zamanlardaki çalışmalar bu durumun variköz venlere neden olmadığını gösteriyor. Herhangi bir pozisyon için de olduğu gibi, bu pozisyonda da çok fazla zaman harcamamalısınız.
9. Bilgisayar başında fazla oturmak gözleri bozabilir
Tabii ki bilgisayarda uzun süre çalıştıktan sonra gözleriniz yorulur. Ama yorgun olması, görmenizin kötüleşmesine neden değildir. Bilim adamları, kuru göz, boyun ve omuz ağrısından oluşan “bilgisayar görme sendromu” terimiyle ortaya çıktı. Bu tür belirtilerden kaçınmak için, basit kurallara uymalısınız.
Göz kuruluğunu önlemek için doğru parlaklık seviyesine sahip bir monitör kullanın, daha sık molalar verin ve gözlerinizi daha çok kırpıştırın.
10. Direksiyonu “10 Ve 2” Pozisyonunda Tutma
Sürücü kurslarında öğrendiğimiz ilk şeylerden biri, direksiyondaki ellerin doğru duruşunu temsil eden “10 ve 2” tutuş kuralıdır. Beklenmedik bir engel ile karşılaştığınızda, bu pozisyon aracı daha iyi kontrol etmenize yardımcı olabileceğine inanılmaktadır. Ancak bu bir yanlış anlamadır.
Uzmanlar, yüksek hızlarda bile dönüş yapabilmek için ellerin “9 ve 3” konumunda durmasını önermektedir. Ek olarak, bu konum olası yaralanmalardan kaçınmak için ellerinizi hava yastıklarından daha da uzak tutar.
Bu alışkanlıklardan en çok hangisini yapıyorsunuz? Bu yazıyı okuduktan sonra, bunlardan herhangi birinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
Aşağıdaki yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşın!