Northwestern Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma sonucunda kadınların felç geçirme riskinin erkeklere kıyasla daha yüksek, erkeklerinde kalp krizi geçirme riskinin de kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu sonucuna varıldı. 45 yaş ve üstündeki kadınlar başka herhangi bir belirti olmaksızın %4,1 ihtimalle kalp krizi geçirebilir.
Eğer bir risk faktörü söz konusuysa, bu ihtimal %30,7 oluyor. Duygusal stresten soğuk havaya ve kötü hava kalitesine kadar bir sürü faktör olabilir.
Bilge Cafe sizler için kalp krizine sebep olabilecek risk faktörlerini derledi. Muhtemel olumsuz sonuçları engellemek istiyorsanız bu içeriğimizi dikkatle okuyun.
Duygusal Stres
Kanada’da yer alan McMaster Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ortalama yaşı 58 olan 52 ülkeden 12,461 hastadan topladıkları verileri incelediler ve hastaların hayatlarındaki ilk geçirdikleri kalp krizinin sebebini araştırdılar.
Katılımcılar kalp krizi geçirmeden önce herhangi bir belirti fark edip etmediklerinin anlaşılmasını sağlayan bir anket doldurdular. Krizlerinden önceki gün aynı saatlerde benzer belirtiler yaşayıp yaşamadıkları soruldu ve sonuç olarak risk faktörlerinin yaş, kötü alışkanlıklar ve aşırı kilodan kaynaklanmak zorunda olmadığı anlaşıldı.
Duygusal stres kalp krizlerini tetikleyebiliyor ve bunun sebebi de değişen kan akış hızınız. Hastalar aşırı stresli durumlardan uzaklaşmaları konusunda uyarılıyor.
Kötü Hava Kalitesi
Salt Lake şehrindeki Intermountain Sağlık Merkezinde 16,000 hasta üzerinde yapılan çalışmada, araştırmacılar 3 ayrı tip kalp krizi üzerine yoğunlaştı. Hava kalitesi gerçekten kötü olduğunda, hangi tip kalp krizinin ortaya çıkmaya daha yatkın olduğu araştırıldı.
Sonuç olarak, kötü hava kalitesi ile en tehlikeli kalp krizi çeşidi arasında bağlantı buldular ve kirli havası olan şehirlerde yaşayan insanlara her fırsat bulduklarında şehirden uzaklaşmaları tavsiye ediliyor.
Boşanma
Carolina Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada boşanma süreçlerinin kalp krizini tetiklediğini ortaya koydu. Boşanan hastaların kalp krizi geçirme riskinin evli olanlara göre %18 daha fazla olduğu sonucuna varıldı.
Boşanmış erkekler, boşanmış kadınlara göre daha büyük risk altında. Uzmanlar problemin barışçıl bir yolla çözülebiliyorsa mutlaka çözülmesini şiddetle tavsiye ediyor.
Hamilelik
South California Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre hamilelik dönemlerinde ve özellikle çocuk doğduktan 12 hafta sonrasında vücuttaki hormon dengesizliği sebebiyle kalp krizi riskinin yükseldiği görüldü.
Hamilelik esnasında gerçekleşen kalp krizlerinin sonuçları hem anne hem de bebek için oldukça kötü sonuçlar yaratabiliyor. Ayrıca hasta hamile olduğu için birçok tedavi yöntemi bebeğe zarar verme ihtimali olduğu için uygulanamıyor. Bu sebeple, hamilelikte kalbinize özellikle dikkat etmeli ve düzenli kontrolleri ihmal etmemelisiniz.
Öfke
Sydney Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre yoğun öfke hallerinde kalp krizi geçirme riskiniz 8,5 kat artıyor. Aile üyelerine olan öfke %29 ve diğer insanlar ile olan tartışmalar sonucu ortaya çıkan öfke %42, iş yeri problemlerinden kaynaklanan öfke %14 ve araba kullanırken öfkelenmeniz %14 daha fazla risk altında olmanıza sebep oluyor.
Öfke ve anksiyete kalp atışınız, kan basıncınız ve pıhtılaşma oranları ile doğrudan bağlantılıdır. Tüm bu faktörlerdeki ani değişimler kalp krizi ile sonuçlanabilir. Kalbinizi yorabilecek bu tip durumlar ile karşılaştığınızda sakinleştirici ilaç kullanmanız doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.
Çok Fazla Alkol Tüketmek
Aşırı alkol tüketmek kalp krizi, kalp çarpıntısı ve kalp yetmezliği risklerini arttırıyor. Carolina Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada 21 yaşından büyük ve kalp krizi geçirmiş kişiler üzerinde çalışıldı ve 268,000 katılımcı aktif rol aldı.
Sonuç olarak aşırı alkol tüketiminin kalp krizi riskini ikiye katladığı ortaya kondu. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve kötü alışkanlıkları bırakmak kalp krizi riskini en aza indirmek için atmanız gereken ilk adım olmalıdır.
Soğuk Hava
Kanada’da yürütülen 6 yıllık bir araştırma, sıcaklıkta düşen her 10 derecenin kalp krizi riskini %7 arttırdığını gösteriyor. Soğuk havanın da kalp krizinin bir sebebi olabileceğini kanıtlayan araştırmacılar, kalp problemi olanların ani sıcaklık düşüşü olan bölgelerden uzak durması ve soğuk havada uzun süre vakit geçirmemesi şiddetle tavsiye ediliyor.
Uykusuzluk
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre eğer uyuyamama probleminiz varsa kalp krizi riskiniz %45 artıyor.
Araştırmayı yürüten bilim insanları kalp krizi ve uyku arasında bağlantı bulunduğunu ve uykusuzluğun tedavisinin kolay fakat ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor.
Uykusuzluk çeken insanlara bitki çaylarından papatya, kediotu veya şerbetçiotu tavsiye ediliyor ve bu çayları uykudan birkaç saat önce tükettiklerinde oldukça iyi sonuçlar aldıkları belirtiliyor.
Sigara Bağımlılığı
Sigara bağımlıları kalp krizi söz konusu olunca en büyük risk faktörüne sahip. Tam tamına noral bir insan kıyasla 3 kat daha fazla risk altındalar.
Özellikler 50 yaşın üzerindeki bağımlılar, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol ve şeker hastalıklarına yatkın hale geliyor ve kalp krizi riskleri bu koşullara bağlı olarak artıyor.
Ne kadar erken bırakılırsa, vücudunuz o kadar erken toparlayacak ve normal işlevine geri dönecektir.
Kendi kendinize teşhis koymak yerine bir uzmana danışın. Siz kalbinize ne kadar iyi bakıyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın!