Yıllar geçtikçe ve insanların bilgi ve farkındalık seviyeleri arttıkça, daha çok insan sağlıklı beslenmeye ve zararlı yiyeceklerden uzak durmaya başladı. Ayrıca hayatın koşuşturmacası içerisinde zararlı olduğunu bildiğimiz halde tükettiğimiz ne yazık ki çok fazla yiyecek var. Birazdan bahsedeceğimiz bu yiyecekler obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.
Beslenme uzmanları sağlıklı beslenmenin sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazı olduğunu belirtiyor ve küçük kaçamakların ancak aşırıya kaçmadıkça normal olduğunu ancak aksi halde yaşam kalitesini düşürecek sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Bunun yanında, kesinlikle uzak durulması gereken yiyecekler olduğunu özellikle vurguluyorlar.
Şekerleme
Şekerlemelerin sağlığa zararlı olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Fakat bazı türleri var ki, kimyasallar, koruyucu maddeler ve yapay tatlandırıcılarla dolular. Herhangi bir besleyici değerleri olmadığı gibi ayrıca ciddi bağımlılıklara sebep oluyorlar.
İşlenmiş Et
Salam, Sosis, sucuk gibi işlenmiş etler uzun süre taze kalması için ciddi süreçlerden geçiyor. Bu tip gıdalara eklenen tat vericiler ve koruyucu kimyasal maddeler, trans yağlar kalbiniz ve vücudunuz için oldukça zararlıdır. Şarküteri reyonlarından veya mahallenizdeki kasaptan taze et ürünleri tüketmenizi tavsiye ederiz.
Ketçap
Birçok üretici ketçabın içini işlenmiş şeker ve koruyucu maddeler ile dolduruyor. Ketçap satın alırken raf ömrü kısa olan ve içindekiler kısmında anlamadığınız içerikler olanları tercih etmeyin. İnanın tatları diğerlerine göre çok daha güzel.
Yapay İçecekler
Gazlı içecekler veya kutulanmış meyve suları aşırı miktarlarda şeker ve zararlı kimyasallar içerir ayrıca bağımlılık yaparlar. Buna benzer olarak, aspartam içeren diyet içecekler kanserojen özelliklere sahiptir. Öte yandan enerji içecekleri ise günlük sodyum ihtiyacınızın on katını birden vücudunuza yükler. Eğer kafeine ihtiyacınız varsa en doğal kaynağı olan kahveyi veya çayı tercih edin.
Çupra
Kutulanmış veya konservelenmiş balıklı ürünlerin birçoğu çupradan elde edilir. Ancak insanların fark etmediği şey şu ki, kültür çuprası denilen insan eliyle üretilen çupraların yetiştiği balık çiftlikleri hijyenik alanlar değildir.
Ayrıca, çok fazla balığın çok dar alanlarda tutulması sebebiyle hastalıklı olanlar ayırt edilemiyor ve çok fazla organik atık tüketen balıklar tüketmiş oluyorsunuz.
Bu organik atıklar balıklar tarafından tekrar sindirildiğinde ortaya kanserojen maddeler çıkıyor. Çiftliklerde yetişen balıklardan maksimum verim alabilmek için beslendikleri yemde kimyasal maddeler bulunuyor.
Bu maddelerin en tehlikelisi ise Diyoksin adı verilen kanserojen kimyasaldır. O yüzden, balık tüketeceğiniz zaman, açık denizden yakalanmış balıkları tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Çin yemekleri
Batılılaştırılmış çin yemekleri aşırı miktarda sodyum, yağ ve karbonhidrat içerir. Ayrıca bazı çin yemekleri mono sodyum glutamat içerir. İçerdiği trans ve doymuş yağlar obezitenin başlıca sebepleri arasında yer alıyor.
Hidrojene Yağ içeren Gıdalar
Hidrojenin yağın içinde çok yüksek sıcaklıklarda çözünmesiyle elde edilen bu tip yağlar sıvı formdan katı forma geçer ve bulunduğu yiyeceği daha cazibeli bir görünüme kavuşturur. Ancak yüksek miktarlarda tüketilmesi sonucunda plastik yemek kadar zararlıdır ve kesinlikle kaçınılmalıdır.
Margarin
Margarinler trans yağlardan elde edilir. Eskiden fazla hayvansal yağ kullanmak yerine margarin tüketmenin daha sağlıklı olduğuna inanılıyordu ancak artık modern bilim sayesinde çok daha detaylı araştırmalar yapabiliyoruz ve bu düşünce artık rafa kalkmış durumda.
Düzenli margarin tüketiminin kalbinize verdiği zarar sonucunda kalp kaynaklı bir hastalıktan yaşamınızı kaybetme olasılığınız oldukça yüksek. Son yapılan araştırmalara göre %34!
Tükettiğiniz yağların doğal yağlar olmasına özen gösterin. Margarin yerine tereyağı, zeytin yağı veya hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz.