Hafızayı etkileyen en önemli etkenler stres, ilerleyen yaş ve kötü alışkanlıklardır. Uzmanların açıklamalarına göre bazı besinler beynin çalışmasını arttırırken yaşlılığın getirdiğini hafıza kayıplarını önlüyor. B vitaminleri, C vitaminleri ve omega 3 yağ asitleri hafızamıza çok iyi geliyor. Sizler için hafızamıza iyi gelen besinler serisini derledik…
Belli bir zaman öncesine kadar hafıza kaybı yaşlılıktan kaynaklanan doğal bir gelişim olarak görülüyordu fakat araştırmalar gösterdi ki bazı besinlerden alınan vitaminler bu gelişimi yavaşlatmakta ve engellemektedir.
Yaşlandığımız süre boyunca organlarımız yavaşlar ve beynimiz eskisi kadar hızlı çalışamaz. Ancak doğru beslenme ve egzersizlerle bu süreci yavaşlatmak ve hatta önlemek mümkündür. Uzmanlara göre B vitaminleri, C vitaminleri ve omega 3 yağ asitleri bu sürece yardımcı oluyor.
B12 ve kobalamin eksikliğinde hafıza kaybı yaşanmaktadır. Bu sürecin devam etmesi durumunda nöropisikiyatrik bozukluklar meydana gelebilir. B12 vitamini eksikliğinin genel sebepleri gıda eksikliği ve pernisiyöz anemi gibi B12 emilimini engelleyen hastalıklardır.
Yaban Mersini
İçerisinde yüksek miktarda C vitamini bulunduran yaban mersini yaşlanmanın getirdiği hafıza zayıflığını önler.
Yumurta
Hafıza için önemli bir nörotransmiter olan yumurta içerisinde bol miktarda kolin maddesi bulundurur. Oregon State Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre asetilkoli yapısında meydana gelen rahatsızlıklar Alzheimer Hastalığıyla yakından ilgilidir. Yeterince kesin bilgi olmadığı için kolin miktarının fazla olması bu hastalığı kesin olarak engellemez fakat hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre fazla kolin miktarı hafıza kaybını önlemede etkili bir yoldur.
Yeşil Çay
Yeşilçay içerisinde bulunan polifenollerin ve flovonoidlerin hafıza üzerinde geliştirici etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu maddeler Alzheimer hastalarının beyninde oluşan plaklarını önler ve hafıza kaybını oluştran nöronları baskılar. Aynı şekilde bu antioksidanlar yaşlanmaya bağlı hafıza kaybını önemli ölçüde yavaşlatır.
Balık
Omega 3 yağları beynin düzgün çalışmasını ve hafızayı kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Özellikle ton balığı, somon balığı alabalık gibi balıklar omega 3 olarak çok zengindir. Haftada 2 kere yenmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda ceviz, keten tohumu ve kabak çekirdeği de omega 3 açısından zengin gıdalardır. Bu gıdalar da Alzheimer hastalığını önleme de yardımcı olur.
Sebzeler
Ispanak,marul ve lahana gibi sebzeler A vitamini ve demir açısından yüksek içeriklere sahiplerdir ve güçlü bir hafıza için tavsiye edilirler. Sebzeler ne kadar yeşil olurlarsa içerisinde bulunan antioksidan miktarı artar ve beyin için faydalı hale gelir.
Folik Asit
Boston Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre 320 erkeğin içinde bulunduğu 3 yıl süren çalışmada kanda bulunan homosistein seviyesi yüksek olan erkeklerde hafıza zayıflığı yaşandığı ve direkt homosistein miktarını azaltan folik asit alanların daha kuvvetli hafızaya sahip olduğu gözlenmektedir.
Aynı zamanda Avustralyada yapılan bir araştırmaya göre hafızayı güçlendirmek için folik asit içereği yüksek gıdalar tüketmek gereklidir.Bu gıdalara örnek olarak kahvaltılık tahıllar,mercimek,börülce,soya fasulyesi,ıspanak,bezelye,enginar,brokoli,buğday tohumu, pancar ve portakalı gösterebiliriz.
Ek gıdalar kadar uyku düzenini korumak da hafıza için çok önemlidir.Aynı zamanda düzenli yapılan egzersizler Alzheimer hastalığını ve bunamayı yavaşlatır.
Bulmaca ve dil öğrenme gibi aktiviteler de hafızayı dinç tutmak için önemlidir.Sigara içmek kalp krizi riskini ve tansiyonu arttırır. Ve en önemlisi hayatınızdan stresi çıkartmaktır.