Hafıza güçlendirme yolları nelerdir, bugün hafızanızı normal insanlardan göre daha güçlü nasıl yapabilirsiz buna değineceğiz. 21. yüzyıl, kelimenin tam anlamıyla bilim adamlarının insan beynine girip çalışmalar yapabildiği ve beyin hakkında yanlış bilinen efsaneleri çürüttükleri ve beyin ile ilgili inanılmaz çalışmalar üretebildikleri bir dönemin başlangıcıdır.
Bilim adamları beynin çalışma şeklini geliştirmek ve beyine yeni beceriler kazandırmak için bir çok test yaptılar ve beynin her hareketini gözlemlemeye başlayıp yeni keşifler ürettiler. Ortaya çıkan bu keşifler, özel ajanlar, atletler, astronotlar ve doktorlar tarafından hafıza güçlendirme yolları olarak kullanılmaktadır.
Bilge Cafe olarak beyinler ilgili yanlış bilinen efsaneleri ve gerçekte beynin nasıl çalıştığını sizler için derledik.
Hafıza Güçlendirme Yolları
Aşağıda efsane olarak bilinen aslında o değilde hafızayı bu güçlendirir dediğimiz hafıza güçlendirme yollarını listeledik.
Efsane: Beyin asla yorulmaz.
Gerçek: Evet, beyin entelektüel işleri yaparken yorulmaz ancak psikolojik ve fiziksel durumlar, beyninizin konsantrasyonunu ve çalışmasını etkileyebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda, dalga seslerini duyduğumuzda, denizden gelen hafif rüzgarı hissettiğimizde, mavinin her tonunu görebildiğimizde veya ılık kumu hissettiğimizde beynimizin daha iyi çalıştığı ortaya çıkmıştır. Bu yüzden denize yakın yerlerde kendimizi daha dinç hissederiz.
Eğer beyninizin daha iyi çalışmasını istiyorsanız holoterapi yöntemini deneyebilir, ormanlık alanlarda yada deniz kenarlarında yürüyüşe çıkabilirsiniz. Yaz aylarında deniz kenarlarında çıplak ayakla dolaşmaktan çekinmeyin ve her fırsat bulduğunuzda sahile gidin.
Efsane: Resim çizerek matematik dahisi olunmaz.
Gerçek: Eğer bir işi yapmakta zorlanıyorsanız veya bir konuda karar vermekte zorlanıyorsanız, resim çizin. Resim çizmek beynin her iki lobunu da çalıştırır ve bu sayede daha hızlı bir şekilde işinizi doğru şekilde yapacak hale gelirsiniz. Yapılan araştırmalar resim çizen çocukların matematik öğrenme konusunda daha iyi olduğunu ve hafızalarını daha iyi kullanabildiklerini göstermiştir.
Her gün 15-20 dakika boyunca resim yapın veya restgele birşeyler karalayın. Ve bunu yaparken her zaman kullandığınız eli değil, diğer elinizi kullanın.
Efsane: Salıncaklar çocuklar içindir.
Gerçek: Çocukken salıncakta sallanmak, beynin konuşma ve bilgi edinme ile ilgili kısımlarının daha iyi çalışmasını sağlamakla birlikte ilerleyen yaşlarda da vestibüler aygıtı ( beynin dengeyi sağlayan kısmı) ve mekansal yönelme becerilerini arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu gelişim özellikle astronotlar üzerinde yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Haftada 2-3 kez 15-20 dakika boyunca salıncağa veya atlı karıncaya binin. Bu sayede hem beyninizi geliştirecek, hem de -eğer varsa- deniz tutması, yüksekli korkusu gibi rahatsızlıklarınızı ortadan kaldıracaksınız.
Efsane: Psişik yetenek diye bir şey yoktur.
Gerçek: Belli duyu organları normalin üstünde çalışan insanlarda altıncı his denen şeyin mevcut olduğu gözlemlenmiştir. Örneğin kör insanlar, duyma, dokunma veya koklama gibi duyuları sayesinde çevresindeki alanları fark edebilirler.
Efsane: Beyin için en faydalı spor satrançtır.
Gerçek: Beyin yapması zor olan fiziksel antremanlar sırasında daha iyi çalışır. Vücut çalışma sırasında hafızadan sorumlu hormonlar, nöronların korunmasını sağlayan hormonlar ve yeni beceri öğrenmeyi sağlayan hormonların daha fazla üretildikleri görülmüştür.
Önemli olan tek şey spor yaparken fiziksel sağlığınıza zarar gelmemesini sağlamaktır. Spor sırasında kafaya gelen darbeler beynin çalışmasını kötü yönde etkileyebilir.
Beyninizi geliştirmek için sadece satranç veya bulmaca gibi hobilere bağlı kalmayın. Yüzme, dans, yoga gibi vücudunuzun tamamını geliştirecek sporları da tercih edin. Bunlar hafıza güçlendirme yolları olarak kabul gören sporlardır.
Efsane: Süt beynin gelişimi için faydalıdır.
Gerçek: Süt, oldukça fazla kontrendikasyon özelliğe sahip bir besindir. Sütten yapılan diğer ürünleri tercih etmek beyniniz için daha faydalıdır. Çikolata gibi ürünlerin ise beyne olumlu etkisi henüz kanıtlanmamış olup yüksek miktarda tüketilmemesi önerilmektedir.
Obezite ise beyin nöronlarında yıpranmaya yol açar ve şeker ve trans yağlar beyinde iltihaplanma riskini arttırır. Beyin düşük enerjide çalışmaya başlar ve depresyona girme riski artar.
Beyninizin daha hızlı çalışmasını istiyorsanız günlük diyetinize balık, havyar, fındık, meyve ve sebzeleri ekleyin. Hafıza güçlendirme yolları arasında en önemli besinlerden biri de cevizdir.
Efsane: Bir çok beceri yalnızca çocukluk döneminde öğrenilir.
Gerçek: Neredeyse bütün bilgi ve beceriler, yetişkinlik çağında da öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Örneğin; bazı cerrahların motor becerilerini geliştirmek için 30’lu yaşlarından sonra keman dersleri aldıkları görülmüştür. Özel ajanlar ise reflekslerini geliştirmek için bilgisayar oyunları oynarlar.
Çocukken hayaliniz olan bir şeyi yaşınız geçti diye yapmaktan çekinmeyin. Öğrenilen her yeni beceri, beynin nöron yollarını genişleterek, yaşlanmayı engeller.
Efsane: Pozitif düşünce gençler ve deneyimsizler içindir.
Optimist insanlar hatalarla daha kolay başa çıkarlar ve hedeflerine daha hızlı ulaşabilirler. Buna karşılık kötümser ve sürekli endişe halinde olan insanların kalp krizi geçirme riski %29 , kansere yakalanma riski ise %41 daha yüksektir. Hayata karşı bakışınız genleriniz tarafından belirlense bile, hayat deneyiminiz kişiliğinizi şekillendirebilir. Bu yüzden bir çok psikolog artı sapma olarak adlandırılan özelliğin geliştirilmesi gerektiğini tavsiye etmektedir.
Efsane: Bazı insanlar doğuştan matematiğe eğilimlidir, diğerleri değildir.
Temel matematik algısı, matematiğin içgüdüsel bir şey olmasıdır. Bu önemli bir hayatta kalma becerisidir. Matematik becerisi her insanda farklı gelişmiştir ancak yetişkinlik çağında bile bu beceri geliştirilebilir. Matematiğin hafıza gelişimi ve yaratıcılığı güçlendirme konusunda olumlu bir etkisi vardır.
Monopoly ve Scrabble gibi oyunlar oynayıp basit matematik problemleri veya bulmacalar çözmek ya da en basitinden alışveriş sırasındaki para hesabı matematik becerilerinizi geliştirmede yardımcı olur.
Efsane: Her gün kahve içmek hafıza gelişimi için faydalıdır.
Gerçek: Kafein beynin işlevselliğini güçlendirir ve yaşlanmaya bağlı hafıza bozukluğunun oluşmasını erteler ancak bu her gün kahve içmeniz gerektiği anlamına gelmez. Hafızanızı geliştirmek istiyorsanız her gün kahve içmek yerine, çok kitap okuyup aynı zamanda bilgi dağarcığınıza da arttırabilirsiniz.
Efsane: Sanal haritalar ve navigasyonlar mekansal yönelme becerilerini geliştirir.
Uzun süre navigasyon kullanan insanların bir süre sonra ana caddelerin yerlerini unuttukları gözlemlenmiştir. Bu sebepten bazı ülkelerde taksi şoförlerinin navigasyon kullanmaları yasaklanmıştır. Çünkü ana caddeleri ve ara sokakları hafızalarında tutabilen insanların mekansal yönelme konusunda diğer insanlara oranla daha iyi oldukları gözlemlenmiştir.
Efsane: Elektriksel uyarım beyni yakar.
Gerçek: Elektriksel uyarım metodu genellikle bilim adamları, özel ajanlar, atletler, e-sporcular tarafından ve beyin travmaları geçirmiş hastaların tedavileri sırasında kullanılır. Bu yöntem konsantrasyonu arttırır, mantıksal düşünmeyi geliştirir, tepki süresini güçlendirir ve sözel belleği geliştirir.
Doktorunuza danıştıktan sonra bu terapi yöntemini uygulayabilirsiniz.
Efsane: Mutluluk merkezli dürtüler beyin fonksiyonlarını geliştirir.
Gerçek: Dopamin hormonu mutluluk hissini yükseltir ve şeker yediğinizde, alkol içtiğinizde veya aşık olduğunuzda bu hormon artışa geçer. Beyin fonksiyonlarını ise sadece kısa bir süreliğine yükseltir ve sonra oldukça yavaşlatır ve beyin fonksiyonlarını yeniden yükseltmek için yeni bir doza ihtiyaç duyar.
Serotonin hormonu ise dopamin hormonun aksine beyin fonksiyonlarını daha uzun süre yükseltebilir. Bu hormon ise kişisel yönden kendinizi tatmin edebildiğiniz zamanlarda, kahkaha attığınızda, huzur verici işler yaptığınızda salgılanır.
Arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirerek, sık sık seyahat ederek, yeni insanlarla tanışarak hem kişisel yönden tatmin olabilir hem de beyin fonksiyonlarınızı güçlendirebilirsiniz.