Biliyor muydunuz? 2000 yılından önce doktorlar hastalarının D vitamini eksikliği olabileceğine inanmıyordu. D vitamini eksikliğini ölçmenin daha kullanışlı yolları bulunduğundan beri çok daha fazla çalışma yürütüldü. D vitamini araştırmaları öncülerinden Dr. Michael Holick, Amerika’daki yetişkin ve çocukların %32’sinin D vitamini eksikliği olduğunu söylüyor.
Oranın yüksekliğine dikkatinizi çekmek istiyoruz. Milyonlarca insan farkında bile olmadan D vitaminini yeterli almamış şekilde yaşıyor. Sizde bu içeriğimizi okuyarak ve yakınlarınızla paylaşarak daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Daha fazla araştırma yürütülmesiyle birlikte Dr. Holick nüfusun yarısında D vitamini eksikliği olduğunu savunuyor. Bundan emin olmanın tek yolu bir kan testinden geçiyor ancak D vitamini eksikliği olan hastaların gösterdiği belli belirtilerde doktorlar tarafından ayırıcı tanı koyarken oldukça faydalı oluyor. Eğer bahsedeceğimiz belirtileri kendinizde görüyorsanız doktorunuzla görüşüp bir kan testi yaptırmanız faydalı olabilir.
Cilt Koyulaşması
Eğer cildinizde renk koyulaşması var ise bu cildinizin yeterli gün ışığı soğurabilmek için doğal bir mekanizma geliştirerek güneşten faydalanma çeşididir. Ancak ne kadar koyu bir cildiniz var ise beyaz tenli bir insana göre daha fazla gün ışığına ihtiyacınız oluyor. Çünkü derinize rengini veren bu pigmentler arttıkça doğal bir güneş koruyucu krem görevi görüyor.
Kötü Ruh Hali
Amerikan Yaşlı Psikiyatrisi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, D vitamini eksikliği insanı kötü bir ruh haline sokuyor. Bu teoriyi kanıtlamak için 80 yaşlı hasta ile yürütülen çalışmada D vitamini seviyeleri en düşük olanların depresif olmada 11 kat daha fazla risk altında olduğu görüldü.
En Azından 50 Yaşındaysanız
Uluslararası Klinik Yoğunluk Topluluğu yaşlı insanların %95’inin D vitamini eksikliği olabileceğini öne sürdü. Bunun sebebi sadece zamanlarını kapalı ortamda geçirmelerinden kaynaklı değil, aynı zamanda güneşe maruz kaldıklarında gençler kadar D vitamini üretememeleri. Aynı miktarda gün ışığına maruz kalan genç bir insan yaşı 70’in üzerinde olan bir kişiye göre %30 daha fazla D vitamini üretiyor.
Obezite, Aşırı Kilo, veya Yüksek Kas Kütlesi
D vitamini yağdan emilir. Bu demektir ki D vitamini depolanabilir. Eğer fazla kilolu veya obezseniz, normal bir insana göre çok daha fazla D vitaminine ihtiyaç duyuyorsunuz demektir. Ayrıca kas kütleniz fazla fakat yağ kütleniz az ise, bu yine bir risk oluşturuyor. Vücudunuzun belli bir orana kadar yağ kütlesine de ihtiyacı var.
Kemik Ağrıları
Kemik ağrısı sebebiyle doktora giden hastaların birçoğuna ne yazık ki fibromiyalji veya kronik yorgunluk teşhisleri koyuluyor ancak bu hastaların tek ihtiyacı olan şey D vitamini!
Doktorunuza kemik ağrılarınız sebebiyle gidecek olursanız mutlaka bir kan testi isteyin ve D vitamini seviyenizi ölçtürün.
Kafa Bölgesinde Terleme
D vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biri hastanın terleyen başıdır. Genellikle doktorlar yeni doğan bebeklerde kafa bölgesinde terleme olup olmadığını bu sebeple sık sık sorarlar.
Gut Problemleri
Daha önce bahsettiğimiz gibi D vitamini yağda çözülür. Eğer sindirim sisteminizle alakalı problemler yaşıyorsanız ve vücudunuz yağ depolayamıyorsa, D vitamini emilimi diğer insanlara kıyasla daha az olabilir. Crohn hastalığı, glüten hassasiyeti, ltihabi bağırsak hastalığı gibi hastalıklar düşük D vitamini emilimine sebep olabilir.
D vitamini Kaynakları
Kanadalı diyetisyenlere göre en zengin D vitamini kaynakları: portakal suyu, yoğurt, şarküteri, dana ciğeri, somon, yumurta, meyve ve sebzelerdir. Eğer bahsettiğimiz belirtilerin birkaçını yaşarsanız mutlaka doktorunuzla görüşün.
Eğer bu içeriğimizi beğendiyseniz, daha fazla okumak için sadece sayfayı aşağı kaydırın ve yakınlarınızla paylaşmayı ihmal etmeyin.