Uykunuzu alamıyor ve gün boyu halsiz mi hissediyorsunuz? Uyku düzeninizi bir oturtsanız her şey yoluna girecek gibi hissediyorsunuz değil mi?
Aslında uykusuz geçirdiğiniz gecelerin gün içinde yaptığınız bazı zararlı alışkanlıkların sonucu olduğunu kabullenmeniz gerekiyor. Farkında olmadığınız için de değiştiremiyorsunuz ama artık değil!
Bilge Cafe sizlerin gece rahat bir uyku çekebilmesi için 10 adımda mükemmel sonuçlar elde edeceğiniz bir rehber hazırladı. Yaptığınız hataları görün ve tavsiyelerimizi uygulayın. Ardından bu gece deliksiz bir uykunun kollarına kendinizi bırakın.
Uykusuzluğun Başlıca Nedenleri
Aç uyuyorsunuz
Akşamları saat 6’dan sonra bir şey yememeye dikkat etmeniz gereken bir diyet uyguluyor olabilir veya uykuya birkaç saat kala midenizi doldurmak istemiyor olabilirsiniz.
Tabi ki uyumadan önce fazla yemek bir problemdir ancak uyurken de vücudunuz enerjiye ihtiyaç duyacaktır ve aç uyumak sizi yoracak bir uyku oluşmasına sebep olur.
Eğer aç uyursanız rüyanızda yemek yediğinizi görürsünüz ve uyandığınızda normalden fazla kalori tüketirsiniz. Bu sebeple uyumadan önce küçük bir atıştırmalık hem uyumanıza faydalı olur hem de sabah uyanır uyanmaz yemek yeme ihtiyacı duymazsınız.
Ayrıca bu küçük atıştırmalığı 150 kaloriden az tutarsanız hafif tokluk hissinin salgılatacağı mutluluk hormonu daha kolay uykuya dalmanızı sağlayacaktır.
Daha önce gece uyumadan tüketebileceğiniz faydalı atıştırmalıklar hakkında bir içerik hazırlamıştık. Eğer dilerseniz o içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.
Tavsiye ettiğimiz en güzel uyku öncesi atıştırmalıkları arasında kuruyemiş, hindi ve tatlı olmayan meyveler en uygun gördüklerimiz.
Gün içinde kestiriyorsunuz
Sağlıklı bir yetişkin gün içinde uyumaya ihtiyaç duymaz ancak insanlar televizyon karşısında, otobüste veya bazen toplu taşımada ayakta uyukluyor. Eğer gün içinde kısa şekerlemeler yaparsanız gece uykunuzun kalitesini düşürmüş olursunuz.
Ayrıca özellikle hafta sonları her gün kalktığınızdan birkaç saat geç uyandığınızda akşamında uyuma zorluğu çekersiniz. Bu sebeple zorunlu uyanma saatini ortadan kaldırmalı ve kendinize o gün işiniz olsun olmasın uyanmak için bir saat aralığı belirlemelisiniz.
Aksi halde pazartesi sendromu yaşayan insanlardan biri olursunuz.
Gün içinde uykulu hissediyor ve ufak bir kestirme sizi kendinize getiriyor gibi hissediyorsanız her uyku ihtiyacınız geldiğinde bir bardak su için ve esneme hareketleri yapın. İnanın gece uyuyacağınız uyku için bu emek az bile olacaktır.
Kahvaltıyı es geçiyorsunuz
Sabah kahvaltı etmenin gece uykusuyla bir alakası yok gibi duruyor ancak biraz daha yakından baktığımızda kahvaltı sizin biyolojik saatinize gün başladı deme yönteminizdir. Güzel bir uyku çektikten sonra enerjik hissedersiniz ancak ortalama bir saat içinde kahvaltı etmezseniz yorgunluk sinyalleri kendini gösterir.
Ayrıca kahvaltı metabolizmaya gün başladı hızlan deme yolunuzdur. Eğer çok uzun kahvaltılar eder veya sadece kahveyle geçiştirirseniz gün içinde hem daha fazla kalori tüketir hem de daha fazla halsiz hissedersiniz.
Açlık çeken beyin yağ depolar ve kilo almanıza sebep olur o sebeple her sabah yarım saat erken uyanarak güzel bir kahvaltıyı kendinize çok görmeyin.
Yatak odanızı yeterince sıklıkla temizlemiyorsunuz
Etrafınızdaki pislik sizin umurunuzda olamayabilir ancak beyniniz bu şekilde düşünmüyor. Dağınıklık bilinçaltınızı etkiler ve eğer etraf dağınıksa bilinçaltınız da dağınık olacaktır. Beyin ortama uyum sağlamaya odaklıdır. Bu sebeple onu rahat ettirirseniz rahat bir uyku çekersiniz.
Ayrıca odanızın tozlu olması ve soluduğunuz havanın kalitesinin düşük olması da uykunuzu çok iyi etkilemeyecektir.
Daha kaliteli bir uyku uyumanız için daha önce bir içerik daha yayınlamıştık eğer arzu ederseniz o içeriğimizde de oldukça faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Bu bahsettiğimiz içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.
Yatak odanızda mümkün olduğunca az eşya tutun ve iki günde bir derli toplu ve temiz tutmaya özen gösterin. Uyku kaliteniz gayet hızlı yükselecektir.
Bunu da okuyun: Uykusuzluğa Ne İyi Gelir? En Etkili 5 Çözüm
Odanızı fazla sıcak tutuyorsunuz
Sıcak bir yatak odası ve sıcak bir yatak hepimizin düşlerini süsler. Özellikle de soğuk kış günlerinde. Ancak sıcak bir odada uykuya dalmak soğuk bir odaya kıyasla daha zordur. Ayrıca sıcak bir yatak odası uyku kalitenizi düşürecektir. Yaz aylarında camınızı aralık bırakmaya özen gösterin ve kış aylarınızda kapınızı açık tutun.
Odanızın hafif serin olması birçok şeyi kolaylaştıracaktır. Eğer dereceyi 21-22 santigrat derece civarlarında tutabilirseniz harka bir uyku çekersiniz.
Karnınızın üzerine yatıyorsunuz
Her insanın en sevdiği uyku pozisyonu farklıdır. Psikologlar sıklıkla uyku pozisyonu ve kişilik gelişimi arasında bağlantılar ortaya koyan araştırmalar yürütüyor.
Ancak iyi ve kötü uyku pozisyonları vardır. En güzel uyku pozisyonları sırt üstü ve bir yanınıza yatarak uyuduğunuzdur. Tam tersine, karnınızın üzerinde olduğunuz pozisyonlar ise en kötüler arasındadır.
Çünkü omuriliğinizi olmaması gereken bir pozisyona sokuyorsunuz, göğüs kafesiniz baskı altında kalıyor ve daha zor nefes alıyorsunuz.
Kalp damar veya akciğer sorunu yaşıyorsanız özellikle bu pozisyonda yatmaktan kaçınmalısınız.
Özellikle sağ yanınıza yatarsanız ne göğüs kafesiniz ne de omuriliğiniz zorlanacaktır. Alışmanız için kendinize vakit verin ve uyku kalitenizin yükseldiğini hissedeceksiniz.
Evcil hayvanlarınızla beraber uyuyorsunuz
Evcil hayvanların sizinle beraber tüm gece uyuması oldukça düşük bir ihtimaldir. Özellikle kediler sürekli uyanacak ve sizi rahatsız edecektir. Ayrıca kafanızı ittirip yastığınızda kendine yer açan bir kedi gerçekten insanı gece gece çileden çıkartabilir. Bu sebeple beraber uyuduğunuz geceler sizin için kötü bir uyku anlamına gelir.
Yatak odasına ve hatta yatağınıza sahip olduğunu düşünen ve size yer bırakmayan bir evcil hayvan insanın sınırlarını zorlayabilir.
Evcil hayvanlar işlerine geldiğinde oldukça zeki yaratıklar olabilirler ve onlara odanızda bir köşe hazırlayıp bu köşeyi onlar için çekici hale getirmenin yaratıcı yollarını bulursanız herkes mutlu mesut uykusunu uyuyacak ve yastığa kim yatacak, kimin üzerinde daha fazla yorgan var kavgası son bulacaktır.
Uyumadan önce tatlı yiyorsunuz
İlk maddemizden öğrendiniz ki uyumadan önce bir şeyler atıştırmak iyi bir şey ancak bu atıştırmalık tatlı olmadığı sürece.
Şeker beynin temel gıdasıdır ve uyumadan önce şeker tüketmeniz beyninizi harekete geçirir. Bir anda kendinizi eski ilişkilerinizi, arkadaşlarınızla ettiğiniz son kavgayı düşünürken veya gelecek planları yaparken bulursunuz.
Beyniniz dinlenmesi gereken zamanda fazla mesai yapıyor hem de hemen uyumadan ağzınıza attığınız bir parça çikolata veya kurabiye yüzünden.
Fazla düşünerek uykuya dalmak kabus görmenize sebep olur. Uyumadan önce çikolata ve benzeri kafein içerikli yiyecekler tüketmek vücudunuzun kafein töleransı yüksek değilse uykusuzluğa sebep olur.
Ayaklarınızın gizli hayatı konusunda bilginiz yok
Sabahları yorgun hissediyor olmanızın bir diğer sebebi de huzursuz bacak sendromu adı verilen bir rahatsızlık olabilir. Aşırı olmadığı müddetçe fark etmesi zordur ancak tüm gece bacağınızın seğirir gibi hareket etmesine sebep olur. Ayrıca yarattığı titreşim kabuslara ve uyku bölünmelerine sebep olur.
Yaşlı insanlarda daha sık görülür ancak gençseniz bu rahatsızlığa sahip olmayacağınız anlamına gelmiyor. Bacaklarınızdaki tuhaf bir his uyumanıza engel oluyor, sabah bacağınızda ağrı hissi oluyor veya yatak çarşafı gece yattığınız şekilde kalmamışsa doktorunuzdan randevu almanın vakti gelmiştir.
En kolay tedavi yöntemlerinden biri kafein içerikli gıdalardan uzak durmaktır. Seğirmeyi minimuma indirmek için doktorunuz farklı ilaçlara da başvurabilir. Ne kadar erken fark ederseniz ve çözüm bulmak için çaba sarf ederseniz o kadar çabuk rahat bir uyku çekersiniz.
Gürültülü bir ortamda uyuyorsunuz
Gürültülü bir ortamda uyumak sağlıksızdır ve negatif sonuçlar doğurur. Gece uyanmasanız bile sürekli sese maruz kalan beyniniz alarm durumunda kalır ve rahatça uykuya dalamaz. Bu sebeple sabah uyandığınızda halsiz hissedersiniz ve gün içinde kalp atışınız normalden daha hızlı olur.
Gürültünün boyutuna göre etkisi değişecektir:
- 30 desibel (fısıltı veya saat sesi) – etkisiz
- 35 – 40 desibel (normal konuşma sesi) – uyku kalitesini düşürür ve sabah baş ağrısına sebep olur.
- 45 – 50 desibel (hararetli konuşma, gülme, horlama) – normalden daha sinirli bir ruh halinde olmanıza sebep olur.
- 50 desibel ve daha yüksek – felç riskiniz artar.
Ani yüksek sesler sağlığınıza zararlıdır. Adrenalin hormonu salgılanmasına yol açar ve uyku halinden koparsınız ve geri dalmanız çok zor olur. Eğer eviniz bir tren istasyonu, otoyol veya havaalanı yakınlarındaysa kulak tıkacı edinmenizi veya en kısa sürede taşınmanızı öneririz.
Bonus: Uyumadan önce vişne suyu için
Vişne suyu doğal bir melatonin kaynağıdır ve uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Hem lezzetli hem de sağlıklı küçük bir atıştırmalık olarak harika olacaklardır. Eğer mevsim değilse kaliteli vişne sularından satın alarak faydalanabilirsiniz.
Siz geceleri nasıl uykuya dalıyorsunuz? Kendinize özel yöntemleriniz var mı? Yorumlarda lütfen bizimle paylaşın.