İnsan vücudunun damarları kalpten aldığı bol oksijenli kanı vücudun geri kalanına dağıtmakla görevlidir. Normalde sağlıklı bir damarın güçlü, esnek ve elastik olması gerekir. Ancak tıkalı damarların bu özellikleri yoktur ve damarların sürekli tıkalı olması haline ateroskleroz, yani damar tıkanıklığı denir.
Yapılan bir araştırmaya göre Amerika’daki ölümlerin bir numaralı sebebi kalp hastalıklarıdır ve her yıl 600,000 kişi kalp hastalıkları yüzünden ölür. Kalp hastalıkları aynı zamanda “sessiz katil” olarak da bilinir çünkü bir kimsenin kalp hastası olduğu dışarıdan bakılarak anlaşılamaz ve görünür bir belirtileri yoktur. Genellikle bu hastalıkların belirtileri, hastalığın durumu çok kötüleştiği zaman ortaya çıkar.
Ateroskleroz, damarların sertleşmesi ya da kalınlaşmasıdır ve bu yüzden hayati organlara kan akışı engellenir. Durumun kontrol alınması için ilaç kullanımı etkili olurken, duruma yardımcı olabilecek birçok yiyecek de vardır.
Bilge Cafe olarak tıkalı damarlarınızı temizleyebilecek 10 besin maddesini sizler için derledik.
Zerdeçal
Zerdeçalın içerisinde bulunan kürkümin, LDL kolesterolü düşürme ve damarlarda oluşan plakaları azaltma özelliğine sahip olan değişik bir baharattır. 2011’de yapılan bir araştırmaya göre zerdeçal kolesterolü düşürmedeki etkisi, kolesterol düşürücü ilaçlara nazaran daha fazladır.
Ayrıca bakınız: Zerdeçalın Faydaları Nelerdir? Hafızanızın En İyi Dostu
Sarımsak
Sarımsak da tıkalı damarları açmaya yardımcı olduğundan kalp sağlığı için oldukça önemlidir. 1997’de yapılan bir araştırmaya göre sarımsak damar sertleşmesini hem önleyip hem tedavi etme özelliğine sahiptir.
Zencefil
Zencefilin içinde total kolesterolü düşürerek tıkalı damarların açılmasını sağlamalarıyla ve tekrar plak oluşumunu engellemeleriyle bilinen şogaol ve gingerol gibi bileşenler bulunduğu için sağlığa birçok yararı vardır.
Kırmızı Acı Biber
Acı biber dolaşım ve kalp hastalıklarının tedavisinde bitkisel bir ilaç olarak görülür. Bu lezzetli baharat içinde bulunan kapsaisin adlı bileşen sayesinde kan dolaşımını geliştirirken aynı zamanda kalp krizi ve felç geçirme riskini de düşürür.
Limon
Suyunuza ve yemeğinize biraz limon eklemek hem kandaki kolesterol seviyesini düşüreceği hem de damarları oksidatif hasardan koruyacağı için sağlığa çok yararlıdır.
Tarçın
2003 yılında yapılan bir çalışmaya göre her gün 3-6 gram tarçın tüketmek Tip 2 diyabet hastalığında glukoz, trigliserid, LDL kolesterol ve total kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Keten Tohumu
Keten tohumu yalnızca iyi bir lif kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda içinde tansiyonu düşüren ve iltihabı azaltan Omega 3’ün bir türü olan linolenik asit kaynağı da olduğu için kalp sağlığına çok yararlıdır.
Lahana
Fermente edilmiş lahananın da damar sertleşmesine yardımcı olduğu söylenmektedir. Lahananın içinde bulunan bileşenlerin damar sertleşmesi sürecini yavaşlattığı görülmüştür.
Susam Yağı
2006 yılında yapılan bir çalışmada susam yağındaki yağ asitlerinin damar sertleşmesinde lezyon oluşumunu önlediği ve aynı zamanda kandaki kolesterol ve trigliserid oranlarını düşürdüğü görülmüştür.
Nar
Narın içinde kalp sağlığı için son derece önemli olan magnezyum ve selenyum gibi besinler bulunur. 2009’da yapılan bir araştırmaya göre 18 ay boyunca her gün 230 ml nar suyu içmenin karotis arter hastalığını önlediği görülmüştür.